10 mielenkiintoisinta ja parasta asiaa Istanbulissa

Liitovarjot lentävät Marmaranmeren yllä Atatürkin muistopäivänä.

Kirjoittaja

10 mielenkiintoisinta ja parasta asiaa Istanbulissa

Luonnollisesti historia on ylivoimaisesti parhain asia Istanbulissa, ja siitä voitkin lukea perustietoja postauksestani ”Seitsemän kukkulan kaupungit”. Tässä esittelen juuri kirjoitushetkellä minua koskettavat, tärkeät asiat. Toki Istanbulista olisi helppoa listata vaikka 100 parasta asiaa, ja jatkossa tutustutkin moniin niistä postauksieni kautta. Näidenkin lisäksi Istanbul onnistuu yllättämään sinut aina; oletko esimerkiksi koskaan näyteikkunan perusteella luullut meneväsi ylelliseen kosmetiikkamyymälään, joka osoittautuikin luksuslihakaupaksi?

1. Asenne

Istanbulilaiset ovat yleensä ystävällisiä, auttavaisia ja kohteliaita ihmisiä, ja heillä on vahva elämänasenne. Tapahtuipa hyvää tai pahaa, he eivät pelkää puolustaa oikeuksiaan ja sitä mikä on oikein. Istanbulilaiset ovat myös sosiaalisia ja yhteisöllisiä verkostoitumisen mestareita. He auttavat toisiaan vaikeissa paikoissa sekä iloitsevat yhdessä hyvinä hetkinä.
Hienoa ja kunnioitettavaa!

Atatürkin muistopäivä Marmaranmeren rannalla Fenerbahçessa.

2. Kulkuvälineet + Bosporinsalmi

Istanbulissa liikkumisessa on todella paljon vaihtoehtoja. Voit käyttää metroa, metrobussia, raitiovaunua, bussia, minibussia (turkiksi Dolmus) tai Marmaray-paikallisjunaa, joka vie sinut Bosporinsalmen ali maanosasta toiseen. Usein käytetään myös taksia, koska se on edullista ja Istanbulin kaltaisessa suuressa metropolissa usein välttämätön osa matkaa. Auto on tosin hitain vaihtoehto, koska liikenne on yleensä erittäin ruuhkaista. Parasta on, jos voit käyttää laivaa, jolla pääset Bosporinsalmea pitkin useisiin eri paikkoihin. Reittejä on lukematon määrä, ja samalla saat nauttia Istanbulin parhaasta osasta eli Bosporinsalmen kauneudesta.

Lautta Euroopasta Aasiaan Bosporinsalmella.

3. Ruoka ja herkut

Turkki on herkullisen ruuan maa, ja se näkyy varsinkin Istanbulissa. Luonnollisesti täältä löydat aivan kaikkea, mutta ihaninta ovat aina tuoreet ja maukkaat kasvikset ja hedelmät sekä meren antimet, jotka voit usein itse valita tiskistä ennen ruuan valmistamista. Ruuat ovat kaikkinensa niin herkullisia, että perheemme lihansyöjäkin on täysin ihastunut kasvisruokaan Istanbulissa.
Jäätelö ja kaikki muutkin herkut ovat niin suussasulavia ja makeita, että Istanbulissa sinun täytyy käyttää itsehillintää, mikäli jäät kaupunkiin pidemmäksi aikaa. Mutta lomalla nauti ja maista aivan kaikkea!

Herkullisia ruoka-annoksia Happy Moon´s ravintolassa Kalamişin kaupunginosassa.

4. Sapphire – näköala

Istanbul Sapphire on pilvenpiirtäjä, joka sijaitsee Leventin liikekaupunginosan keskustassa Euroopan puolella.
Se oli Istanbulin ja Turkin korkein pilvenpiirtäjä vuosina 2010–2016 ja Euroopan 4. korkein rakennus, kun rakennus valmistui vuonna 2010. Sapphire nousee 54 kerrosta maanpinnan yläpuolelle, ja sen kattorakenteen korkeus maanpinnasta on 238 metriä: rakennuksen rakenteen kokonaiskorkeus 261 metriä mukaan lukien sen piikki, joka on osa suunnittelua.
Vuodesta 2019 Istanbul Sapphire on 4. korkein pilvenpiirtäjä Istanbulissa ja Turkissa. Kattoterassin näkymä on upea ja ainutlaatuinen yli koko Istanbulin. Näet muun muassa samanaikaisesti kaikki kolme Istanbulin siltaa Euroopasta Aasiaan. Henkeäsalpaavaa!

5. Kreisi Kadıköy

Kadıköy on suuri, tiheäänasuttu ja kansainvälinen alue Istanbulin Aasian puolella Marmaranmeren pohjoisrannalla. Se sijaitsee vastapäätä historiallista keskustaa Bosporinsalmen Euroopan puolella. Kadıköy on myös alueen merkittävimmän naapuruston nimi: asuin- ja kauppa-alueen, joka lukuisten baarien, elokuvateattereiden ja kirjakauppojen kanssa, on Istanbulin Anatolian puolen kulttuurikeskus. Kadıköy todellakin on täynnä elämää, mielenkiintoinen, äänekäs ja kreisi. Myös Istanbulin yöelämä keskittyy nykyisin paljolti Kadıköyhin.

Kadıköyn kreisi kaupunginosa Aasian puolella.

6. Prinssisaaret

Prinssisaaret (Adalar) ovat luonnonkaunis ja rauhallinen hengähdyspaikka aivan Istanbulin vieressä Marmaranmerellä, vain lyhyen lauttamatkan päässä. Kesäkuukausina Prinssisaaret ovat suosittuja päiväretkien kohteita niin turisteille kuin istanbulilaisillekin. Koska saarilla ei ole moottoriliikennettä, liikkuminen tapahtui pitkään hevosilla ja kärryillä. Tämä on nyt muuttumassa ja hevoset ovat vaihtumassa sähköajoneuvoihin. Prinssisaarilla pääset hetkessä kaaottisesta Istanbulista keskelle luontoa huikeisiin merimaisemiin.

Kaunis auringonlasku Büyükadalta, joka on suurin Prinssisaarten saarista.

7. Cezayir-katu

Cezayir-katu (Cezayir Sokağı, ent. French Street), on kiehtova ja hauska, jyrkkä portaista muodostuva kävelykatu, mikä on molemmin puolin täynnä värikkäitä sohvaryhmiä. Täällä voit syödä, juoda ja nauttia elävästä musiikista joka ilta. Takuulla ilostut monivärisestä, kauniista ja ainutlaatuisesta tunnelmasta!

Värikäs ja tunnelmallinen Cezayir katu yöllä.

8. Pera Palace Hotel

Pera Palace Hotel on historiallinen luksushotelli Beyoğlun kaupunginosassa. Hotelli rakennettiin vuonna 1892 Idän pikajunan matkustajien majoittamiseen. Täällä on erityisen viehättävä tunnelma, onhan aulassa ja halleissa 1800-luvun itämainen sisustus. Hotellissa on vieraillut historian saatossa paljon tunnettuja henkilöitä. Agatha Christie kirjoitti vuonna 1934 novellinsa ”Idän pikajunan arvoitus” Pera Palace Hotelissa. Ja täällä voit todellakin helposti kuvitella törmäävääsi Hercule Poirotiin.

Historiallinen Pera Palace Hotel Beyoğlun kaupunginosassa Euroopan puolella.

9. Kalamiş -alue

Kalamiş on yksi Istanbulin viehättävimpiä alueita Kadıköyn kaupunginosassa Aasian puolella. Naapureinaan mm. Moda, Fenerbahçe, Göztepe ja Bostancı. Kalamişista löydät kauniin venesataman, joka yhdistyy suureen ja vihreään Fenerbahçen puistoon. Täällä voit syödä herkullista ruokaa aina luotettavassa Happy Moon´s ravintolassa rantaterassilla. Ja  halutessasi ylellisyyttä, voit asua Wyndham Grand Istanbul Kalamis Marina Hotellissa.

Kalamiş Aasian puolella kesällä, missä voit nähdä kauniin venesataman.

10. Sakıp Sabancı -museo

Sakıp Sabancı -museo (Sakıp Sabancı Müzesi) on yksityinen kuvataiteen museo, joka on omistettu kalligrafiselle taiteelle, uskonnollisille ja valtion asiakirjoille sekä ottomaanien aikakauden maalauksille. Pysyvien näyttelyiden lisäksi museossa järjestetään myös kansallisia ja ulkomaisia vaihtuvia näyttelyitä ja viikonloppuisin kulttuuritapahtumia. Voit myös juoda kahvia tai syödä täällä henkeäsalpaavan Bosporinsalmi -näkymän kera. Puutarha on myös erityisen viehättävä.

Sakıp Sabancı -museo  kauniine puutarhoineen ja hienoine Bosporinsalmi -maisemineen.

Jaa tämä postaus

Lue lisää
postauksiani

Balat – kansainvälistä historiaa ja luovuuden rouheaa roisketta

Balat on eri. Se ei ole vain yksi kaupunginosa muiden joukossa. Se kertoo sinulle elämästä tavalla, joka saattaa hämmentää ja hämmästyttää. Balat roiskauttaa silmillesi villisti koko elämän kreisin kirjon. Ensin ehkä rujosti, mutta sitten...

Road trip Istanbulista turkoosin Aigeianmeren rannikolle

İstanbul Modern – modernia taidetta monipuolisesti

Ruoka – osa 2: herkut, leivonnaiset ja jälkiruuat

Balat – kansainvälistä historiaa ja luovuuden rouheaa roisketta

Balat on eri. Se ei ole vain yksi kaupunginosa muiden joukossa. Se kertoo sinulle elämästä tavalla, joka saattaa hämmentää ja hämmästyttää. Balat roiskauttaa silmillesi villisti koko elämän kreisin kirjon. Ensin ehkä rujosti, mutta sitten...

Road trip Istanbulista turkoosin Aigeianmeren rannikolle

İstanbul Modern – modernia taidetta monipuolisesti

Seuraa SHS:a somessa

Kaunis kiitos kun kiinnostuit blogistani!

Käy tykkäämässä, niin tutustut ihmeiden Istanbuliin ja sukellat suloisiin seikkailuihin aina uusimpien postausteni parissa!