Sakıp Sabancı -museo – monipuolisuudellaan lumoava elämys

Kirjoittaja

Sakıp Sabancı -museo – monipuolisuudellaan lumoava elämys

Sakıp Sabancı -museon nimittäminen pelkästään museoksi antaa aivan liian suppean kuvan tästä ainutlaatuisesta paikasta. Tämä museo on ensinnäkin taiteellisuudessaan, monipuolisuudessaan ja kauneudessaan paikka, joka jättää sydämeesi pysyvän jäljen. Toiseksi museon syvällinen ja avarakatseinen visio on hieno – ja toteutus todellakin huokuu tulevaisuuden kehityksen tuulia. Kolmanneksi täällä lumoudut jälleen kerran Istanbulin luonnosta.

Museo

Sakıp Sabancı -museon (Sakıp Sabancı Müzesi, SSM) puutarhan nykytaidetta ja näkymä Bosporinsalmelle Istanbulissa, Turkissa.

Yksityinen Sakıp Sabancı -museo (Sakıp Sabancı Müzesi, SSM) tarjoaa monipuolisen museoelämyksen runsaalla kokoelmallaan, kattavilla kansallisilla ja kansainvälisillä vaihtuvilla näyttelyillä, konservointi- ja tutkimusyksiköillä, esimerkillisillä oppimisohjelmilla, erilaisilla konserteilla, konferensseilla ja seminaareilla. Mutta jopa tämän kaiken lisäksi löydät vielä muutakin…

Sijainti ja historia

Sakıp Sabancı -museon (Sakıp Sabancı Müzesi, SSM) päärakennus Istanbulissa, Turkissa.

Sabancı University Sakıp Sabancı -museo sijaitsee Emirganin kaupunginosassa, Bosporinsalmen länsirannalla, Sarıyerin alueella, toisen Bosporinsalmen sillan (Fatih Sultan Mehmet Köprüsü) pohjoispuolella.

Sakıp Sabancı -museon (Sakıp Sabancı Müzesi, SSM) puutarha Istanbulissa, Turkissa.
Perhe Sabancı

Kartanon, joka on museon päärakennus, rakensi egyptiläinen Khedive-prinssi Mehmed Ali Hasan vuonna 1925 italialaisen arkkitehti Edoardo De Narin suunnitelmien mukaan. Turkkilaisen mahtisuvun jäsen, Adanan teollisuusmies Hacı Ömer Sabancı, osti kartanon Hidivin suvulta vuonna 1951. Kartano oli Sabancı-suvun yksityiskäytössä, kunnes se lahjoitettiin Sabancı-yliopistolle (Sabancı Üniversitesi) ja lopulta avattiin yleisölle museona vuonna 2002.

Sakıp Sabancı -museo (Sakıp Sabancı Müzesi, SSM) Istanbulissa, Turkissa.

Visio

Museo kertoo olevansa kohtaamispaikka meitä muuttaville kulttuurisille kokemuksille.

Se uskoo yksilöiden ja kulttuurien välisen vuorovaikutuksen moninkertaistavaan voimaan; luoden vuorovaikutuksen globaalin, alueellisen ja paikallisen kulttuurin sekä taideperinnön välille.

Museo pitää tärkeänä turkkilaisten kokoelmien ja integroidun taideperinnön säilyttämistä, tutkimista, kehittämistä ja tulkintaa.

Se toimii vaalien yhteisiä arvoja kaikkien sidosryhmien kanssa näyttelyissä ja tapahtumissa.

Museo tarjoaa sekä fyysisesti että digitaalisesti kaikille avoimen ja moniäänisen tilan ilman tieteenalojen rajojen ahtautta.

Yhteistyössä Sabancı-yliopiston kanssa tutkimuksen, koulutuksen ja teknologian aloilla, museo tuottaa myös innovatiivisia ja luovia oppimiskokemuksia.

Puutarha

Puutarha ja Bosporinsalmi näköala Sakıp Sabancı -museossa (Sakıp Sabancı Müzesi, SSM) Istanbulissa, Turkissa.

Museovierailullasi saavut ensimmäiseksi häikäisevän kauniiseen rinnepuutarhaan, jolla on myös erityinen merkitys ja tehtävä. Sakıp Sabancı -museo nimittäin tallentaa yhteistyössä Istanbulin yliopiston metsätieteellisen tiedekunnan kanssa puu- ja kasvilajeja puutarhassaan, ja esittelee ne puutarhaharrastajille.

Puutarhan suunnitelma Sakıp Sabancı -museossa (Sakıp Sabancı Müzesi, SSM) Istanbulissa, Turkissa.

Mm. 150-vuotiaat monumentaaliset puut ovat huomionarvoisia puutarhassa, jossa on 115 kasvilajiketta Kaukoidän, Amerikan, Australian, Pohjois-Afrikan ja Kaukasuksen alueilta – mukaan lukien harvinaisia kasveja Turkista.

Museon vierailijat voivat tutkia puutarhan erilaisia kasveja ja saada niistä lisätietoja kasvien viereen sijoitetuista kylteistä.

Vesiputous Sakıp Sabancı -museon (Sakıp Sabancı Müzesi, SSM) puutarhassa Istanbulissa, Turkissa.

Lisäksi rehevässä puutarhassa on esillä kiviteoksia, kuten veistoksia, suihkulähteitä ja pylväitä sekä myös nykytaideteoksia.

Näyttelyt

Kalligrafia näyttely Sakıp Sabancı -museossa (Sakıp Sabancı Müzesi, SSM) Istanbulissa, Turkissa.

Sakıp Sabancı -museo esittelee kirjataiteen ja kalligrafian, maalauksen, koriste-esineiden sekä arkeologisten löytöjen kokoelmia ja arkistoja, jotka yhdessä muodostavat museon rikkaan kulttuurisen ja taiteellisen kokonaisuuden.

Näyttely Sakıp Sabancı -museossa (Sakıp Sabancı Müzesi, SSM) Istanbulissa, Turkissa.

Museo kutsuu sinut tutustumaan taiteeseen inspiroivien taiteilijoiden ja kokoelmien, ajankohtaisten rajat ylittäviä kokemuksia tarjoavien nykytaiteen näyttelyiden, uraauurtavien tieteellisten tutkimusten, kansainvälisten arkiston ja akateemisten resurssien kautta.

Sakıp Sabancı -museo isännöi ekologisen taiteen pioneerin Agnes Denesin ”The Living Pyramid” -taideteosta. Myös vuonna 1969 kirjoitettu Denesin manifesti, joka kuvaa suhdettamme luontoon vertauskuvana olemassaolollemme maailmassa, on esillä SSM-puutarhassa marmorilaattaan kaiverrettuna.

Tapahtumakeskus ”The Seed”

Sabancı University Sakıp Sabancı -museon yhteistyökumppanin, GL Eventsin, ylläpitämä ”The Seed” toimii museossa monipuolisena tapahtumakeskuksena. GL Eventsillä on maailmanlaajuinen kokemus kansainvälisistä kulttuuri- ja taidetapahtumista, kongresseista ja kokouksista.

Kokoelmiensa ja laajojen vaihtuvien näyttelyiden lisäksi ”The Seed”´” tarjoaa monipuolisen taide- ja koulutusympäristön uudella, kansainvälisten standardien mukaisesti suunnitellulla tilakokonaisuudella. Kokonaispinta-ala on 1 700 neliömetriä sisältäen mm. konferenssi- ja konserttisalin 330 hengelle sekä nykyaikainen ääni- ja valotekniikan.

Lisätietoa ja kuvia tapahtumakeskuksesta: The Seed

MSA, Istanbulin kulinaarisen taiteen akatemia ja ravintola

Luonnollisesti myös Sakıp Sabancı -museon ravintola on erityinen. Vuodesta 2004 lähtien, Istanbulin kulinaarisen taiteen akatemia (Mutfak Sanatları Akademisi, MSA) on vastannut museon ravintolatoiminnasta.

Eli MSA:n opiskelijat, jotka tällä hetkellä opiskelevat asiakaspalvelun, keittiön ja salin puolen ammattiohjelmia, suorittavat harjoittelunsa tässä museoravintolassa. Toisin sanoen tässä keittiössä opettajakokit tekevät yhteistyötä opiskelijoidensa kanssa – joten ruokasi valmistetaan täällä tulevaisuuden loistavimpien kokkien toimesta.

Näkymä Bosporinsalmelle Sakıp Sabancı -museon (Sakıp Sabancı Müzesi, SSM) ravintolasta Istanbulissa, Turkissa.

Ravintolan ruokalista on koulun opetussuunnitelman mukainen. Ruokalistalla on paikallisia turkkilaisen keittiön klassikoita, kuten Istanbulin katuruoan inspiroimia annoksia sekä suosittuja ruokia ympäri maailmaa.

Näköala

Näköala on henkeäsalpaava sekä sisätiloista että monitasoisilta ulkoterasseilta. Edessäsi avautuu huikea näkymä puutarhaan, Bosporinsalmelle sekä Euroopasta Aasiaan. Sanat eivät riitä kuvaamaan tunnelmaa ja kauneutta.

Museokauppa

Kenties haluat ostaa kotiinviemisiksi muiston vierailustasi. Kuten yleensäkin, museokaupan tuotteet ovat saaneet vaikutteita museon kokoelmista ja näyttelyistä. Mutta täällä voit tehdä ostamalla myös hyvää: tuet näyttely- ja koulutusohjelmia jokaisella ostamallasi tuotteella.

Tämäkin kertoo monen muun yksityiskohdan lisäksi museon vahvasta visiosta. Kaiken kaikkiaan tunsin vierailullani, että en ole pelkästään museossa, vaan jonkin sellaisen historiaan pohjautuvan voimaannuttavan kehityksen, humaaniuden, luonnon sekä kauneuden äärellä, mitä me tarvitsisimme lisää tälle arvokkaalle planeetallemme.

Näkymä Bosporinsalmelle Sakıp Sabancı -museon (Sakıp Sabancı Müzesi, SSM)  puutarhasta Istanbulissa, Turkissa.

Lisätietoa plus näyttely- ja tapahtumakalenterit: Sakıp Sabancı Müzesi

Ps. Jos vierailet museossa keväällä tulppaanien kukinnan aikaan, voit yhdistää museopäivääsi myös retken lähellä sijaitsevaan kuuluisaan Emirgan-puistoon (Emirgan Korusu), jonka kukkaloisto on häikäisevä.

Jaa tämä postaus

Lue lisää
postauksiani

Balat – kansainvälistä historiaa ja luovuuden rouheaa roisketta

Balat on eri. Se ei ole vain yksi kaupunginosa muiden joukossa. Se kertoo sinulle elämästä tavalla, joka saattaa hämmentää ja hämmästyttää. Balat roiskauttaa silmillesi villisti koko elämän kreisin kirjon. Ensin ehkä rujosti, mutta sitten...

Road trip Istanbulista turkoosin Aigeianmeren rannikolle

İstanbul Modern – modernia taidetta monipuolisesti

Ruoka – osa 2: herkut, leivonnaiset ja jälkiruuat

Balat – kansainvälistä historiaa ja luovuuden rouheaa roisketta

Balat on eri. Se ei ole vain yksi kaupunginosa muiden joukossa. Se kertoo sinulle elämästä tavalla, joka saattaa hämmentää ja hämmästyttää. Balat roiskauttaa silmillesi villisti koko elämän kreisin kirjon. Ensin ehkä rujosti, mutta sitten...

Road trip Istanbulista turkoosin Aigeianmeren rannikolle

İstanbul Modern – modernia taidetta monipuolisesti

Seuraa SHS:a somessa

Kaunis kiitos kun kiinnostuit blogistani!

Käy tykkäämässä, niin tutustut ihmeiden Istanbuliin ja sukellat suloisiin seikkailuihin aina uusimpien postausteni parissa!