Miksi Tünel on yhä tärkeä?
Tünel liittyy olennaisena osana Istanbulin keskustassa liikkumiseen ja tavallaan myös Galata-siltaan (Galata Köprüsü). Se nimittäin lähtee Galata-sillan Karaköyn puoleisesta päästä, ja vie sinut näppärästi korkeaa ja jyrkkää mäkeä ylös Beyoğluun kuuluisalle 1,5 km pitkälle İstiklal-kävelykadulle (İstiklal Caddesi). Tünelin tärkeyden avainsana onkin ”jyrkkä mäki”.
Käytän itsekin Tünelia usein keskustassa liikkuessani. Yleensä menen Tünelilla ylös ja palatessa alas Galata-sillalle kuljeskelen ihania pikkukatuja pitkin. Näiltä kujilta löydät paljon pieniä kauppoja, ravintoloita ja hotelleja. Ja voitpa halutessasi vierailla myös historiallisessa Galata-tornissa, jonka ohitat matkallasi. Torni on nykyisin myös museo.
Mikäli askelluksesi ei juuri nyt osu Galata-tornin suuntaan, voin ilokseni kertoa, että pääset kuitenkin tutustumaan tähän ikoniseen Istanbulin symboliin seuraavassa postauksessani.
Mikä Tünel?
Tünel (F2-linja, Tarihi Tünel Füniküler Hattı) on Lontoon maanalaisen (1863) jälkeen maailman toiseksi vanhin täysin maanalainen kaupunkirautatie. Tünel koostuu yhdestä tiilillä vuoratusta tunnelista, jonka pituus on 554,8 metriä. Sen kummassakin päässä on yksi asema.
Itse asiassa Tünel on oikeastaan kumirenkainen funikulaari eli kiskoköysirata. Sen asemien välinen korkeusero on suuri eli ylempi asema on 61,55 metriä alemman yläpuolella.
1. Karaköy – alempi asema
Karaköyn asema sijaitsee Tersane-kadun (Tersane Caddesi) itäpäässä lähellä Galata-siltaa.
Tünel -maanalainen kulkee maksiminopeudella 22 km/h, ja se voi kuljettaa kerrallaan 170 matkustajaa. Yhdensuuntainen matka kestää noin 1,5 minuuttia ja normaali odotusaika on noin 4 minuuttia. Tünel-junia on kaksi kappaletta, ja ne kulkevat tauotta joka päivä klo 7-22.45.
Mikäli nyt ihmettelet, miten kaksi junaa voi kulkea yhdellä raiteella, se selviää seuraavalta videolta. Eli tunnelin keskikohdassa raiteita onkin hetken matkaa kaksi, ja tässä kohdassa junat ohittavat toisensa.
2. Tünel – ylempi asema
Ylempi Tünelin asema sijaitsee nimensä mukaisesti Tünel-aukiolla (Tünel Meydanı) Beyoğlussa. Asema sijaitsee İstiklal-kävelykadun eteläpäässä.
Historia
1800-luvun jälkipuoliskolla Peran (nyk. Beyoğlu) ja Galatan (nyk. Karaköy) kaupunginosista oli tullut Konstantinopolin (Istanbul) ja Ottomaanien valtakunnan taloudellinen ja kaupallinen sydän.
Monet sekä ottomaanien että ulkomaiset yritykset, enimmäkseen pankit ja vakuutusyhtiöt, perustivat pääkonttorinsa näihin kahteen kaupunginosaan. Peran ulkomaiset suurlähetystöt, hotellit ja kaupalliset yritykset sijaitsivat mäen huipulla, kun taas Galatan pörssi, pankit ja satamat sijaitsivat alhaalla.
Matkustaminen näiden kahden kaupunginosan välillä oli haastavaa, koska mäki oli – ja on toki yhä – erityisen jyrkkä. Tästä huolimatta näitä kaupunginosia yhdistävällä Yüksek Kaldırım -kadulla (Yüksek Kaldırım Caddesi) käveli keskimäärin jopa 40 000 ihmistä päivittäin ylös ja alas.
Vuonna 1867 ranskalainen insinööri Eugène-Henri Gavand matkusti Istanbuliin (silloiseen Konstantinopoliin) turistina. Vierailunsa aikana hän hämmästyi nähdessään Yüksek Kaldırım -kadulla ylös ja alas kamppailevien ihmisten määrän. Gavand keksi ajatuksen rakentaa köysirata, joka nousisi ja laskeutuisi mäkeä pitkin.
Niinpä monien vaiheiden jälkeen ainutlaatuinen Tünel-maanalainen vihittiin käyttöön 17. tammikuuta 1875. Ja se palvelee takuuvarmasti yhä tänä päivänä sekä paikallisia että turisteja – lumoten meidät kaikki historiallisella charmillaan.
İstiklal-kävelykatu ja lisää historiaa…
Kun astut ylemmän – myös vaatimattoman – Tünel-aseman oviaukosta ulos kuuluisalle İstiklal-kävelykadulle, pääset halutessasi jatkamaan matkaa uusiin historiallisiin seikkailuihin. Nimittäin viehkeä Taksim-Tünel raitiovaunu (T2-linja, Taksim-Tünel Nostaljik Tramvay Hattı) vie sinut İstiklal-katua pitkin Taksim-aukiolle asti…