Ruoka – osa 1: arjen ruokakulttuuria, parhaita ravintoloita ja perinteistä katuruokaa

Kirjoittaja

Ruoka – osa 1: arjen ruokakulttuuria, parhaita ravintoloita ja perinteistä katuruokaa

Turkkilaisen ruokakulttuurin maistuvat maut ovat tunnettuja kaikkialla maailmassa. Niinpä tässä postauksessa ohjaan sinut suurella ilolla asiantuntijoiden arvioimiin suosikkeihin: Istanbulin vuoden 2023 parhaisiin ja suosituimpiin ravintoloihin sekä myös perinteisen katuruuan pariin. Mutta aluksi kerron hiukan myös Istanbulin arjen ruokakulttuurista.

Oma kokemukseni ja arkiruoka

Tyypillinen arkipäivän turkkilainen ateria Istanbulissa: tuoreutta, värejä, ”Lavaş"-leipää ja ”Ayran”-juomaa (jogurtista, suolasta ja vedestä sekoitettu terveellinen juoma).
Tyypillinen arkipäivän turkkilainen ateria: tuoreutta, värejä, ”Lavaş”-leipää ja ”Ayran”-juomaa (jogurtista, suolasta ja vedestä sekoitettu terveellinen juoma). Perheemme ruokaspesialisti muistuttaakin, että jokaiselta aterialta on löydyttävä aitoa luonnonjogurttia jossain muodossa – koska se on terveytemme takuu.

Tunnustan, että ruoka ei ole missään määrin intohimoni vaan ruoka merkitsee minulle lähinnä terveyttä (tai toisinaan jopa vain visuaalisuutta ja värejä), joten en valitettavasti ole itse lainkaan paras mahdollinen istanbulilaisen ruokakulttuurin esittelijä. Muutamia huomioita voin kuitenkin arjen aterioista kokemuksellani kertoa.

”Köfte” eli lihapulla on arkiruokaa Istanbulissa, mutta siitäkin löytyy erilaisia versioita. Tässä ”Çığ Köfte”, joka on perinteisesti raa ´ asta lihasta valmistettu mausteinen lihapulla.
”Köfte” eli lihapulla on arkiruokaa, mutta siitäkin löytyy erilaisia versioita. Tässä ”Çığ Köfte”, joka on perinteisesti raa ´ asta lihasta valmistettu mausteinen lihapulla. Se voidaan nykyisin valmistaa kasvisvaihtoehtona myös bulgurista.
Suotuisan ilmaston takia eritoten tuoreita kasviksia ja hedelmiä on saatavilla läpi vuoden Istanbulissa.

Ensimmäiseksi erityisen tärkeää ruuassa on itsestään selvän herkullisen maun lisäksi tuoreus. Suotuisan ilmaston takia eritoten tuoreita kasviksia ja hedelmiä on saatavilla läpi vuoden, joten kaikki ruoka Istanbulissa on takuulla tuoretta – niin kotona kuin ravintoloissakin. Ja tyypilliseen tapaan esimerkiksi kalaravintoloissa voit jopa itse valita tulevan ateriasi juuri pyydetyn kalan.

Istanbulissa tyypilliseen tapaan esimerkiksi kalaravintoloissa voit jopa itse valita tulevan ateriasi juuri pyydetyn kalan.
Millaiset merenelävät maistuvat sinulle tänään?

Toiseksi aamiainen (kahvaltı) on myöhäisen päivällisen (noin klo 20-23) lisäksi toinen erityisen tärkeä ateria. Myös aamiainen syödään myöhään. Itse asiassa, mielestäni turkkilaiset eivät oikeastaan syö lainkaan aamiaista, vaan turkkilainen aamiainen on meidän suomalaisten lounas. Mutta nautitpa aamiaisen kotona tai ravintolassa, se on yleensä aina ihanan monipuolinen ja myös visuaalisesti kaunis. Omassa perheessämme olen huomannut, että myös lapset, jo heti vauvaiästä alkaen, syövät samassa ruokarytmissä ja myös samoja ruokia (aivan pienenä vauvana toki soseutettuna).

Aamiainen kahdelle Istanbulissa, Turkissa.
Aamiainen kahdelle. Tosin, huomaan tästä aamiaisemme kuvasta puuttuvan vielä ainakin pähkinät ja kananmunat. Ja on toki muistettava, että turkkilaisen aamiaisen valikoiman laajuudessa vain taivas on rajana…

Kolmanneksi turkkilaiseen ruokakulttuuriin kuuluvat aivan olennaisena osana mezet (meze) eli pienet fantastiset ruoka-annokset, joista voit ravintolassa itse koostaa haluamasi kokonaisuuden. Mezejä nautitaan alkupaloina, pääruuan lisukkeina tai Rakı-illoissa juoman kanssa. (Rakı on aniksella maustettu viina, joka on aivan kuin epävirallinen turkkilaisten kansallisjuoma.)

Istanbulissa ravintolassa tarjoilija tuo pöytäseurueellesi suuren tarjottimen mezejä, ja kertoo mielellään mitä ne sisältävät.
Ravintolassa tarjoilija tuo pöytäseurueellesi suuren tarjottimen mezejä, ja kertoo mielellään mitä ne sisältävät. Näin valinta on helppo, vaikka usein ongelmaksi muodostuukin lopulta herkullisten vaihtoehtojen runsaus.

Neljänneksi pari huomiota kotiruuasta. Ensinnäkin kaikki ruoka tehdään aina alusta asti itse (myös ravintoloissa). Puolivalmiita tai valmiita tuotteita ei käytetä, ja siksi niitä ei myöskään ole kaupoissa saatavilla.

Lisäksi olen pohtinut, että löytyykö kaikista perheistä Michelin-kokki, koska kaikki maistelemani kotiruoka on ollut sanoinkuvaamattoman herkullista. Vai kertoneeko tämä vain Turkin, perinteisen ruokakulttuurimaan, yleisen osaamisen korkeasta tasosta.

Tällainen makea, mutta silti kohtuullisen terveellinen, välipalaherkku tulla tupsahti yllätyksenä työpöydälleni, kun kirjoitin kotona Istanbulissa tätä blogipostausta.
Tällainen makea, mutta silti kohtuullisen terveellinen, välipalaherkku tulla tupsahti yllätyksenä työpöydälleni, kun kirjoitin kotona tätä blogipostausta. Näistä makeista herkuista, leivonnaisista ja jälkiruuista kerron lisää pian eli ruokapostauksieni toisessa osassa.

Näiden muutamien yleisten arjen huomioideni jälkeen haluan tässä postauksessani antaa äänen asiantuntijoille. Eli toivon sinun löytävän suosikkiravintolasi ”Gastrocity Istanbul” -sivustolta ja toisaalta myös sukeltavan perinteisen istanbulilaisen katuruuan saloihin ”Aladdin´s Turkeyn” opastamana.

Gastrocity Istanbul – löydä parhaat ravintolat

Gastrocity esittelee Michelin-oppaan (Michelin Guide) mukaisesti jopa yli 50 ravintolaa, joita se suosittelee parhaiksi Istanbulissa (2023). Mukana on Michelin-ravintoloita, mutta myös runsain mitoin muita laadukkaita, herkullisia ja viehättäviä vaihtoehtoja. Sivustolta pääset suoraan tutustumaan jokaiseen ravintolaan tarkemmin ja löydät ravintolat myös helposti kartalta.

Michelin-tähdillä palkitut ravintolat ovat varmasti tuttuja kaikille, mutta Gastrocity esittelee sivustollaan myös laajemmin suositeltuja, valikoituja ravintoloita (Selected Restaurants). Ja vieläpä tämänkin lisäksi löydät sivustolta Bib Gourmand -palkittuja ravintoloita (Bib Gourmand Awarded Restaurants). Nämä Bib-ravintolat ovat tyyliltään ainutlaatuisia ja laadukkaita, mutta yhteistä niille on yksinkertaisempi ruoanlaittotyyli, joka on tunnistettava ja helppo syödä. Lisäksi bonuksena vieläpä kohtuullinen hinta.

Kaikki edellä mainitut ravintolat löydät täältä: Gastrocity
Huom. Muistathan valita kaupunkien valikosta jokaisen osion kohdalla juuri Istanbulin.

Istanbulin Pera Palace Hotelin Kubbeli Lounge kuuluu Gastrocityn suosittelemiin valikoituihin ravintoloihin (Selected Restaurants).
Pera Palace Hotelin Kubbeli Lounge kuuluu Gastrocityn suosittelemiin valikoituihin ravintoloihin (Selected Restaurants).

Katuruoka ”Street food” – vähintään näitä suosittelen sinua maistelemaan

”Dolma” eli täytetyt ruuat ovat yksi turkkilaisen ruokakulttuurin peruspilareista. Tässä kuvassa ”Midye Dolma” eli simpukat, joita voit valita erilaisilla täytteillä. Tämä on erityisen suosittu katuruoka esimerkiksi ilta- ja yöriennoissa.
”Dolma” eli täytetyt ruuat ovat yksi turkkilaisen ruokakulttuurin peruspilareista. Tässä kuvassa ”Midye Dolma” eli simpukat, joita voit valita erilaisilla täytteillä. Tämä on erityisen suosittu katuruoka esimerkiksi ilta- ja yöriennoissa.

Istanbulissa näet ja koet ruokaa kaikkialla. Ravintoloiden lisäksi katuruokapaikkoja on loputtomasti. Vaihtoehtoja siis riittää – ja osa voi jopa yllättää sinut täydellisesti.

Turkkilainen ”Pide” on veneenmuotoinen piirakan ja pizzan risteytys, jonka täytevaihtoehdot ovat lukemattomat.
”Pide” on veneenmuotoinen piirakan ja pizzan risteytys, jonka täytevaihtoehdot ovat lukemattomat.

Tiedätkö mikä on ”Kokoreç”? Se on ruoka-annos, millä tehdään hauskoja kepposia kaltaisilleni turisteille. Eli sinulle tarjottuna syöt sen ensin hyvällä ruokahalulla ja vasta sen jälkeen sinulle kerrotaan mitä se sisältää: lampaan tai vuohien suolia käärittynä sesongin mukaiseen elinten lihaan. Se valmistetaan yleensä grillaamalla. Herkullista? Kyllä!

Seuraavalla videolla kuulet lisää tästä ja myös monista muista katuruokavaihtoehdoista. Mutta huomioithan, että videolla kerrotut hinnat (2020) ovat nousseet.

Toivottavasti nautit Istanbulin herkullisesta makumaailmasta. ”Afiyet olsun”!

Herkullinen päivällinen Istanbulissa, Turkissa.

Jaa tämä postaus

Lue lisää
postauksiani

Balat – kansainvälistä historiaa ja luovuuden rouheaa roisketta

Balat on eri. Se ei ole vain yksi kaupunginosa muiden joukossa. Se kertoo sinulle elämästä tavalla, joka saattaa hämmentää ja hämmästyttää. Balat roiskauttaa silmillesi villisti koko elämän kreisin kirjon. Ensin ehkä rujosti, mutta sitten...

Road trip Istanbulista turkoosin Aigeianmeren rannikolle

İstanbul Modern – modernia taidetta monipuolisesti

Ruoka – osa 2: herkut, leivonnaiset ja jälkiruuat

Balat – kansainvälistä historiaa ja luovuuden rouheaa roisketta

Balat on eri. Se ei ole vain yksi kaupunginosa muiden joukossa. Se kertoo sinulle elämästä tavalla, joka saattaa hämmentää ja hämmästyttää. Balat roiskauttaa silmillesi villisti koko elämän kreisin kirjon. Ensin ehkä rujosti, mutta sitten...

Road trip Istanbulista turkoosin Aigeianmeren rannikolle

İstanbul Modern – modernia taidetta monipuolisesti

Seuraa SHS:a somessa

Kaunis kiitos kun kiinnostuit blogistani!

Käy tykkäämässä, niin tutustut ihmeiden Istanbuliin ja sukellat suloisiin seikkailuihin aina uusimpien postausteni parissa!