Joulu Pyhän Antoniuksen katolisessa kirkossa (Sent Antuan Katolik Kilisesi)

Kirjoittaja

Joulu Pyhän Antoniuksen katolisessa kirkossa (Sent Antuan Katolik Kilisesi)

Istanbulissa sanotaan, että Pyhän Antoniuksen katolinen kirkko on niin merkittävä ja tärkeä, että on jopa mahdotonta kuvitella kuuluisaa İstiklal kävelykatua (İstiklal Caddesi) ilman tätä kirkkoa. On helppo olla samaa mieltä, koska myös minun askeleeni suuntautuvat usein tähän kohottavaan paikkaan toisen suosikkini Hagia Sofian (Ayasofya) lisäksi, vaikka en itse edes edusta mitään tiettyä uskontoa. Tässä postauksessa piipahdamme Pyhän Antoniuksen katolisen kirkon kauniissa joulutunnelmassa.

Kaikki toivotetaan tervetulleiksi

Alun perin ”Sant’Antonio di Padova” nimellä tunnettu Pyhän Antoniuksen katolinen kirkko (Sent Antuan Katolik Kilisesi) sijaitsee vilkkaalla ja tunnetulla kävelykadulla, İstiklal kadulla, Beyoğlun alueella Euroopan puolella. Kirkko sijaitsee noin puolen kilometrin päässä kadun alkupäästä (Galatassa), kadun oikealla puolella. Mutta huomaathan olla tarkkaavainen, ettet kävele ohitse, koska löydät kirkon sisäpihalta.

Vaikka tämä kirkko on Istanbulin suurin roomalaiskatolinen kirkko, tänne toivotetaan tervetulleeksi aivan kaikki uskonnot ja kaikki ihmiset. Pyhän Antoniuksen katolinen kirkko onkin yksi kaupungin tärkeimmistä kirkoista ja sillä on historiallisesti erityisen tärkeä merkitys.

Paavi Johannes XXIII:n patsas löytyy kirkon kauniilta sisäpihalta. Hän saarnasi tässä kirkossa noin 10 vuoden ajan ollessaan Vatikaanin suurlähettiläs Turkissa ennen kuin hänet valittiin paaviksi. Hänet tunnettiin ”turkkilaisena paavina”, koska hän puhui sujuvasti turkkia ja ilmaisi usein rakkautensa Turkkia ja erityisesti Istanbulia kohtaan.

Kirkon historia

Pyhän Antoniuksen katolinen kirkko rakennettiin palvelemaan Istanbulissa asuvaa italialaista yhteisöä. Vaikuttava punatiilinen rakennus rakennettiin alun perin italialaisten fransiskaanipappien toimesta tälle samalle paikalle vuonna 1724, mutta se purettiin 1900-luvun alussa raitiotien rakentamiseksi.

Arkkitehti Giulio Mongerin (1875-1953) suunnittelemana Pyhän Antoniuksen katolinen kirkko rakennettiin uudelleen, ja se valmistui vuonna 1912.

Kirkon arkkitehtuuri heijastelee uusklassista tyyliä korkeine kellotorneineen. Sisällä kirkossa on kauniita freskoja, lasimaalauksia ja dekoratiivisia koristeita. Pääalttari on koristeltu monimutkaisilla kaiverruksilla ja uskonnollisilla taideteoksilla.

Kirkossa on kahdet urut. Sisäänkäynnin yläpuolella olevat italialaisen Mascionin (Cuvio, Varese) vuonna 1947 rakentamat pääurut, jotka tuotiin kirkkoon vuonna 1948, ovat Turkin suurimmat urut.

Kuka oli Pyhä Antonius Padovalainen?

Kirkko on täynnä taideteoksia, tässä Luigi Brescianin kullattu puinen patsas St. Anthonysta.

Kirkko tunnettiin alun perin nimellä ´Sant’Antonio di Padova´. Pyhä Antonius Padovalainen oli portugalilainen katolinen pappi (1195-1231), joka oli pyhän Franciscus Assisilaisen tunnetuin opetuslapsi. Hänet tunnettiin ihmeidentekijänä, ja hän on sekä tavaroiden että ihmisten löytämisen suojeluspyhimys.

Lisätietoa: Pyhä Antonius Padovalainen

Joulu

Jouluaattona ja joulupäivänä juhlitaan kirkoissa eri puolilla Istanbulia, sekä kaupungin Aasian että Euroopan puolella.

Kirkot avaavat ovensa paitsi kristilliselle seurakunnalleen myös muiden uskontokuntien edustajille. Itse asiassa muiden uskontojen pyhien päivien viettäminen on vanha perinne Istanbulissa ottomaanien ajoilta lähtien. Ei ole epätavallista nähdä konservatiivisia musliminaisia, joilla on huivi, vierailemassa kirkoissa sytyttämässä kynttilän ja esittämässä toiveen.

Yksi Istanbulin eniten vierailluista joulumessujen kirkoista on juuri Pyhän Antoniuksen katolinen kirkko. Lisäksi se on Istanbulin kauneimmin ja majesteettisimmin koristeltu joulukirkko, ja se houkutteleekin paljon väkeä 24. ja 25. joulukuuta.  Silloin kirkossa lauletaan joululauluja ja pidetään messuja neljällä kielellä (englanniksi, italiaksi, turkiksi ja puolaksi).

Pyhän Antoniuksen katolisen kirkon joulu on kansainvälinen juhla.

Toivotan kaikille hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta 2024.

Jaa tämä postaus

Lue lisää
postauksiani

Balat – kansainvälistä historiaa ja luovuuden rouheaa roisketta

Balat on eri. Se ei ole vain yksi kaupunginosa muiden joukossa. Se kertoo sinulle elämästä tavalla, joka saattaa hämmentää ja hämmästyttää. Balat roiskauttaa silmillesi villisti koko elämän kreisin kirjon. Ensin ehkä rujosti, mutta sitten...

Road trip Istanbulista turkoosin Aigeianmeren rannikolle

İstanbul Modern – modernia taidetta monipuolisesti

Ruoka – osa 2: herkut, leivonnaiset ja jälkiruuat

Balat – kansainvälistä historiaa ja luovuuden rouheaa roisketta

Balat on eri. Se ei ole vain yksi kaupunginosa muiden joukossa. Se kertoo sinulle elämästä tavalla, joka saattaa hämmentää ja hämmästyttää. Balat roiskauttaa silmillesi villisti koko elämän kreisin kirjon. Ensin ehkä rujosti, mutta sitten...

Road trip Istanbulista turkoosin Aigeianmeren rannikolle

İstanbul Modern – modernia taidetta monipuolisesti

Seuraa SHS:a somessa

Kaunis kiitos kun kiinnostuit blogistani!

Käy tykkäämässä, niin tutustut ihmeiden Istanbuliin ja sukellat suloisiin seikkailuihin aina uusimpien postausteni parissa!