Beylerbeyin palatsi (Beylerbeyi Sarayı) on rakennettu nykyiseen muotoonsa vuosina 1863-1865 ja se sijaitsee Bosporinsalmen rannalla, Aasian puolella – ensimmäisen sillan ”kainalossa”. Beylerbeyi on upea 1800-luvun muistomerkki, joka tekee vaikutuksen puutarhoineen ja paviljonkeineen. Se on ainutlaatuinen paikka, missä historia sulautuu nykypäivään.
Historia
Ottomaanien valtakunnan sulttaanien kesäkoti
Beylerbeyin palatsi ja sen ympäristö ovat kokeneet monenlaisia vaiheita historiansa aikana. Alue tunnettiin nimellä ”Ristipuutarha” tai ”Sivutuulien puutarhat” Bysantin aikakaudesta 1800-luvun alkuun asti.
Ensimmäinen puinen palatsirakennus rakennettiin sulttaani Mahmud II:n tilauksesta vuonna 1829. Tulipalon (1851) jälkeen, sulttaani Abdülazizin määräyksestä, palatsi jälleenrakennettiin. Palatsi sai nykyisen ulkonäkönsä, samoin kuin 3000 neliömetrin kokoiset lisärakennukset vuosina 1863–1865. Beylerbeyin palatsi toimi sulttaaniperheiden kesäkotina.
Palatsi koostuu Haremista (pohjoisosa) ja Mabeyn-i Hümayunista (eteläosa). Siihen kuuluu kolme sisäänkäyntiä, kuusi isoa salia, 24 huonetta, 1 kylpyamme ja 1 kylpyhuone.
Nykyisin suurin osa Mabeyn- ja Harem-alueista on avoinna vierailijoille. Huomionarvoisia ovat myös meripaviljongit (-kioskit), keltainen paviljonki, marmoripaviljonki ja hevostallit sekä historiallinen tunneli, joka yhdistää Üsküdarin ja Beylerbeyin.
Vieraiden palatsi
Beylerbeyin palatsia on käytetty enimmäkseen kesäpalatsina sen rakentamisesta lähtien. Se eroaa esim. ottomaanien Çırağan- ja Dolmabahçen palatseista siinä, että palatsi oli myös vierastalo, joka oli varattu korkean tason valtion vieraille. Mm. Itävallan keisari Franz Joseph, Ranskan keisari Napoleon III:n vaimo, keisarinna Eugénie, Saksan keisari Wilhelm II ja Montenegron prinssi Nikola olivat näiden arvostettujen vieraiden joukossa.
Merkittäviä tapahtumia viehättävässä ympäristössä
Beylerbeyin palatsi, jossa sulttaaniperheet viettivät kesäkuukausia sekä isännöivät ulkomaisia vieraita, herättää huomiota myös lumoavalla puutarhalla, suurella patsaiden kokoelmalla ja uima-altaallaan.
Itse asiassa, vierailuni aikana näin kaksi isoa allasta. Ulkona puutarhassa on valtava uima-allas, mutta palatsin sisältä löydät yllätyksen. Yksi houkuttelevimmista huoneista on vastaanottohalli, jossa on suuri allas ja suihkulähde. Juokseva vesi oli suosittua ottomaanitaloissa miellyttävän äänen ja jäähdytysvaikutuksen vuoksi.
Beylerbeyi palatsin puutarhat ovat puolestaan yksi upeimmista palatsipuutarhoista – tärkeää turkkilaista kulttuuriomaisuutta. Beylerbeyin laajoissa puutarhoissa on myös runsaasti kasvien monimuotoisuutta, mistä ne ovat olleet kuuluisia koko historiansa ajan.
Palatsi on myös todistanut tärkeitä historiallisia tapahtumia ajanjaksolla, joka laajenee Ottomaanien valtakunnasta Turkin tasavaltaan. Esimerkiksi, viimeinen absoluuttisen vallan omaava sulttaani, Abdülhamid II vietti elämänsä kuusi viimeistä vuotta tässä palatsissa, ja myös kuoli Beylerbeyissä 10. helmikuuta 1918.
Lapsenlapseni perheen mukaan sulttaani Abdülhamid II oli erityisen kiinnostunut puutöistä. Beylerbeyin palatsissa voitkin yhä nähdä hänen veistämiään huonekaluja.
Myös Turkin tasavallan ajalta löytyy esimerkkejä palatsin käyttämisestä vieraiden kestitsemiseen. Tärkeimpänä vuonna 1934 presidentti Mustafa Kemal Atatürk isännöi palatsissa Persian shaahi Pahlavia. Vuonna 1936 Balkan Games Festival järjestettiin tässä palatsissa, jolloin Mustafa Kemal Atatürk vietti yön huoneessa 24, palatsin historiallisessa makuuhuoneessa.
Tyylikäs arkkitehtuuri
Beylerbeyin palatsi sekoittaa länsimaisen ja itämaisen tyylin arkkitehtuurissaan. Se on ulkopuolelta arkkitehtuuriltaan länsimainen, mutta sisäpuolelta puolestaan klassisten ottomaanien palatsien tyylinen. Beylerbeyin palatsi, yhdessä Dolmabahçen palatsin kanssa, on yksi Istanbulin merkittävistä palatseista, joka tunnetaan koristeellisista ornamenteistaan. Taidokas ammattiosaaminen kiinnittää huomiota Beylerbeyin sisustusarkkitehtuurin yksityiskohdissa sekä palatsin ulkoasussa, joissa voidaan nähdä sekä uusklassista-, barokki- että renessanssityyliä. Palatsin arkkitehti on Sarkis Balyan.
Suurin osa palatsin lattiasta on päällystetty erityisillä kokolattiamatoilla, jotka on tuotu Egyptistä. Lisäksi palatsin huoneet on sisustettu Hereke-matoilla, Baccarat-kristallikruunuilla, eurooppalaisilla- ja ottomaanikelloilla sekä Kaukoidän posliinilla.
Yksi Beylerbeyin palatsin koristeellisimmista yksityiskohdista ovat katto-ornamentit. Sulttaani Abdülaziz, joka rakennutti nykyisen palatsin, kiinnostui henkilökohtaisesti sen sisustuksesta. Abdülaziz oli hallitsija, jolla oli erittäin paljon kiinnostusta ja lahjakkuutta maalaamiseen, ja hän luonnostelikin henkilökohtaisesti esimerkkejä koristeista, ja toi maalareita Euroopasta.
Mielenkiintoisen historiansa lisäksi Beylerbeyin palatsi puutarhoineen on siis visuaalisesti erityisen viehättävä, ja ehdottomasti vierailun arvoinen.
Lisätietoa palatsista: https://www.millisaraylar.gov.tr/en/palaces/beylerbeyi-palace