Olen näpsinyt näitä valokuvia ja pieniä videonpätkiä kaupunkiretkiltäni aikojen saatossa. Siksi osa on otettu jopa näyteikkunoiden läpi, joten pahoittelen joidenkin kuvien heikompaa laatua.
Toivon kuitenkin, että löydät tästä postauksesta sinua ilahduttavia ja ihania herkkuja maisteluvinkiksi seuraavaa Istanbul-vierailuasi varten. Valikoima on nimittäin valloittava.
Herkkukaupat ja perinteet
Herkkuja löydät totta kai kaikkialta, mutta erityisen paljon turistialueilta. Herkkuja löytyy niin katujen varsilta kahviloista, leipomoista ja erikoisliikkeistä kuin kauppakeskuksistakin, mutta etenkin basaareista.
Turkkilaisen kulttuurin makuelämysten skaala on laaja, joten löydät todennäköisesti myös jotain uutta ja mielenkiintoista tutkittavaa makunystyröillesi. Meille tuttujen makeisten, suklaan, kakkujen, leivosten ja jäätelön lisäksi kuulet Istanbulissa vähintään näistä perinteisistä herkuista: baklava, sütlaç, künefe, kadayıf, şekerpare, tulumba tatlısı, güllaç, kabak tatlısı, tavuk göğsü, aşure, kazandibi, lokma, helva ja lokum.
Baklava
Baklava lienee yksi perinteisimmistä leivonnaisista, ja se olikin yksi suosituimmista leivonnaisista jo Ottomaanien valtakunnan aikaan. Baklava valmistetaan ohuista kerrostetuista filotaikinalevyistä, ja siihen kuuluu olennaisena osana pähkinät sekä hunaja tai siirappi. Baklava voidaan maustaa monin eri tavoin eli yhdestä leivonnaisesta löytyy lukemattomia versioita.
Sütlaç, kakut ja leivokset
Seuraavien kuvien Sütlaç on ihanan pehmeä riisivanukas, jota syödään joko jälkiruokana tai välipalana. Sütlaç tarjoillaan pienissä jälkiruokakulhoissa ja se voidaan maustaa esimerkiksi kanelilla. Kuvissa näet lisäksi myös tavanomaisempia herkkuja kuten kakkuja ja leivoksia.
Lastenjuhlien kakut
Turkkilainen kulttuuri on vahvasti (äiti- ja) lapsikulttuuri, joten lasten juhlissa ei säästellä. Kakku voidaan ostaa valmiina leipomosta tai vaihtoehtoisesti tilata päivänsankarin kiinnostuksen ja toiveiden mukainen henkilökohtainen kakku. Sitä en osaa arvioida, missä määrin kakkuja tehdään myös itse kotona, mutta ainakin lähipiirissäni se on harvinaista.
Jäätelö
Turkkilainen jäätelö (dondurma) poikkeaa suomalaisesta jäätelöstä – herkullisempaan suuntaan. Tavanomaisempia jäätelön myyntipaikkoja löydät kaikkialta, mutta vain turistialueilla voit kokea seuraavan videon jäätelöesityksen täynnä hassuja temppuja.
Uudenvuoden herkut
Istanbulin uusivuosi on aivan kuin meidän suomalaisten joulu lahjoineen ja herkkuineen. Löydät Aasian puolen Kadıköystä seuraavan viehkeän ja tunnelmallisen uudenvuoden herkkukaupan, jolla on jo pitkät perinteet. Tämä Şekerci Cafer Erol on ollut toiminnassa jo vuodesta 1807 saakka.
Alkoholi
Mielestäni myös alkoholi kuuluu herkkuihin. Ja etenkin esimerkiksi viikonlopun ruokapöytään, kun syödään isommalla porukalla yhdessä hiukan juhlavammin. Perinteikäs anisviina, Rakı, on totta kai suosituin juoma Istanbulissa, mutta valikoima on luonnollisesti laaja ja alkoholin ostaminen on vapaata. Mikäli vain et eksy konservatiiviselle alueelle, löydät alkoholia kaikkialta – jopa kotiin kuljetettuna kaikkina vuorokauden aikoina.
Tee
Turkissa juodaan teetä todella paljon ja sitä tarjoillaan sinulle kaikkialla. Istanbulissa juodaan yleensä perinteisellä teepannulla valmistettua mustaa teetä. Halutessasi teevalikoima on kuitenkin uskomattoman monipuolinen – ja terapeuttinen sekä hoitava – etenkin basaareissa.
Kahvi
Kahvia juodaan huomattavasti vähemmän kuin teetä, mutta siitä huolimatta esimerkiksi kahviloiden erikoiskahvien valikoima on laaja. Minulle rakkain kahvi on kuitenkin perinteinen turkkilainen kahvi. Kaltaiselleni esteetikolle on myös fantastista kokea kauniiden kahviastiastojen kirjo.
Turkkilainen kahvi tarjoillaan aina veden ja yhden lokum-palasen kera. Toisinaan voit kuitenkin saada kahvin tarjoiltuna myös yhden suklaakonvehdin siivittämänä.
Huomioithan, että kahvia saat vain kahviloista. Yleensä et siis löydä ravintoloista kahvia – et edes ruokaravintoloista jälkiruuaksi. Tätä on kaltaiseni suomalaisen kahvifanin joskus vaikea käsittää.
Toisaalta suuri positiivinen ero Suomeen verrattuna on, että myös kahviloissa on aina pöytiintarjoilu. Turkin palveluyhteiskunnassa itsepalvelua ei tunneta – onneksi.
Turkish Delight eli lokum
Turkish Delight on todennäköisesti kaikille tuttu käsite, ja se tarkoittaa samaa kuin lokum. Lokum muistuttaa marmeladia, mutta on tahmeampi ja tiiviimpi. Makuja on monia, suorastaan lähes loputon määrä. Usein maustamiseen käytetään erilaisten aromien lisäksi myös pähkinöitä. Yksi perinteinen ja tunnettu lokumin valmistaja on yritys nimeltä ”Koska”, joka on toiminut jo vuodesta 1907 saakka.
Arki ja herkut
Vaikka turkkilaiseen kulttuuriin kuuluu runsain mitoin erilaisia herkkuja, minun lähipiirini ei juurikaan syö arjessaan makeaa. Useimmiten leivonnaisen ja välipalan korvaavat terveellisemmät hedelmät. Läpi vuoden saatavilla olevat tuoreet hedelmät ovatkin lähes yhtä makeita kuin muutkin suussasulavat herkut.
Itse pyrin kuitenkin nauttimaan baklavasta tai jostain muusta superherkusta kahvin kera noin yhden kerran kuukaudessa.
Perinteiset herkut ja niiden tarinat
Seuraavalla videolla kerrotaan perinteisistä turkkilaisista herkuista hiukan tarkemmin. Ja kuulet myös niiden mielenkiintoisesta historiasta.
Toivotan sinulle sekä suussasulavan herkullista että visuaalisen kaunista makumatkaa Istanbuliin.