Kreisi Kadıköy

Kirjoittaja

Kreisi Kadıköy

Lämpimästi tervetuloa viettämään kanssani värikästä päivää Kadıköyhin! Mutta pidä varasi, Kadıköyn eloisan katuelämän tunnelman, tuoksujen, makujen ja meiningin jälkeen elämäsi ei ehkä maistukaan enää entiseltä. Koska sydämesi jää taatusti kaipaamaan tätä aasialaista makoisaa maustetta nimeltä Kadıköy. Saatat siis joutua palaamaan pian…

Kadıköy on suuri, tiheäänasuttu ja kansainvälinen kaupunginosa Aasian puolella Marmaranmeren pohjoisrannalla. Se sijaitsee vastapäätä historiallista keskustaa Bosporinsalmen Euroopan puolella. Kadıköy on myös alueen merkittävimmän naapuruston nimi: asuin- ja kauppa-alueen, joka – lukuisine baareineen, elokuvateattereineen ja kirjakauppoineen – on Istanbulin Anatolian puolen kulttuurikeskus. Myös Istanbulin yöelämä keskittyy nykyisin paljolti Kadıköyhin. Kadıköy todellakin on täynnä elämää; se on mielenkiintoinen, äänekäs ja kreisi.

Noita Kadıköyssä Istanbulissa.

Tervetuloa Kadıköyhin!

Kadıköy, Istanbul, Turkki.
Tunnettu kohtaamispaikka Kadıköyssä eli Härkä -patsas (Kadıköy Boğa Heykeli).

Kun saavumme lautalla Euroopan puolen Eminönüstä Kadıköyn satamaan, kiipeämme ensin suurempaa Söğütlü Çeşme -katua (Söğütlü Çeşme Caddesi) pitkin tunnetulle kohtaamispaikalle eli Härkä -patsaalle (Kadıköy Boğa Heykeli). Matkalla näemme jo monia mielenkiintoisia ja kutsuvia kauppoja sekä kahviloita, mutta koetathan vielä hetken malttaa mielesi.

Härkä -patsaan aukiolta käännymme oikealle General Asım Gündüz -kadulle (General Asım Gündüz Caddesi). Tältä kadulta löydät mm. ravintolan nimeltä ´Kadıköy Saray Muhallebicisi´, joka on Kadıköyn paras ´Sütlaç´ -ravintola. ´Sütlaç´ on perinteinen turkkilainen jälkiruoka, joka on tehty maidosta ja riisistä. Voit valita monia eri versioita ravintolan valikoimasta. Suosittelen!

Vasemmalle jää antiikkiliikeiden alue – vai olisitko kenties kiinnostunut vanhoista aarteista?

Vanha mooottoripyörä antiikkikauppojen alueella Kadıköyssä Istanbulissa.

Ehkä me kuitenkin käännymme oikealle, koska tästä avautuu vilkas ja laaja pienten kauppojen, kahviloiden ja ravintoloiden alue. Näitä tunnelmallisilla ja tuoksuvilla pikku kujilla kuljeskelemme ristiin rastiin, valuen samalla hissukseen alamäkeä pitkin takaisin kohti satamaa. Tässä se on: minun rakas Kadıköyni!

Kauppa Kadıköyn pienellä kujalla Istanbulissa.
Kauppa Kadıköyn pienellä kujalla Istanbulissa.

Täältä löydät kaikkea erilaista, värikästä, ihanaa ja inspiroivaa – mutta et siis taatusti mitään tavanomaisia luksusbrändejä.

Kuljeskelun lomassa nautimme luonnollisesti aidot turkkilaiset kahvit – perinteisesti kuumassa hiekassa keitetyt.

Perinteinen turkkilainen kahvi Kadıköyssä Istanbulissa.

Matkamme jatkuu basaarialueelle, joka on Kadıköyssä avoin ulkobasaari. Täällä ovat vahvasti edustettuina myös kalat ja muut meren antimet.

Basaarialue Kadıköyssä Istanbulissa Aasian puolella.
Basaarialue Kadıköyssä Istanbulissa Aasian puolella.
Basaarialue Kadıköyssä Istanbulissa Aasian puolella.

Basaarialueelta löydämme monipuolisesti terveellistä ja värikästä ruokaa. Ja lähes kaikkea, mitä vain ikinä voit kuvitella.

Kerran elämässä kokemus: lähes tyhjä basaarialue Istanbulissa (johtuen koronaviruksen aiheuttamista ulkona liikkumisen rajoituksista).

Vai houkuttelisiko meitä kuitenkin enemmän perinteinen katuruoka?

Katuruokaa Kadıköyssä Istanbulissa.

Seuraavaksi on jälkiruuan vuoro – ja totta kai maistelemme suussasulavia, värikkäitä herkkuja, eikö vain?

Jälkiruokia eli suussasulavia, värikkäitä herkkuja Kadıköyssä Istanbulissa.

Vai tekisikö mielesi hassua, kuumaa jäätelöä?

Hassu, kuuma jäätelö Kadıköyssä, Istanbulissa.

Tai olisiko jälkiruokamme kuitenkin hienostunut viini perinteikkäässä Viktor Levi -viiniravintolassa, joka on perustettu jo vuonna 1914?

Perinteinen Viktor Levi -viiniravintola Kadıköyssä Istanbulissa.

Jälkiruuan jälkeen kuljeskelemme tunnelmallisilla kujilla kauniiden houkutusten keskellä.

Kävelemme tunnelmallisilla kujilla kauniiden houkutusten keskellä Kadıköyssä Istanbulissa.

Ja ihastelemme vilkasta katuelämää.

Edes talvi ei kykene hiljentämään Kadıköyn vilkasta katuelämää. Talvi tarkoittaa joulu- ja tammikuuta, jolloin lämpötila on noin 5 – 15 astetta.

Musiikista inspiroituneena piipahdamme turkkilaiselle ´Efes´-oluelle ´Rock’n Rolla´ baariin.

´Rock'n Rolla´ baari Istanbulissa, Kadıköyssä Aasian puolella.

Teeman mukaisesti jatkamme hämyisälle ´Karga Bar´ rock-klubille nauttimaan livemusiikista.

´Karga Bar´rock-klubi Kadıköyssä, Istanbulissa, Aasian puolella.

Rock-keikan jälkeen palaamme perinteiden pariin, ja nautimme Rakı-illasta. Iltaan kuuluvat erottamattomasti Turkin epävirallinen kansallisjuoma, aniksella maustettu Rakı sekä pienet, erilaiset ruoka-annokset eli mezet (meze).

Perinteinen Rakı-ilta Kadıköyssä Istanbulissa.

Iltamme jatkuu nauttien Kadıköyn värikkäästä ja vilkkaasta yöelämästä.

Kadıköyn värikäs ja vilkas yöelämä Istanbulissa.

Viihdymme vallan mainiosti aamuun asti, ihastellen lopulta aamuauringossa Bosporinsalmen turkoosia kauneutta, ja toisaalta Marmaranmeren suolaisen suloisia tuulia – olemmehan näiden kahden vesialueen risteyskohdassa.

Kun lähdemme lautalla Kadıköyn satamasta paluumatkallemme kohti Eurooppaa, sydämissämme häivähtää jo haikeus. Kaipaatko sinäkin takaisin jo näin pian? Vaikka emme vielä ehtineet edes Kadıköyn lähinaapurustoon Modaan asti, joka täydentää Kadıköyn kokemusta viehkeällä ja taiteellisella tunnelmallaan. Mutta siitä kerron lisää toisen kerran… Nyt lämmin kiitos tästä suloisesta yhteisestä päiväretkestämme!

Jaa tämä postaus

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Lue lisää
postauksiani

”Sydämenlyönti voi muuttaa maailman” – Metin Hara

Tässä postauksessa minulla on ilo esitellä teille istanbulilainen new age dervissi, Metin Hara. Arvostaen hänen erityisen laaja-alaista sekä henkistä että fyysistä tietoa ihmisestä, Metiniä voisi kenties kutsua myös nimellä moderni suufi. Hän edustaa tulevaisuuden...

Kuzguncuk – ”Istanbulin kaunis karamelli”

”Kun hän valitsi minut” Happy Moon’s Cafessa

Prinssisaaret (Adalar) – osa 2: Büyükada

”Sydämenlyönti voi muuttaa maailman” – Metin Hara

Tässä postauksessa minulla on ilo esitellä teille istanbulilainen new age dervissi, Metin Hara. Arvostaen hänen erityisen laaja-alaista sekä henkistä että fyysistä tietoa ihmisestä, Metiniä voisi kenties kutsua myös nimellä moderni suufi. Hän edustaa tulevaisuuden...

Kuzguncuk – ”Istanbulin kaunis karamelli”

”Kun hän valitsi minut” Happy Moon’s Cafessa

Seuraa SHS:a somessa

Kaunis kiitos kun kiinnostuit blogistani!

Käy tykkäämässä, niin tutustut ihmeiden Istanbuliin ja sukellat suloisiin seikkailuihin aina uusimpien postausteni parissa!