Istanbulin kauppakeskukset – modernin shoppailijan paratiisit

Kirjoittaja

Istanbulin kauppakeskukset – modernin shoppailijan paratiisit

Vaikka Istanbul on ainutlaatuinen kaupunki erityisesti sijaintinsa ja historiansa vuoksi, se ei suinkaan ole pelkkää historiaa. Istanbul on myös sekä moderni että kansainvälinen metropoli. Yhtenä esimerkkinä tästä ovat kaupungin lukemattomat loisteliaat kauppakeskukset, jotka ovat trenditietoisen shoppailijan ostosparatiiseja. Kun nyt lähdemme tutustumaan tähän luksukseen, saatat yllättyä, kuinka kauas on tultu lähes 600 vuodessa Konstantinopolin Grand Bazaarista, yhdestä maailman ensimmäisestä ostoskeskuksesta – missä tosin voit shoppailla vielä tänäkin päivänä.

Akasya

Akasya kauppakeskus Istanbulissa Aasian puolella.

Istanbul on yksi maailman ostospääkaupungeista, mutta minä itse en ole varsinaisesti kovinkaan innostunut shoppailija. Joten tunnustan, että käyn kauppakeskuksissa (Alışveriş Merkezi, AVM) ainoastaan todellisen tarpeen niin vaatiessa.

Vierailen itse useimmiten Aasian puolen Kauppakeskus Akasyassa Üsküdarin alueella (Acibademissa). Se on suuri, mutta kuitenkin se tuntuu vielä jossain määrin inhimillisen kokoiselta. Lisäksi se on arkkitehtuuriltaan viehättävä eli visuaalisesti kaunis maustettuna ripauksella ystävällistä luksusta.

Akasya kauppakeskus Istanbulissa Aasian puolella.
Akasya

Tähän postaukseeni olen koonnut sinulle pieniä videoita erityylisistä Istanbulin kauppakeskuksista, jotta saisit mahdollisimman monipuolisen kokonaiskuvan kaupungin tarjonnasta. Vaikka toki tässä on mahdollista esitellä kauppakeskuksista vain murto-osa, koska niiden määrä on (laskutavasta riippuen) Istanbulissa alle sadasta jopa yli neljäänsataan.

Kauppakeskus on kuin kokonainen kaupunki

Kauppakeskus tarkoittaa Istanbulissa yleensä paljon laajempaa kokonaisuutta kuin kotimaassani Suomessa. Ne ovat täällä jättisuuria ja monipuolisia komplekseja, kuin ultramoderneja luksuskaupunkeja pienoiskoossa. Siksi ne ovatkin kansainvälisten pääomasijoittajien suosimia kohteita. Tämä on tehnyt näistä komplekseista jo niin ylellisiä, että monet niistä ovat karanneet hinnoiltaan jo tavallisen kansalaisen ulottumattomiin.

Tottakai myös pienempiä kauppakeskuksia löytyy Istanbulista sadoittain, mutta tässä postauksessa keskitymme nyt vain suurimpiin ja loisteliaimpiin ostosparatiiseihin.

Galataport

Galataport on uudehko, Euroopan puolen Karaköyssä sijaitseva ja vuonna 2021 avattu risteilysatama, jonka matkustajakapasiteetti on huikeat 15 000 matkustajaa päivässä. Tämän lisäksi Galataport on myös kulttuurikeskus ja ylellinen kauppakeskus.

Usein kauppakeskuksista löytyy laadukkaita ”residence”-asuntoja taivaalle kohoavista pilvenpiirtäjistä. Väliaikaista majoitusta varten löydät hotelleja ja työskentelytiloiksi löytyy toimistotiloja. Lisäksi myös kaikkia mahdollisia palveluita on tarjolla niin laajasti, että voit halutessasi elää näissä komplekseissa poistumatta niistä ollenkaan. Joistakin paikoista löydät jopa myös sairaalapalvelut.

Metropol İstanbul

Metropol İstanbul sijaitsee Aasian puolella Ataşehirin alueella.

Perinteisten kauppakeskusten ostosmahdollisuuksien, ravintoloiden, kahviloiden ja monipuolisten peruspalveluiden lisäksi voit löytää esimerkiksi taidetta, teattereita, konserttisaleja, kulttuurikeskuksia, museoita, elokuvateattereita ja yökerhoja.

Lisäksi sinun ja perheesi viihtymisen takaamiseksi löytyy uima-altaita, kylpylöitä, vesipuistoja, akvaariokeskuksia, huvipuistoja, puutarhoja, lasten leikkikenttiä ja pelihalleja. Sekä luonnollisesti myös erilaisia urheilumahdollisuuksia kuten vaikkapa keilaratoja ja kuntosaleja.

Perlavista

Perlavista sijaitsee Beylikdüzün alueella Euroopan puolella.

Usein kauppakeskuksista tai niiden välittömästä läheisyydestä löytyy myös metroasema tai Marmaray-paikallisjuna-asema, joten liikkuminen on helppoa. Tämä tarkoittaa tosin myös hermoja raastavia ruuhkia, joten nämä jättimäiset kauppakeskukset vaativat sinulta sekä vahvoja jalkoja että pitkää pinnaa – ja runsaasti aikaa.

Joissakin kauppakeskuksissa voit toki välttää Istanbulin liikenneruuhkat kokonaan saapumalla yksityisesti helikopterilla.

Lasten parturi-kampaamo Akasya kauppakeskuksessa Istanbulissa Aasian puolella.

Näin jättisuurista komplekseista voi olla montaa mieltä, mutta löydän heti helposti yhden kunnioitettavan ja mainitsemisen arvoisen asian. Nimittäin turkkilaisten lapsirakkaus näkyy myös kauppakeskuksissa, kuten sekä postaukseni videoilta että yllä olevasta kuvasta voit nähdä: lasten oma parturi-kampaamo Akasyassa.

Kanyon

Kanyon sijaitsee Leventissä Euroopan puolella. Sen arkkitehtuuria voisi nimittää avaruudelliseksi.

Meydan İstanbul

Meydan İstanbul sijaitsee Ümraniyen alueella Aasian puolella. Meydanissa sijaitsee myös yksi kolmesta Istanbulin Ikeasta.

CITY’S Nişantaşı

Mikäli haluat ratsastaa muodin aallonharjalla, suuntasi on CITY’S Nişantaşı, joka sijaitsee nimensä mukaisesti Nişantaşıssa Euroopan puolella. Nişantaşı on trenditietoisten ihmisten tärkein paikka Istanbulissa ja täältä löydät kaikki maailman vaatebrändit – myös kaikki luksusmerkit.
Maailman luksusbrändi Victoria´s Secret Istanbulin kauppakeskuksessa.
Victoria ´ s Secret

Venezia Mega Outlet

Juuri kun vuosien jälkeen kuvittelet, että vihdoin Istanbul ei sinua enää onnistu yllättämään, löydät tämän: Venezia Mega Outlet Gaziosmanpaşan alueella Euroopan puolella.

Mall of İstanbul

Başakşehirin alueella Euroopan puolella sijaitseva Mall of İstanbul on yksi suurimmista kauppakeskuksista Istanbulissa, mikä on takuulla myös lasten suosituin kauppakeskus. Miksi? Vastaus löytyy seuraavalta videolta.
Euroopan suurin sisähuvipuisto MOİPARK sijaitsee Mall of İstanbul kauppakeskuksessa.

İstinye Park

Mikäli kaipaat maailman luksusbrändejä, tänä päivänä kenties paras kauppakeskus on İstinye Park, joka sijaitsee Sarıyerin alueella Euroopan puolella. Tällä videolla pääset İstinye Parkiin jouluostoksille ja löydät laajan valikoiman tunnetuimpia brändejä mm. Chanel, Louis Vuitton, Hermes, Dior, Beymen, Cartier, Rolex, Vakko, Gucci, Fendi, Hugo Boss, Max Mara, Zara, Boyner, Mango, M.A.C., Sephora, Dolce & Gabbana, Prada, Celine…

Zorlu Center

Edellä esitellyn İstinye Parkin lisäksi yksi parhaista luksus kauppakeskuksista on Zorlu Center. Se sijaitsee Beşiktaşin alueella Euroopan puolella. Myös täältä siis löydät takuuvarmasti kaikki maailman luksusbrändit. Meidän perheemme käy täällä kuitenkin lähinnä nauttimassa herkullisesta italialaisesta ruuasta, ja myös muutoin Italia on täällä hyvin edustettuna.

Vadistanbul

Vadistanbul sijaitsee Sarıyerin alueella Euroopan puolella, ja sillä on jopa oma rautatie. Vadistanbul on kauppakeskuksen lisäksi jättimäinen ja monipuolinen kompleksi, minkä alueella sijaitsee myös seuraavalla videolla esitelty sairaala: Liv Hospital Vadistanbul.

İSTMarina

İSTMarina sijaitsee hiukan kauempana Aasian puolen Kartalin alueella. Se on tunnettu huikeista näköaloistaan Prinssisaarille (Adalar), mutta myös mm. monipuolisesta ravintolatarjonnasta, live-musiikista ja vilkkaasta yöelämästään. Tämän kerrotaan johtuvan osittain siitä, että İSTMarinan läheisyydessä sijaitsee satama-alue; merenkulkijat siis kaipaavat tänäkin päivänä rentoa meininkiä vapaa-ajallaan.

Emaar Square Istanbul

Todellista luksusta ja yhteiskunnallista arvovaltaa edustaa Aasian puolella Üsküdarin alueella sijaitseva Emaar Square Istanbul. Videolla pääset tutustumaan myös ylelliseen ”residence”-asuntoon, minkä palveluun kuuluu mm. viikkosiivous. Asunnon eteisen monipuolisesta seinäpaneelista voit puolestaan vaikkapa tarkistaa Istanbulin ruuhkien reaaliaikaisen tilanteen. Ja paljon muuta…

Kiitos

Aqua Florya

Nyt kiitän sinua lämpimästi yhteisestä shoppailuretkestämme oheisella kauppakeskuksen videolla: Aqua Florya Euroopan puolella Bakırköyn alueella.

Aqua Florya on osa samaa kompleksia kuin Istanbulin akvaario (İstanbul Akvaryum), mikä on maailman suurin temaattinen akvaario.

Videota katsellessasi sinun on varmasti helppo huomata, että Aqua Florya on kaikkien kaltaisteni merenrakastajien kauppakeskus numero yksi.

Lisätietoja

Jokaisella shoppailijalla on varmasti erilainen luettelo Istanbulin parhaimmista kauppakeskuksista, ja ne myös muuttuvat vuosittain, kun uusia rakennetaan jatkuvasti. Mutta yksi esimerkkilista vuodelta 2023, ja myös tarkempia tietoja näistä kauppakeskuksista, löytyy täältä

Jaa tämä postaus

Lue lisää
postauksiani

Road trip Istanbulista turkoosin Aigeianmeren rannikolle

Entä jos yhdistäisit matkallasi sekä historian hienouden että merimaisemien kauneuden? Me ajelimme Istanbulista Turkin länsirannikon pieniä rantateitä pitkin kohti etelää huikean kauniita Aigeianmeren maisemia ihaillen, ja voin suositella tätä yhdistelmää suuresti – siis kaupunki-...

İstanbul Modern – modernia taidetta monipuolisesti

Ruoka – osa 2: herkut, leivonnaiset ja jälkiruuat

Ruoka – osa 1: arjen ruokakulttuuria, parhaita ravintoloita ja perinteistä katuruokaa

Road trip Istanbulista turkoosin Aigeianmeren rannikolle

Entä jos yhdistäisit matkallasi sekä historian hienouden että merimaisemien kauneuden? Me ajelimme Istanbulista Turkin länsirannikon pieniä rantateitä pitkin kohti etelää huikean kauniita Aigeianmeren maisemia ihaillen, ja voin suositella tätä yhdistelmää suuresti – siis kaupunki-...

İstanbul Modern – modernia taidetta monipuolisesti

Ruoka – osa 2: herkut, leivonnaiset ja jälkiruuat

Seuraa SHS:a somessa

Kaunis kiitos kun kiinnostuit blogistani!

Käy tykkäämässä, niin tutustut ihmeiden Istanbuliin ja sukellat suloisiin seikkailuihin aina uusimpien postausteni parissa!