Matkustaminen – osa 2: Istanbulin julkinen liikenne

Kirjoittaja

Matkustaminen – osa 2: Istanbulin julkinen liikenne

Tässä postauksessa kerron sinulle Istanbulin julkisesta liikenteestä, ja annan käytännön vinkkejä avuksesi kaupungissa liikkumiseen monilla eri kulkuvälineillä – juuri niitä, joita aikoinaan ensimmäisillä vierailuillani itsekin kaipasin. Istanbulissahan pärjäät englannin kielellä vain turistialueella, joten kaikki mahdolliset vinkit tulevat olemaan kullanarvoisia tämän mielenkiintoisen metropolin tutkimusmatkoillasi.

Istanbulin julkisessa liikenteessä on todella paljon vaihtoehtoja. Oman auton lisäksi voit käyttää raitiovaunua, bussia, minibussia (Dolmuş), metroa, metrobussia tai Marmaray-paikallisjunaa, joka vie sinut Bosporinsalmen ali maanosasta toiseen eli Euroopasta Aasiaan. Usein käytetään myös taksia, mutta auto on hitain vaihtoehto, koska liikenne on yleensä erittäin ruuhkaista. Parasta on, jos voit käyttää lauttaa, silloin saat samalla nauttia Istanbulin parhaasta osasta eli Bosporinsalmen kauneudesta.

Ensimmäiseksi tarvitset Istanbul-kortin (İstanbulkart)

Ensimmäinen asia, minkä suosittelen heti hankkimaan, on Istanbul-kortti (İstanbulkart). Kun olet ladannut korttisi, voit käyttää sitä kaikissa Istanbulin julkisissa liikennevälineissä kuten metro-, metrobussi-, raitiovaunu-, köysirata-, funikulaari-, lautta- ja linja-autoliikenteessä sekä Marmaray-paikallisjunassa alennetuin hinnoin. Yhden matkan hinta on tällöin 3,50 TL. (Huom. Istanbul Airport -lentokentältä bussimatkan hinta keskustaan on 5,20-30 TL riippuen määränpäästäsi.)

Istanbul-kortti (İstanbulkart) ja lippiautomaatteja Istanbulissa.

Voit ostaa Istanbul-kortin yli 2 000 pisteestä eli kaikkien liikenneasemien keltaisista (helpompia käyttää) tai sinisistä lippuautomaateista sekä kioskeista, jotka sijaitsevat useimmilla liikenneasemilla. Istanbul-kortin hinta on 6 TL, ja maksat sen siis vain kerran.

Voit ladata korttia helposti käteisellä (vain seteleillä) edellä mainituilla automaateilla (myös Istanbul Airport -lentokentän bussilaitureilla). Lisäksi voit ladata korttia myös sähköisesti.

Uusimpien Covid-19-varotoimien vuoksi sinun on aktivoitava HES-koodi, kun käytät julkista liikennettä. HES-koodin aktivoimiseksi sinun on synkronoitava HES-koodisi Istanbul-korttisi kanssa.

Lisätietoa:
https://istanbeautiful.com/istanbulkart-public-transportation-card-of-istanbul/
https://istanbulkart.istanbul

Toiseksi tarvitset ehdottomasti käteistä

Istanbulissa elämä ilman käteistä ei ole mahdollista. Ja kaiken lisäksi tarvitset moniin paikkoihin nimenomaan pientä rahaa. Myös liikenteessä. Vaikka suurimmaksi osaksi voit maksaa Istanbul-kortilla, esimerkiksi taksissa ja minibussissa (dolmuş) tarvitset käteistä.

Kolmanneksi reiteistä…

Löydät reitit perinteisesti Google Mapsin avulla. Ja netistä löydät helposti karttoja/aikatauluja sekä englanniksi että turkiksi. Alla oleva kartta on selkeä ja monipuolinen; siitä löydät useimpien tässä postauksessa esittelemieni kulkuvälineiden reitit ja pysäkit.

Lähdetäänpä sitten liikenteeseen…

Oma auto

Istanbulin ajoneuvojen kokonaismäärä on tällä hetkellä noin 4,5 miljoonaa (vrt. koko Suomessa vain himpun yli 5 miljoonaa), joten oman auton käyttöä keskustan alueella ei voi varsinaisesti suositella. Ruuhkat ovat useimmiten valtavat. Lisäksi erikoistapauksissa, kuten esim. jalkapallomatsien päivinä koko stadionin asuinalueen liikenne on täysin tukossa.

Liikennettä Istanbulissa Fenerbahçessa Aasian puolella. Nuoret heiluttavat lippuja autoista.

Turkissa autoilta kerätään tietulleja, ja niinpä esim. Euroopan ja Aasian välisten siltojen ylitys on maksullinen. On hyvä myös tietää, että Bosporinsalmen ensimmäisellä sillalla (Boğaziçi Köprüsü, virallisesti 15 Temmuz Şehitler Köprüsü) on käyttörajoituksia. Jalankulkijat tai hyötyajoneuvot, kuten kuorma-autot, eivät saa käyttää siltaa nykyisin. Tavaraliikenne siis kiertää 2. ja 3. sillan kautta. Sillat ovat useimmiten ruuhkaisia eli hitaita ylittää.

Nykyisin pääset autolla maanosasta toiseen myös Bosporinsalmen ali, kun uusi tunneli (Avrasya Tüneli) avattiin vuonna 2016. Se yhdistää Fatihin kaupunginosan Euroopan puolella ja Kadıköyn kaupunginosan Aasian puolella. Tunneli on yleensä vähemmän ruuhkainen kuin sillat.

Taksi

Taksia käytetään paljon – päivittäin. Hintataso on edullinen, minimiveloitus on 13 TL, ja hinta näkyy asiakkaalle aina taustapeilin kulmassa. Kuljettajien kieli on yleensä turkki, ja maksu suoritetaan käteisellä.

Taksit Istanbulissa Emınönüssä.

Taksi otetaan useimmiten ”lennosta” kadulta (harvemmin tilaamalla joko taksisovelluksella tai soittamalla), ja tähän liittyen on hyvä tietää muutama sääntö.
Kun otat taksin, sinun tulee olla jo valmiiksi sillä puolella katua, mihin suuntaan olet menossa. Kaikki taksit eivät myöskään aja mielellään kauas asuinalueelta toiselle, ja maanosien välisiä siltoja he eivät suostu yleensä ylittämään lainkaan. Jos kysymyksessä on monikaistainen tie, vapaat taksit ajavat yleensä oikeanpuoleista kaistaa (joten sinun ei tarvitse turhaan huiskutella kaikille ohi ajaville lähes 18 000 Istanbulin taksille). Iltapäivisin, noin klo 15-17, on kuskien työvuoron vaihtoaika, eli silloin vapaiden taksien löytäminen voi osoittautua mahdottomaksi. Myös klo 16-19 on ”rush hour”, kun ihmiset palaavat töistä kotiin.

Liikennekäyttäytyminen on kokonaisuudessaan täydellinen vastakohta meidän sääntö-Suomellemme. Käytännössä ainoa sääntö on liikenteen sujuminen. ”Silloin ajetaan kun tiellä on tilaa” on ainoa nopeusrajoitus niin moottoriteillä kuin pikku-kujillakin. Vaikka siis kaahataan kaaoksessa – ja vieläpä senttipelillä – liikenne sujuu, koska kaikki kulkevat tarkkaavaisina ja sulassa sovussa. Mutta katukissoilla ja -koirilla on, tietty, aina omat etuoikeutensa myös liikenteessä.

Takseissa ei yleensä käytetä turvavöitä. Liikennekaaoksesta huolimatta taksikuski kerkeää etsiä ajoreittejä puhelimestaan, soitella kavereille, polttaa tupakkaa ja keskustella asiakkaiden kanssa. Vauhti on kovaa ja meno siinä määrin hurjaa, että yhä toisinaan koen parhaimmaksi vain sulkea silmäni. Turvallisia kaikki taksimatkani ovat kuitenkin olleet.

Raitiovaunu (Tramvay)

Raitiovaunu (Kabataş-Bağcılar) Eminönüssä Istanbulissa Euroopan puolella.

Raitiovaunureitistö on rakennettu Istanbulin Euroopan puolelle, ja se on erittäin selkeä. Vaunut ovat uusia ja moderneja. Maksu suoritetaan laiturille mennessä Istanbul-kortilla. Matkalla pysäkit sekä kuulutetaan että näkyvät sähköisillä tauluilla, joten matkustaminen on kaikkinensa helppoa ja nopeaa. Tosin, toisinaan Istanbulin ikuinen ruuhka on riesanasi myös raitiovaunuliikenteessä eli aina et mahdu kyytiin.

Bussi (Otobüs) ja minibussi (Dolmuş)

Bussiliikenne toimii kuten kaikissa muissakin kaupungeissa, mutta minibussi eli dolmuş on erikoisuus, jota Suomessa ei ole. Se on ulkomaalaiselle myös kaikkein hankalin liikkumisen vaihtoehto.

Dolmuş pikkubussi Istanbulissa.

Dolmuş on pakettiauton kokoinen pikkubussi, jolla on tietty reitti, mutta ei aikatauluja eikä pysäkkejä. Dolmuşit nimittäin ajavat koko ajan (mutta starttaavat pääteasemilta vasta kun bussi on täysi eli 8 matkustajaa) ja voit hypätä kyytiin tai kyydistä pois milloin vain. Matka maksetaan bussiin istumisen jälkeen lähettämällä käteinen raha kuskille muiden matkustajien avustuksella. Kerrot samalla missä aiot jäädä pois, joten kuski veloittaa oikean summan. Myös palautusrahat saat takaisin muiden matkustajien käsien kautta. Ajon aikana sitten vain huutelet kuskille, kun haluat jäädä pois.

Metrobussi (Metrobüs)

Kehätie ja metrobussien kaistat Istanbulissa Euroopan puolella.
Kuva kehätieltä Euroopan puolelta. Metrobussien kaistat ja laiturit näet keskellä.

Metrobussireitistössä on 45 asemaa, jotka sijaitsevat kaupungin kehätiellä Euroopan Avcılarista Zincirlikuyun sekä Bosporinsillan kautta Aasian Söğütlüçeşmeen. Metrobussit kulkevat omilla bussikaistoillaan lähes koko reitin pituuden, ja siksi ne ovat nopeita verrattuina tavallisiin busseihin. Metrobusseilla pääset siis myös harvinaislaatuisesti ylittämään Bosporinsalmen ensimmäisen sillan. Lisäksi ne täydentävät varsinaisia metrolinjoja ja Marmaray-paikallisjunaa. Risteysasemilla, esim. Aasian puolella Söğütlüçeşmessä, voit näppärästi vaihtaa Marmaraysta metrobussiin.

Maksu suoritetaan samoin kuin raitiovaunuissa eli laiturille mennessä Istanbul-kortilla. Matkasi jälkeen sinun on kuitenkin muistettava pääteasemallasi käyttää Istanbul-korttisi uudelleen erityisessä ”palautusautomaatissa”, jolloin laite kuittaa sinulta oikean summan.

Metro

Istanbulin metro on rakennettu vuosina 1989-2021 ja siinä on nyt kahdeksan linjaa. Lisäksi viisi uutta linjaa on rakenteilla tai suunniteltu. Metro toimii erikseen sekä Euroopan että Aasian puolella, mutta yhdistyy Bosporinsalmen ali kulkevan Marmaray-paikallisjunan avulla. Näin metrolinjojen reitistöstä tulee erittäin laaja. Myös metrobussit täydentävät omalta osaltaan yhteyksiä.

Metro Istanbul.

Metro on siisti ja moderni. Se on erittäin hyvin opastettu ja helppo käyttää. Ja koska olemme palveluyhteiskunnassa, Turkissa, voit aina myös kysyä neuvoa metroasemien ystävällisiltä turvallisuusvalvojilta. Maksaminen tapahtuu metroon mennessä Istanbul-kortilla.

Marmaray-paikallisjuna

Marmaray-paikallisjuna Istanbulissa.

Marmaray on 76,6 km pitkä mannertenvälinen lähiliikennejuna. Se sisältää rautatietunnelin Bosporinsalmen ali ja kulkee Halkalısta Euroopan puolelta Gebzeen Aasian puolelle. Risteysasemilla, esim. Euroopan puolella Yenikapıssa tai Aasian puolella Üsküdarissa, voit näppärästi vaihtaa metroon. Ja Aasian puolen Söğütlüçeşmessä, vaihto onnistuu lisäksi myös metrobusseihin.

Marmarayn opastaulu Sikrecin asemalla Istanbulissa.
Marmaray-paikallisjunan opastauluja Sirkecin asemalla Euroopan puolella.
Opastaulu Sirkecin asemalla Istanbulissa.
Sirkecin asemalla on neljä uloskäyntiä, mutta opastus on selkeä.

Myös Marmaray on siisti ja moderni, ja lisäksi erityisen helppokäyttöinen, koska se on vain yksi linja. Matkan maksaminen tapahtuu samoin kuin metrossa, mutta matkasta veloitetaan matkan alkaessa aina täysi maksu. Muistathan siksi myös Marmarayn (kuten metrobussinkin) pääteasemallasi käyttää Istanbul-korttisi uudelleen ”palautusautomaatissa”, jolloin laite kuittaa sinulta oikean summan.

Lippurahojen "palautusautomaatti" Sirkecin asemalla Istanbulissa.
Lippurahojen ”palautusautomaatti”.
Agatha Christien klassikkoteoksestakin tuttu, historiallinen Idän pikajunan (Orient Express) asema Sirkecissä Istanbulissa Euroopan puolella. Juna matkasi Pariisista Istanbuliin 80 tunnissa jo vuonna 1888.
Agatha Christien klassikkoteoksestakin tuttu, historiallinen Idän pikajunan (Orient Express) asema Sirkecissä Euroopan puolella. Juna matkasi Pariisista Istanbuliin 80 tunnissa jo vuonna 1888. Marmarayn nykyinen Sirkecin asema sijaitsee tässä samassa korttelissa.

Ferry (Feribot)

Istanbul sijaitsee maantieteellisellä risteysalueella, joka ulottuu Eurooppaan ja Aasiaan, ja sen jakaa Bosporinsalmi. Bosporinsalmi liittyy Mustaanmereen koillisessa ja Marmaranmereen lounaassa. Tästä syystä Istanbulin fantastisin kulkuväline ovat lautat.

Henkilökohtaisesti käytän lauttoja aina kun mahdollista, vaikka voisin matkustaa nopeammin muilla kulkuvälineillä. Koska samalla saan risteilyn Bosporinsalmella, ja se on aina upea ja voimaannuttava kokemus.

Lähiliikennelautat ovat liikennöineet Bosporinsalmella vuodesta 1851 lähtien. Euroopasta (Eminönü, Kabataş, Beyoğlu ja Karaköy) on säännöllisiä suurten lauttojen reittejä Aasian satamiin (Üsküdar, Kadıköy ja Bostancı). Lautat Prinssisaarille kulkevat myös säännöllisesti.

Lisäksi pienemmät veneet vievät sinut moniin paikkoihin, kuten Haydarpaşa, Sarıyer, Rumeli Kavağı, Anadolu Kavağı, Küçüksu, İstinye, Çengelköy, Eyüp ja Maltepe.

Kaiken tämän lisäksi voit tietysti aina tilata yksityisen meritaksin.

Lisäksi bonuksena voit yleensä nauttia taiteesta, koska lautoilla on usein esiintyjiä, kuten laulajia ja muusikoita.

Muutamia erikoisuuksia:

Nostalgiset raitiovaunut: Taksim-Tünel (Nostaljik Tramvay, T2) & Moda (Moda tramvay, T3)

Nämä nostalgiset raitiovaunut ovat kaksi täysin erillistä historiallista raitiovaunujärjestelmää Istanbulissa.

Nostalginen raitiovaunu Istanbulissa: Taksim-Tünel (Nostaljik Tramvay, T2).

Nostalginen raitiovaunu (T2-linja, Taksim-Tünel) kulkee Istiklal-kadulla (Istiklal Caddesi), joka on 1,4 kilometriä pitkä kävelykatu. Se sijaitsee Beyoğlun kaupunginosassa Euroopan puolella. Linja on 1,64 kilometriä pitkä ja siinä on 5 pysäkkiä.

Nostalginen raitiovaunu Istanbulissa Kadıköy-Moda alueella: Moda (Moda tramvay, T3).

Toinen nostalginen raitiovaunu (T3 -linja, Moda) kulkee myötäpäivään pyöreässä suljetussa silmukassa Kadıköyn ja Modan alueilla. Linjan pituus on 2,6 kilometriä ja siinä on 10 pysäkkiä.

Tünel (F2)

Tünel (F2 -linja), historiallinen metro-funikulaari Istanbulissa Euroopan puolella.

Tünel (F2 -linja) on historiallinen metro-funikulaari Istanbulissa, joka sijaitsee Kultaisen sarven kaakkoisrannalla. Siinä on kaksi asemaa, jotka yhdistävät Karaköyn ja Beyoğlun kaupunginosat. Sen tunneli kulkee ylämäkeen lähtien läheltä merenpintaa ja on noin 573 metriä pitkä. Tünel, joka otettiin käyttöön vuonna 1875, on maailman toiseksi vanhin maanalainen kaupunkijunarata Lontoon metron jälkeen, joka rakennettiin vuonna 1863.

Istanbulin köysirata, Pierre Loti -kukkula (TF2 Eyüp – Piyerloti teleferik hattı)

Istanbulin köysirata sijaitsee Eyüpin alueella Kultaisen sarven luoteisrannalla Euroopan puolella. Se on kahden aseman gondoli-tyyppinen hissi ja kulkee Eyüp-Piyer Loti (Pierre Loti Tepesi) välillä.

Istanbulin köysirata, Pierre Loti -kukkula (TF2 Eyüp – Piyerloti teleferik hattı).

Köysirata vie sinut suoraan Pierre Loti -kahvilan (Pierre Loti Kahvesi) terassille, jossa voit nauttia henkeäsalpaavan kauniista näkymistä Istanbuliin.

Voit maksaa lipun Istanbulin köysiradalle joko sähköisesti tai Istanbul-kortilla.

Büyükada-saaren sähköajoneuvot

Büyükadan hevoset (Phaeton).

Perinteisen hevoskärrykuljetusten (Phaeton) sijaan – joiden loppumisesta on keskusteltu jo vuosia – IMM: n ympäristöystävälliset sähköajoneuvot aloittivat toimintansa heinäkuussa 2020 Prinssisaarilla (Adalar). Sähköajoneuvot alkoivat palvella ensin Büyükada-saarella.

Büyükadan sähköajoneuvot Istanbulissa.

Nämä sähköajoneuvot vievät sinut luonnonkauniille kierrokselle Büyükada-saaren ympäri. Muista kuitenkin tarkistaa oikea reitti ennen kuin nouset autoon, koska saarella on useita reittejä.

Lisäksi vain Istanbul-korttia voidaan käyttää lipun maksamiseen. Joten et voi käyttää pankkikorttia tai käteistä. (Huomaa, että et voi maksaa useamman kuin yhden henkilön matkan yhdellä kortilla).

Büyükada ja Marmaranmeri Istanbulissa.

Hauskaa kiertuetta Istanbuliin!

Jaa tämä postaus

Lue lisää
postauksiani

Galata-torni (Galata Kulesi) – Istanbulin ikoninen symboli

Galata-torni on yksi tärkeimmistä Istanbulin siluetin muodostavista rakennuksista. Sitä pidetään yhtenä maailman vanhimmista torneista ja myös yhtenä Istanbulin ikonisista symboleista. Galata-torni sisällytettiinkin Unescon maailmanperintöluetteloon vuonna 2013. Mikäli sinulla on vain hetki aikaa Istanbulin vierailullasi,...

Tünel – maailman toiseksi vanhin maanalainen

Viktor Levi Şarap Evi – historiallinen ja vihreä viiniravintola

Viehkeä ja valloittava Moda

Galata-torni (Galata Kulesi) – Istanbulin ikoninen symboli

Galata-torni on yksi tärkeimmistä Istanbulin siluetin muodostavista rakennuksista. Sitä pidetään yhtenä maailman vanhimmista torneista ja myös yhtenä Istanbulin ikonisista symboleista. Galata-torni sisällytettiinkin Unescon maailmanperintöluetteloon vuonna 2013. Mikäli sinulla on vain hetki aikaa Istanbulin vierailullasi,...

Tünel – maailman toiseksi vanhin maanalainen

Viktor Levi Şarap Evi – historiallinen ja vihreä viiniravintola

Seuraa SHS:a somessa

Kaunis kiitos kun kiinnostuit blogistani!

Käy tykkäämässä, niin tutustut ihmeiden Istanbuliin ja sukellat suloisiin seikkailuihin aina uusimpien postausteni parissa!