Vasemmalla Istanbulin köysirata ja oikealla Turun funikulaari.
Istanbulin köysirata ja Pierre Loti -kukkula (Pierre Loti Tepesi)
Istanbulin köysirata (TF2 Eyüp–Piyerloti teleferik hattı) sijaitsee Eyüpin alueella Kultaisen sarven luoteisrannalla Euroopan puolella. Se on kahden aseman gondoli -tyyppinen hissi ja se kulkee väliä Eyüp-Piyer Loti (Pierre Loti Tepesi).
Asema Eyüp
Köysirata avattiin 30. marraskuuta 2005. Se on 384 metriä pitkä linja, jossa kulkee yhteensä neljä hyttiä. Kuhunkin hyttiin mahtuu kahdeksan matkustajaa. Yhteen matkaan kuluu aikaa 2 minuuttia ja 45 sekuntia. Matkan voit maksaa Istanbul-kortilla (Istanbulkart). Suosittelen varautumaan ruuhkiin. Mutta pitkäkin jonotus palkitaan, koska kokemus on kauneudessaan ainutlaatuinen.
Näköala Kultaiselle sarvelle Pierre Loti -kahvilasta
Köysirata rakennettiin tarjoamaan paikallisille ja ulkomaisille matkailijoille helppo pääsy Pierre Loti -kukkulalle, ja samalla välttämään kävelyä rinteessä sijaitsevan suuren Eyüpin hautausmaan läpi. Pierre Loti -kukkula (korkeus 100 metriä) on nimetty ranskalaisen merivoimien upseerin ja kirjailijan Pierre Lotin (oik. Julien Viaud 1850–1923) mukaan.
Pierre Loti -kahvila (Pierre Loti Kahvesi)
Istanbulin ottomaanien kulttuuri ja kauneus viehättivät Pierre Lotia niin paljon, että hänestä tuli säännöllinen vierailija kaupungissa. Hän rakastui ottomaaninaiseen ja nimesi yhden hänen romaaneistaan rakastettunsa mukaan: Aziyadé.
Kukkulan huipulla sijaitseva historiallinen Rabia Kadın -kahvila (Rabia Kadın Kahvesi), jossa Pierre Loti tapasi juoda turkkilaista kahvia, myös nimettiin myöhemmin hänen mukaansa (Pierre Loti Kahvesi). Köysiradalla pääset suoraan kahvilan terassille, missä voit nauttia henkeäsalpaavan kauniista maisemista yli Istanbulin. (Huomioithan mahdolliset pandemiasta johtuvat aukioloaikojen muutokset.)
Turun funikulaari ja Kakolanmäki
Turun Kakolanmäelle avattiin toukokuussa 2019 rinnehissi, joka on Suomen ensimmäinen ulkona kulkeva kaupunkivinohissi, Kakolan funikulaari. Se rakennettiin Kakolanmäen etelärinteeseen ja se kuljettaa matkustajia välillä Linnankatu-Kakola. Radan pituus on 130 metriä ja korkeuseroa ala- ja yläaseman välillä on 30 metriä. Kyytiin mahtuu kerrallaan jopa 30 henkilöä. Matka-aika yhteen suuntaan on noin yksi minuutti ja matka on ilmainen.
Asema Kakolanmäki
Kakolanmäki on 42 metriä korkea mäki Turun keskustan alueella. Mäellä toimi vuoteen 2007 asti Turun Keskusvankila eli Kakola ja Turun Lääninvankila. Vankilan vanhat rakennukset ovat pääosin 1800-luvun jälkipuoliskolta. Ernst Lohrmannin suunnittelemaa graniittista päärakennusta rakennettiin kahdeksan vuotta, ja se valmistui vuonna 1853.
Vankila muutti pois Kakolanmäeltä syksyllä 2007, jolloin mäki ja sillä sijaitsevat vankilan kiinteistöt vapautuivat kaupungin käyttöön. Sinne onkin viime vuosina rakennettu asuntoja, liiketiloja sekä vankilan historiallisia rakennuksia saneeraten että uudisrakentamisella. Museovirasto on määritellyt Kakolanmäen yhdeksi Suomen valtakunnallisesti merkittävistä rakennetuista kulttuuriympäristöistä.
Hotel Kakola
Minun suosikkipaikkani Kakolanmäellä on entinen Turun lääninvankila eli nykyinen Hotel Kakola. Se on mielestäni kunnostettu erityisellä pieteetillä kauniiksi ja moderniksi kokonaisuudeksi kuitenkin historian hienous tyylillä säilyttäen.
Hotel Kakolassa on 148 uniikkia huonetta. Voit valita kaikkea sviitin, perhehuoneen tai vaikka entiseen selliin rakennetun huoneen väliltä.
Kokousten, juhlien ja illallisten järjestämiseen sopii erityisen kaunis kirkkosali, joka on viehkeä tila korkeine käsinmaalattuine ikkunoineen. Kirkkosali toimii nimensä mukaisesti myös kirkkona tänäkin päivänä.
Tämä yksityinen boutique-hotelli tarjoaa sinulle sekä tyyliä että lämmintä tunnelmaa.