Beylerbeyin palatsi (Beylerbeyi Sarayı) – sulttaanien kesäkoti

Kirjoittaja

Beylerbeyin palatsi (Beylerbeyi Sarayı) – sulttaanien kesäkoti

En ole erityisen kiinnostunut kirjoittamaan Istanbulin palatseista, koska löydät niistä paljon tietoa jo muutenkin. Mutta yksi palatseista on lähellä sydäntäni sen erityisen kauneuden, värien ja monipuolisuuden vuoksi. Ja myös siksi, että se liittyy läheisesti lapsenlapseni sukuun. Joten tervetuloa Beylerbeyin palatsiin, Ottomaanien valtakunnan sulttaanien kesäkotiin!
Beylerbeyin palatsi, Istanbul, Aasian puoli.

Beylerbeyin palatsi (Beylerbeyi Sarayı) on rakennettu nykyiseen muotoonsa vuosina 1863-1865 ja se sijaitsee Bosporinsalmen rannalla, Aasian puolella – ensimmäisen sillan ”kainalossa”. Beylerbeyi on upea 1800-luvun muistomerkki, joka tekee vaikutuksen puutarhoineen ja paviljonkeineen. Se on ainutlaatuinen paikka, missä historia sulautuu nykypäivään.

Näkymä Beylerbeyin palatsin puutarhasta Euroopan puolelle, Bosporinsalmelle ja ensimmäiselle sillalle (Boğaziçi Köprüsü, virallisesti 15 Temmuz Şehitler Köprüsü)
Näkymä palatsin puutarhasta Euroopan puolelle, Bosporinsalmelle ja ensimmäiselle sillalle (Boğaziçi Köprüsü, virallisesti 15 Temmuz Şehitler Köprüsü)

Historia

Ottomaanien valtakunnan sulttaanien kesäkoti

Beylerbeyin palatsi ja sen ympäristö ovat kokeneet monenlaisia vaiheita historiansa aikana. Alue tunnettiin nimellä ”Ristipuutarha” tai ”Sivutuulien puutarhat” Bysantin aikakaudesta 1800-luvun alkuun asti.

Ensimmäinen puinen palatsirakennus rakennettiin sulttaani Mahmud II:n tilauksesta vuonna 1829. Tulipalon (1851) jälkeen, sulttaani Abdülazizin määräyksestä, palatsi jälleenrakennettiin. Palatsi sai nykyisen ulkonäkönsä, samoin kuin 3000 neliömetrin kokoiset lisärakennukset vuosina 1863–1865. Beylerbeyin palatsi toimi sulttaaniperheiden kesäkotina.

Beylerbeyin palatsi, Istanbul, Aasian puoli.

Palatsi koostuu Haremista (pohjoisosa) ja Mabeyn-i Hümayunista (eteläosa). Siihen kuuluu kolme sisäänkäyntiä, kuusi isoa salia, 24 huonetta, 1 kylpyamme ja 1 kylpyhuone.

Nykyisin suurin osa Mabeyn- ja Harem-alueista on avoinna vierailijoille. Huomionarvoisia ovat myös meripaviljongit (-kioskit), keltainen paviljonki, marmoripaviljonki ja hevostallit sekä historiallinen tunneli, joka yhdistää Üsküdarin ja Beylerbeyin.

Meripaviljonki eli merikioski Beylerbeyin palatsissa, Istanbulissa.
Meripaviljonki (merikioski)
Meripaviljonki eli merikioski Beylerbeyin palatsissa, Istanbulissa.

Vieraiden palatsi

Beylerbeyin palatsia on käytetty enimmäkseen kesäpalatsina sen rakentamisesta lähtien. Se eroaa esim. ottomaanien Çırağan- ja Dolmabahçen palatseista siinä, että palatsi oli myös vierastalo, joka oli varattu korkean tason valtion vieraille. Mm. Itävallan keisari Franz Joseph, Ranskan keisari Napoleon III:n vaimo, keisarinna Eugénie, Saksan keisari Wilhelm II ja Montenegron prinssi Nikola olivat näiden arvostettujen vieraiden joukossa.

Merkittäviä tapahtumia viehättävässä ympäristössä

Beylerbeyin palatsi, jossa sulttaaniperheet viettivät kesäkuukausia sekä isännöivät ulkomaisia ​​vieraita, herättää huomiota myös lumoavalla puutarhalla, suurella patsaiden kokoelmalla ja uima-altaallaan.

Itse asiassa, vierailuni aikana näin kaksi isoa allasta. Ulkona puutarhassa on valtava uima-allas, mutta palatsin sisältä löydät yllätyksen. Yksi houkuttelevimmista huoneista on vastaanottohalli, jossa on suuri allas ja suihkulähde. Juokseva vesi oli suosittua ottomaanitaloissa miellyttävän äänen ja jäähdytysvaikutuksen vuoksi.

Beylerbeyi palatsin puutarhat ovat puolestaan yksi upeimmista palatsipuutarhoista – tärkeää turkkilaista kulttuuriomaisuutta. Beylerbeyin laajoissa puutarhoissa on myös runsaasti kasvien monimuotoisuutta, mistä ne ovat olleet kuuluisia koko historiansa ajan.

Puutarha, Beylerbeyin palatsi, Istanbul, Turkki.

Palatsi on myös todistanut tärkeitä historiallisia tapahtumia ajanjaksolla, joka laajenee Ottomaanien valtakunnasta Turkin tasavaltaan. Esimerkiksi, viimeinen absoluuttisen vallan omaava sulttaani, Abdülhamid II vietti elämänsä kuusi viimeistä vuotta tässä palatsissa, ja myös kuoli Beylerbeyissä 10. helmikuuta 1918.

Lapsenlapseni perheen mukaan sulttaani Abdülhamid II oli erityisen kiinnostunut puutöistä. Beylerbeyin palatsissa voitkin yhä nähdä hänen veistämiään huonekaluja.

Myös Turkin tasavallan ajalta löytyy esimerkkejä palatsin käyttämisestä vieraiden kestitsemiseen. Tärkeimpänä vuonna 1934 presidentti Mustafa Kemal Atatürk isännöi palatsissa Persian shaahi Pahlavia. Vuonna 1936 Balkan Games Festival järjestettiin tässä palatsissa, jolloin Mustafa Kemal Atatürk vietti yön huoneessa 24, palatsin historiallisessa makuuhuoneessa.

Patsas Beylerbeyi palatsi, Istanbul.

Tyylikäs arkkitehtuuri

Beylerbeyin palatsi sekoittaa länsimaisen ja itämaisen tyylin arkkitehtuurissaan. Se on ulkopuolelta arkkitehtuuriltaan länsimainen, mutta sisäpuolelta puolestaan klassisten ottomaanien palatsien tyylinen. Beylerbeyin palatsi, yhdessä Dolmabahçen palatsin kanssa, on yksi Istanbulin merkittävistä palatseista, joka tunnetaan koristeellisista ornamenteistaan. Taidokas ammattiosaaminen kiinnittää huomiota Beylerbeyin sisustusarkkitehtuurin yksityiskohdissa sekä palatsin ulkoasussa, joissa voidaan nähdä sekä uusklassista-, barokki- että renessanssityyliä. Palatsin arkkitehti on Sarkis Balyan.

Ovi Bosporinsalmelle, Beylerbeyin palatsi, Istanbul, Turkki.
Ovi palatsin puutarhasta Bosporinsalmelle. Oven korkeus on useita metrejä.

Suurin osa palatsin lattiasta on päällystetty erityisillä kokolattiamatoilla, jotka on tuotu Egyptistä. Lisäksi palatsin huoneet on sisustettu Hereke-matoilla, Baccarat-kristallikruunuilla, eurooppalaisilla- ja ottomaanikelloilla sekä Kaukoidän posliinilla.

Beylerbeyin palatsin sisääntuloaula, Istanbul. Kuva Joanot Bellver.
Palatsin sisällä kuvaaminen on meiltä turisteilta ehdottomasti kielletty. Tässä sisääntuloaula, kuva Joanot Bellver.

Yksi Beylerbeyin palatsin koristeellisimmista yksityiskohdista ovat katto-ornamentit. Sulttaani Abdülaziz, joka rakennutti nykyisen palatsin, kiinnostui henkilökohtaisesti sen sisustuksesta. Abdülaziz oli hallitsija, jolla oli erittäin paljon kiinnostusta ja lahjakkuutta maalaamiseen, ja hän luonnostelikin henkilökohtaisesti esimerkkejä koristeista, ja toi maalareita Euroopasta.

Mielenkiintoisen historiansa lisäksi Beylerbeyin palatsi puutarhoineen on siis visuaalisesti erityisen viehättävä, ja ehdottomasti vierailun arvoinen.

Beylerbeyin palatsi ja Bosporinsalmi, Istanbul, Aasian puoli.

Lisätietoa palatsista: https://www.millisaraylar.gov.tr/en/palaces/beylerbeyi-palace

Jaa tämä postaus

Lue lisää
postauksiani

Road trip Istanbulista turkoosin Aigeianmeren rannikolle

Entä jos yhdistäisit matkallasi sekä historian hienouden että merimaisemien kauneuden? Me ajelimme Istanbulista Turkin länsirannikon pieniä rantateitä pitkin kohti etelää huikean kauniita Aigeianmeren maisemia ihaillen, ja voin suositella tätä yhdistelmää suuresti – siis kaupunki-...

İstanbul Modern – modernia taidetta monipuolisesti

Ruoka – osa 2: herkut, leivonnaiset ja jälkiruuat

Ruoka – osa 1: arjen ruokakulttuuria, parhaita ravintoloita ja perinteistä katuruokaa

Road trip Istanbulista turkoosin Aigeianmeren rannikolle

Entä jos yhdistäisit matkallasi sekä historian hienouden että merimaisemien kauneuden? Me ajelimme Istanbulista Turkin länsirannikon pieniä rantateitä pitkin kohti etelää huikean kauniita Aigeianmeren maisemia ihaillen, ja voin suositella tätä yhdistelmää suuresti – siis kaupunki-...

İstanbul Modern – modernia taidetta monipuolisesti

Ruoka – osa 2: herkut, leivonnaiset ja jälkiruuat

Seuraa SHS:a somessa

Kaunis kiitos kun kiinnostuit blogistani!

Käy tykkäämässä, niin tutustut ihmeiden Istanbuliin ja sukellat suloisiin seikkailuihin aina uusimpien postausteni parissa!