Ruoka – osa 2: herkut, leivonnaiset ja jälkiruuat

Kirjoittaja

Ruoka – osa 2: herkut, leivonnaiset ja jälkiruuat

Voin luvata, että tämä postaus on taatusti makea. Ja lisäksi voin taata, että jos maistat näitä kaikkia herkkuja, sinun ei tarvitse tuntea makeannälkää hetkeen – sen verran tuhtia evästä turkkilaiset herkut nimittäin ovat. Tässä postauksessa näet ensin herkullisia vaihtoehtoja ja valikoimia valokuvien kera, ja lopuksi kuulet mielenkiintoisia tarinoita perinteisistä turkkilaisista herkuista.

Olen näpsinyt näitä valokuvia ja pieniä videonpätkiä kaupunkiretkiltäni aikojen saatossa. Siksi osa on otettu jopa näyteikkunoiden läpi, joten pahoittelen joidenkin kuvien heikompaa laatua.

Toivon kuitenkin, että löydät tästä postauksesta sinua ilahduttavia ja ihania herkkuja maisteluvinkiksi seuraavaa Istanbul-vierailuasi varten. Valikoima on nimittäin valloittava.

Herkkukaupat ja perinteet

Herkkuja löydät totta kai kaikkialta, mutta erityisen paljon turistialueilta. Herkkuja löytyy niin katujen varsilta kahviloista, leipomoista ja erikoisliikkeistä kuin kauppakeskuksistakin, mutta etenkin basaareista.

Turkkilaisen kulttuurin makuelämysten skaala on laaja, joten löydät todennäköisesti myös jotain uutta ja mielenkiintoista tutkittavaa makunystyröillesi. Meille tuttujen makeisten, suklaan, kakkujen, leivosten ja jäätelön lisäksi kuulet Istanbulissa vähintään näistä perinteisistä herkuista: baklava, sütlaç, künefe, kadayıf, şekerpare, tulumba tatlısı, güllaç, kabak tatlısı, tavuk göğsü, aşure, kazandibi, lokma, helva ja lokum.

Baklavaa ja muita herkkuja Istanbulissa, Turkissa.
Herkkuja basaarissa Istanbulissa, Turkissa.
Herkkuja basaarissa Istanbulissa, Turkissa.

Baklava

Baklava lienee yksi perinteisimmistä leivonnaisista, ja se olikin yksi suosituimmista leivonnaisista jo Ottomaanien valtakunnan aikaan. Baklava valmistetaan ohuista kerrostetuista filotaikinalevyistä, ja siihen kuuluu olennaisena osana pähkinät sekä hunaja tai siirappi. Baklava voidaan maustaa monin eri tavoin eli yhdestä leivonnaisesta löytyy lukemattomia versioita.

Baklavavalikoima Istanbulissa, Turkissa.
Istanbulissa voit hankkia muiden herkkujen lisäksi myös baklavaa kivoissa metallirasioissa vaikkapa kotiin viemisiksi Istanbulin matkaltasi – helppoa, kaunista ja herkullista.
Voit hankkia muiden herkkujen lisäksi myös baklavaa kivoissa metallirasioissa vaikkapa kotiin viemisiksi Istanbulin matkaltasi – helppoa, kaunista ja herkullista.

Sütlaç, kakut ja leivokset

Seuraavien kuvien Sütlaç on ihanan pehmeä riisivanukas, jota syödään joko jälkiruokana tai välipalana. Sütlaç tarjoillaan pienissä jälkiruokakulhoissa ja se voidaan maustaa esimerkiksi kanelilla. Kuvissa näet lisäksi myös tavanomaisempia herkkuja kuten kakkuja ja leivoksia.

Herkkuja Istanbulissa, Turkissa.
Herkkuja Istanbulissa, Turkissa.
Herkkuja Istanbulissa, Turkissa.

Lastenjuhlien kakut

Turkkilainen kulttuuri on vahvasti (äiti- ja) lapsikulttuuri, joten lasten juhlissa ei säästellä. Kakku voidaan ostaa valmiina leipomosta tai vaihtoehtoisesti tilata päivänsankarin kiinnostuksen ja toiveiden mukainen henkilökohtainen kakku. Sitä en osaa arvioida, missä määrin kakkuja tehdään myös itse kotona, mutta ainakin lähipiirissäni se on harvinaista.

Lapsen syntymäpäiväkakku Istanbulissa, Turkissa.
Tässä lapsenlapseni syntymäpäiväkakussa yhdistyvät hänen kaksi kotimaataan: Suomen metsäinen luonto ja Istanbulin perheemme molemmat kissat.

Jäätelö

Turkkilainen jäätelö (dondurma) poikkeaa suomalaisesta jäätelöstä – herkullisempaan suuntaan. Tavanomaisempia jäätelön myyntipaikkoja löydät kaikkialta, mutta vain turistialueilla voit kokea seuraavan videon jäätelöesityksen täynnä hassuja temppuja.

Turkkilainen jäätelöannos Istanbulissa.

Uudenvuoden herkut

Istanbulin uusivuosi on aivan kuin meidän suomalaisten joulu lahjoineen ja herkkuineen. Löydät Aasian puolen Kadıköystä seuraavan viehkeän ja tunnelmallisen uudenvuoden herkkukaupan, jolla on jo pitkät perinteet. Tämä Şekerci Cafer Erol on ollut toiminnassa jo vuodesta 1807 saakka.

Löydät Istanbulista Aasian puolen Kadıköystä tämän viehkeän ja tunnelmallisen uudenvuoden herkkukaupan, jolla on jo pitkät perinteet. Tämä Şekerci Cafer Erol on ollut toiminnassa jo vuodesta 1807 saakka.
Şekerci Cafer Erol on toiminut jo vuodesta 1807 saakka Istanbulin Kadıköyssä, Turkissa.

Alkoholi

Mielestäni myös alkoholi kuuluu herkkuihin. Ja etenkin esimerkiksi viikonlopun ruokapöytään, kun syödään isommalla porukalla yhdessä hiukan juhlavammin. Perinteikäs anisviina, Rakı, on totta kai suosituin juoma Istanbulissa, mutta valikoima on luonnollisesti laaja ja alkoholin ostaminen on vapaata. Mikäli vain et eksy konservatiiviselle alueelle, löydät alkoholia kaikkialta – jopa kotiin kuljetettuna kaikkina vuorokauden aikoina.

Coctail Istanbulissa, Turkissa.
Läheisen pienehkön ruokakauppamme alkoholivalikoima. Olutosasto löytyy vielä erikseen.

Tee

Turkissa juodaan teetä todella paljon ja sitä tarjoillaan sinulle kaikkialla. Istanbulissa juodaan yleensä perinteisellä teepannulla valmistettua mustaa teetä. Halutessasi teevalikoima on kuitenkin uskomattoman monipuolinen – ja terapeuttinen sekä hoitava – etenkin basaareissa.

Teevalikoima Istanbulin basaarissa, Turkissa.

Kahvi

Kahvia juodaan huomattavasti vähemmän kuin teetä, mutta siitä huolimatta esimerkiksi kahviloiden erikoiskahvien valikoima on laaja. Minulle rakkain kahvi on kuitenkin perinteinen turkkilainen kahvi. Kaltaiselleni esteetikolle on myös fantastista kokea kauniiden kahviastiastojen kirjo.

Turkkilainen kahvi tarjoillaan aina veden ja yhden lokum-palasen kera. Toisinaan voit kuitenkin saada kahvin tarjoiltuna myös yhden suklaakonvehdin siivittämänä.

Huomioithan, että kahvia saat vain kahviloista. Yleensä et siis löydä ravintoloista kahvia – et edes ruokaravintoloista jälkiruuaksi. Tätä on kaltaiseni suomalaisen kahvifanin joskus vaikea käsittää.

Toisaalta suuri positiivinen ero Suomeen verrattuna on, että myös kahviloissa on aina pöytiintarjoilu. Turkin palveluyhteiskunnassa itsepalvelua ei tunneta – onneksi.

Turkkilainen kahvi ja baklava Istanbulissa, Turkissa.
Herkkuja Istanbulissa, Turkissa.

Turkish Delight eli lokum

Turkish Delight on todennäköisesti kaikille tuttu käsite, ja se tarkoittaa samaa kuin lokum. Lokum muistuttaa marmeladia, mutta on tahmeampi ja tiiviimpi. Makuja on monia, suorastaan lähes loputon määrä. Usein maustamiseen käytetään erilaisten aromien lisäksi myös pähkinöitä. Yksi perinteinen ja tunnettu lokumin valmistaja on yritys nimeltä ”Koska”, joka on toiminut jo vuodesta 1907 saakka.

Istanbulissa yksi perinteinen ja tunnettu lokumin valmistaja on yritys nimeltä ”Koska”, joka on toiminut jo vuodesta 1907 saakka.

Arki ja herkut

Vaikka turkkilaiseen kulttuuriin kuuluu runsain mitoin erilaisia herkkuja, minun lähipiirini ei juurikaan syö arjessaan makeaa. Useimmiten leivonnaisen ja välipalan korvaavat terveellisemmät hedelmät. Läpi vuoden saatavilla olevat tuoreet hedelmät ovatkin lähes yhtä makeita kuin muutkin suussasulavat herkut.

Itse pyrin kuitenkin nauttimaan baklavasta tai jostain muusta superherkusta kahvin kera noin yhden kerran kuukaudessa.

Hedelmiä Istanbulissa, Turkissa.

Perinteiset herkut ja niiden tarinat

Seuraavalla videolla kerrotaan perinteisistä turkkilaisista herkuista hiukan tarkemmin. Ja kuulet myös niiden mielenkiintoisesta historiasta.

Toivotan sinulle sekä suussasulavan herkullista että visuaalisen kaunista makumatkaa Istanbuliin.

Herkkuja Istanbulissa, Turkissa.

Jaa tämä postaus

Lue lisää
postauksiani

Balat – kansainvälistä historiaa ja luovuuden rouheaa roisketta

Balat on eri. Se ei ole vain yksi kaupunginosa muiden joukossa. Se kertoo sinulle elämästä tavalla, joka saattaa hämmentää ja hämmästyttää. Balat roiskauttaa silmillesi villisti koko elämän kreisin kirjon. Ensin ehkä rujosti, mutta sitten...

Road trip Istanbulista turkoosin Aigeianmeren rannikolle

İstanbul Modern – modernia taidetta monipuolisesti

Ruoka – osa 2: herkut, leivonnaiset ja jälkiruuat

Balat – kansainvälistä historiaa ja luovuuden rouheaa roisketta

Balat on eri. Se ei ole vain yksi kaupunginosa muiden joukossa. Se kertoo sinulle elämästä tavalla, joka saattaa hämmentää ja hämmästyttää. Balat roiskauttaa silmillesi villisti koko elämän kreisin kirjon. Ensin ehkä rujosti, mutta sitten...

Road trip Istanbulista turkoosin Aigeianmeren rannikolle

İstanbul Modern – modernia taidetta monipuolisesti

Seuraa SHS:a somessa

Kaunis kiitos kun kiinnostuit blogistani!

Käy tykkäämässä, niin tutustut ihmeiden Istanbuliin ja sukellat suloisiin seikkailuihin aina uusimpien postausteni parissa!