Kerron nyt ns. tavallisista kodeista eli uudehkoista kerrostaloista, joissa kerroksia on yleensä noin 5-15. Nyt en siis käsittele ultramoderneja pilvenpiirtäjiä tai vanhempia, perinteisiä turkkilaisia taloja.
Kerrottakoon tässä yksityiskohta myös ko. talojen sisäpuolen suunnittelusta: kerrostaloasuntojen keskimääräinen koko Istanbulissa on yleisimmin noin 100-150 m2, pieniä asuntoja et yleensä edes löydä kovinkaan helposti.
Tämän postauksen valokuvat on otettu pääasiassa Aasian puolen Kadıköyn alueelta, Fenerbahçen kaupunginosasta, mikä on perinteisesti ollut keskiluokkaista, vaurasta aluetta. Mutta tänä päivänä inflaatio on nostanut myös asuntojen hinnat pilviin, joten nyt puhumme tällä alueella jo ylellisistä kodeista.
Arkkitehtuuriltaan tämän ajan suunnittelu ja tyyli ovat kuitenkin samanlaisia kaikkialla Istanbulissa. Istanbulissa ei rakenneta suomalaiseen tapaan monotonisia, teollisia laatikoita vaan jokaisessa talossa on idea eli mielenkiintoista persoonallisuutta kuten erilaisia materiaaleja, muotoja, rytmiä ja värejä. Unohtamatta myöskään tyylikkäitä yksityiskohtia kuten vaikkapa parvekkeiden koristeellisia metallikaiteita ym. Suunnittelu on taitavaa; osataan tehdä viehättäviä ja viihtyisiä koteja, säilyttäen kuitenkin samalla talojen moderni yleisilme.
Ja mikä on myös fantastista, jokaisessa kerrostalossa on aina ammattitaidolla rakennettu – ja myös huollettu – puutarha. Usein tilaa ei ole paljon, mutta kaunis puutarha löytyy silti. Aina! Taloa kun ei voi rakentaa ilman pihaa, eihän?!
Pihoista lisää seuraavassa postauksessani, mutta tutkikaamme nyt ensin Istanbulin tämän päivän arkkitehtuuria kuvien kera.
Johann Wolfgang von Goethe sanoi aikoinaan, että arkkitehtuuri on jäätynyttä musiikkia. Kuinka tämä Istanbulin nykyarkkitehtuuri siis soi sielussasi? Entä oma ympäristösi, löytyykö sieltä kohottavia sulosointuja?