Bosporinsalmen risteily – koe kaunein Istanbul

Kirjoittaja

Bosporinsalmen risteily – koe kaunein Istanbul

Jos sinulla on mahdollisuus tutustua vain yhteen kohteeseen vierailusi aikana, suosittelen ilman muuta tätä: lähde Bosporinsalmen aalloille. Bosporinsalmi on Istanbulin helmi, tai oikeammin kuin koko kaupungin sielu, jota ilman Istanbulin maagisuus kenties katoaisi kokonaan. Yhä joka kerta kun palaan Istanbuliin, minulle tärkeintä on päästä ensimmäiseksi hengittämään Bosporinsalmen turkooseja tuulia.

Bosporinsalmi (İstanbul Boğazı) halkoo kaupungin ainutlaatuisesti kahteen maanosaan, Eurooppaan ja Aasiaan. Se on historiallinen ja mielenkiintoinen yhteys idän ja lännen välillä – vetäen puoleensa jollain selittämättömällä tavalla kuin magneetti. Bosporinsalmi on myös tärkeä ja vilkas liikenneväylä maailmalta Marmaranmeren kautta Mustallemerelle. Toisaalta se on aivan elintärkeä työmatkaliikenteen kannalta. Nimittäin jopa 1,8 miljoonaa istanbulilaista matkustaa päivittäin maanosasta toiseen, ja tämä tapahtuu suurelta osin nimenomaan Bosporinsalmen lautoilla. Ajatella, kuinka ihastuttava työmatka!

Mutta me lähdemme nyt noin kahden tunnin risteilylle pelkästään nauttimaan Bosporinsalmen ja Istanbulin kauneudesta sekä historiasta. Todennäköisesti Istanbul myös yllättää sinut jälleen kerran; tämän risteilyn jälkeen nimittäin tiedät, että Istanbul on kuin onkin erittäin vihreä kaupunki.

Tervetuloa Bosporinsalmen aurinkoisille aalloille

Risteilylaivamme lähtee Euroopan puolen Eminönüstä läheltä Galata-siltaa (Galata Köprüsü), heti Aasian puolen Kadıköyhin lähtevien lauttojen laiturin vierestä.
Bosporinsalmen risteilyreitin kartta Istanbulissa.
Risteilyreittimme suuntautuu Bosporinsalmen toiselle sillalle (Fatih Sultan Mehmet Köprüsü) asti, ja näemme maisemien lisäksi monia historiallisia paikkoja. Risteilyt lähtevät (tällä hetkellä) tasatunnein alkaen joka päivä klo 12 ja hinta on todella kohtuullinen 60 TL eli noin 3,30 euroa. Laiva kiertää kierroksen myötäpäivää aloittaen Euroopan puoleista rannikkoa pitkin ja palaten Aasian (Anatolia) puolta. Niinpä pienenä vinkkinä: jos mahdollista, valitse paikkasi niin, että katsot kulkusuunnassa vasemmalle.
Poika syöttää lokkeja Bosporinsalmen risteilyllä Istanbulissa.
Aina on huomaavaista varata evästä mukaan kuten tämä nuori herra – nimittäin vähintäänkin lokkeja varten. Istanbulissa kun rakastetaan aivan kaikkia eläimiä. Mutta toki laivalta voimme myös ostaa pikkupurtavaa ja virvokkeita.
Kabataşin lauttasataman ohitettuamme saavumme Beşiktaşiin, jonka jälkeen edessä pilkottaa jo Ortaköy sekä ensimmäinen silta (15 Temmuz Şehitler Köprüsü).
Beşiktaş Istanbulissa Euroopan puolella.
Beşiktaşissa näemme kuuluisan jalkapallostadionin. Stadionin edessä aivan rannalla on viehkeä terassiravintola, Dolmabahçe Kafeterya, jossa voi nauttia Bosporinsalmen maisemista veden äärellä. Tästä alkaa myös Dolmabahçen palatsin alue.
Yksi Ottomaanien valtakunnan tärkeistä palatseista: Dolmabahçen palatsi (Dolmabahçe Sarayı) Istanbulissa.
Yksi Ottomaanien valtakunnan tärkeistä palatseista: Dolmabahçen palatsi (Dolmabahçe Sarayı). Myös Turkin tasavallan perustaja ja ensimmäinen presidentti Mustafa Kemal Atatürk työskenteli – ja myös kuoli – tässä palatsissa.
Ortaköy on sekä alue että moskeija (ja kenties se kaikkein tunnetuin kuva Istanbulista) ensimmäisen sillan ”kainalossa”. Alue on kansainvälinen, ja siellä on myös pieni, viehkeä ulkobasaarialue. Sieltä voi ostaa esim. perinteisen Kumpir ruoka-annoksen ja istahtaa nauttimaan siitä huikeissa maisemissa.
Ortaköy Istanbulissa.
Bebek ja Bosporinsalmi Istanbulissa.
Matkamme jatkuu yhdelle Istanbulin luksus asuinalueelle nimeltään Bebek. Tosin, tottakai kaikki Bosporinsalmen asunnot ovat kallista luksusta, joihin tavallisella keskivertokansalaisella ei ole varaa.
Bebek ja Bosporinsalmi Istanbulissa.
Lähestyessämme Bosporinsalmen risteilyllämme toista siltaa näemme historiallisen ja upean Rumeli Hisarın, joka on keskiaikainen ottomaanien linnoitus ja sijaitsee Sarıyerin alueella.
Lähestyessämme toista siltaa näemme historiallisen ja upean Rumeli Hisarın, joka on keskiaikainen ottomaanien linnoitus ja sijaitsee Sarıyerin alueella. Nykyään linnoitus on yleisölle avoin museo, ja se toimii myös tapahtumapaikkana mm. konserteille ja taidefestivaaleille. Rumeli Hisarıa vastapäätä, Aasian puolen Beykozissa, sijaitsee puolestaan Rumeli Hisarın vanhempi sisarrakennelma, Anadoluhisarı. Se on vanhin säilynyt Istanbuliin rakennettu turkkilainen arkkitehtoninen rakennelma.
Käännymme paluumatkalle juuri ennen toista siltaa. Jos jatkaisimme Mustallemerelle saakka, näkisimme vielä kolmannenkin sillan (Yavuz Sultan Selim Köprüsü). Aasian puolella ensimmäinen alue on Otağtepe, jossa on upea samanniminen näköalapuisto. Näiltä kukkuloilta on myös mahdollista nähdä uskomattoman hieno auringonlasku Istanbulin Euroopan puoleisen silhuetin taakse, esimerkiksi ravintolasta nimeltä Güzelcehisar Cafe.
Bosporinsalmen risteilyllä Istanbulissa. Näkymä Aasian puolelle.
Istanbul on todellisuudessa enemmän kuin ”seitsemän kukkulan kaupunki”. Vehreitä kukkuloita on loputtomiin ja se luo maisemaan erityisen kauneuden, ja toisaalta monille asukkaille huikean hienon näköalan. Luonto on monipuolisesti viehkeää lukemattomine puu- ja kasvilajeineen.
Ottomaanien valtakunnan sulttaanien kesäkoti, Beylerbeyin palatsi (Beylerbeyi Sarayı) on melkein jäänyt ensimmäisen sillan alle.
Üsküdar ja Neidon torni (Kız Kulesi) Istanbulissa Aasian puolella.
Üsküdar. Oikealla Neidon torni (Kız Kulesi).
Üsküdaria pidetään perinteisenä ja konservatiivisena alueena, mutta se on todella laaja alue, joten monenlaisia eri vivahteita tältäkin alueelta löytyy. Üsküdarin lauttasatama on erittäin vilkkaasti liikennöity satama – Kadıköyn lisäksi se toinen vilkas lauttasatama Aasian puolella. Nämä satamat huolehtivat suurelta osin maanosien välisestä työmatkaliikenteestä (Bosporinsalmen alittavan Marmaray-paikallisjunan ja siltojen liikenteen lisäksi).
Lähdemme Aasiasta Bosporinsalmen yli takaisin kohti Eurooppaa ja matkallamme sivuutamme kuuluisan Istanbulin maamerkin, Neidon tornin (Kız Kulesi). Videon oikeassa reunassa vilahtaa jo Topkapın palatsin (Topkapı Sarayı) alue Euroopan puolella.
Bosporinsalmen risteilyllämme avautuu näkymä Bosporinsalmelta Marmaranmerelle. Oikealla pilkottaa jo Eurooppa ja Topkapın palatsin sekä Gülhanen puiston (Gülhane Parkı) alueet. Kauempana vasemmalla näet Prinssisaaret (Adalar).
Vaikka Istanbulissa on asukkailta lähes 20 miljoonaa ja se on paikoitellen kaoottinen kaupunki, tavoitat siitä huolimatta usein lähes meditatiivisia näkymiä ja rauhaa. Tässä avautuu näkymä Bosporinsalmelta Marmaranmerelle. Oikealla pilkottaa jo Eurooppa ja Topkapın palatsin sekä Gülhanen puiston (Gülhane Parkı) alueet. Kauempana vasemmalla näet Prinssisaaret (Adalar).
Palaamme Bosporinsalmen risteilyllämme Aasiasta Eurooppaan kohti lähtösatamaamme Eminönüssa.
Palaamme Eurooppaan kohti lähtösatamaamme Eminönüssa.
Risteilymme päättyy Galata-sillan ali Kultaiselle sarvelle (Haliç).

Iltaristeilyt

Luonnollisesti voit valita Istanbulissa monenlaisia risteilyjä tai vaikkapa tilata juuri sinulle ja seurueellesi räätälöidyn risteilyn. Iltaristeilyt ovat yleensä päivällisristeilyjä (Turkissa päivällinen syödään yleensä aina vasta myöhään illalla), mutta olethan näitä varatessa tarkkana, haluatko illalla riehakkaalle bileristeilylle vai rauhallisemmille aalloille.

Erityinen kokemus iltaristeilyllämme, kun jättimäinen rahtilaiva ohitti meidät pimeässä todella läheltä. Öinen Bosporinsalmen kauneus ja energia on todella maaginen, mutta valitettavasti kamerani ei kykene taltioimaan tätä tunnelmaa pimeässä realistisesti. Sinun täytyy kokea se itse.
Sinisen moskeijan (Sultanahmet Camii) ja Hagia Sofian (Ayasofya) silhuetit sekä auringonlasku Bosporinsalmen risteilyllämme Istanbulissa.
Sinisen moskeijan (Sultanahmet Camii) ja Hagia Sofian (Ayasofya) silhuettien sekä auringonlaskun kauneuden kera kiitän sinua tästä yhteisestä risteilystämme, ja toivotan taianomaisia tunnelmia tuleviin Bosporinsalmen retkiisi.

Jaa tämä postaus

Lue lisää
postauksiani

İstanbul Modern – modernia taidetta monipuolisesti

Modernin- ja nykytaiteen museo, İstanbul Modern, yllätti minut iloisesti sekä monipuolisuudellaan että upealla sijainnillaan. Tässä museossa taiteen kirjo on sekä laaja että mielenkiintoinen. Lisäksi jopa myös itse museorakennuksessa piilee takuuvarmasti häikäisevä arkkitehtoninen yllätys.

Ruoka – osa 2: herkut, leivonnaiset ja jälkiruuat

Ruoka – osa 1: arjen ruokakulttuuria, parhaita ravintoloita ja perinteistä katuruokaa

Joulu Pyhän Antoniuksen katolisessa kirkossa (Sent Antuan Katolik Kilisesi)

İstanbul Modern – modernia taidetta monipuolisesti

Modernin- ja nykytaiteen museo, İstanbul Modern, yllätti minut iloisesti sekä monipuolisuudellaan että upealla sijainnillaan. Tässä museossa taiteen kirjo on sekä laaja että mielenkiintoinen. Lisäksi jopa myös itse museorakennuksessa piilee takuuvarmasti häikäisevä arkkitehtoninen yllätys.

Ruoka – osa 2: herkut, leivonnaiset ja jälkiruuat

Ruoka – osa 1: arjen ruokakulttuuria, parhaita ravintoloita ja perinteistä katuruokaa

Seuraa SHS:a somessa

Kaunis kiitos kun kiinnostuit blogistani!

Käy tykkäämässä, niin tutustut ihmeiden Istanbuliin ja sukellat suloisiin seikkailuihin aina uusimpien postausteni parissa!