Vuokra-asunto Istanbulin pilvenpiirtäjästä

Näkymä 23. kerroksesta Marmaranmerelle, Maltepe, Istanbul

Kirjoittaja

Vuokra-asunto Istanbulin pilvenpiirtäjästä

Tässä postauksessani kerron arkielämästä, asunnon vuokraamisesta. Istanbulissa asuntovaihtoehtoja on laidasta laitaan, vaatimattomasta palatsiin. Molempiin suuntiin niin ääripäitä, ettei sellaisia Suomessa edes ole olemassa. Tässä esittelen yhden keskiverto vaihtoehdon Istanbulissa asumiselle, modernin ja upouuden pilvenpiirtäjäkodin, mistä löytyy sekä loistavat palvelut että huikean kaunis merinäköala.

Jos haluat vuokrata asunnon Istanbulista, kenties tärkein ominaisuutesi on nopeus. Kun löydät asuntoilmoituksesta kiinnostavan kohteen, toimi heti. Tai mieluummin sitäkin nopeammin. Onhan Istanbul jättikokoinen metropoli eli kilpailet hyvistä asunnoista noin 20 miljoonan asukkaan kanssa.

Kysymys on korkeintaan tunneista, kun kiinnostava asuntosi on jo mennyt. Tunnitkin ovat haasteellisen nopea aika, koska pelkkään liikkumiseen menee paljon aikaa Istanbulissa. Keskusta-Istanbulin läpimitta itä-länsi -suunnassa on linnuntietä noin 80 km, ja ajallisesti siihen lisätään vielä mutkittelevat kadut, sillat ja ruuhkat. Huomasimme tämän todellisuuden, kun perhepiirissämme etsittiin vuokra-asuntoa, ja olimme usean asunnon suhteen liian hitaita – ripeydestämme huolimatta.

Mutta lopulta tärppäsi.

Unelmien vuokra-asunto löytyi pilvenpiirtäjästä mieluisalta paikalta, hyvien kulkuyhteyksien ääreltä. Vieläpä kauniin merinäköalan kera. Tosin, Istanbulilaisittain pilvenpiirtäjäasunnoksi tämä on aika matalalla, koska tämä koti sijaitsee vain 23. kerroksessa. Suomalaisena tämä kuitenkin tuntuu pilvenpiirtäjäkodilta; onhan kotikaupunkini Suomen Turun korkeimmassakin asuinrakennuksessa vain 18 kerrosta. Istanbulin korkeimmissa pilvenpiirtäjissä on puolestaan yli 60 kerrosta.

Näköala pilvenpiirtäjästä Maltepessa Istanbulissa.
Näkymä kaupungin ja mantereen suuntaan 23. kerroksesta.

Istanbulissa asuntojen koot ovat keskimäärin suurempia kuin Suomessa. Tässä asunnossa on neliöitä 164/103 m2, ja se on Istanbulissa suunnilleen keskikokoinen tai jopa hiukan pienehkö kerrostaloasunto. Neliömäärä tarkoittaa sitä, että asunnon kokonaispinta-ala on 164 m2, mutta kun tästä vähennetään seiniin, kaappeihin ym. menevä pinta-ala, varsinaiseksi lattian pinta-alaksi jää 103 m2. Hiukan erilainen laskutapa siis kuin Suomessa.

Asunnon pohjakuva pilvenpiirtäjässä Istanbulissa Aasian puolella.
Asunnon pohjakuva (tässä peilikuvana)

Näihin neliöihin mahtuu avoin olohuone-ruokailutila, keittiö, kaksi makuuhuonetta, kaksi kylpyhuonetta omilla suihkuillaan, kodinhoitohuone, eteinen ja kaksi parveketta. Jokaisessa huoneessa on monitoiminen ovi parvekkeille – voit käyttää ovea valintasi mukaisesti liukuovena, avattavana ovena tai yläreunastaan avautuvana, suurena tuuletusikkunana.

Näkymä työpöydältä Marmaranmerelle Istanbulissa.
Näkymä työpöydältä Marmaranmerelle.

Parvekkeet eivät ole syvät, syvyyssuunnassa niihin mahtuu vain juuri ja juuri pieni tuoli. Kenties turvallisuussyistä, koska parvekkeet eivät ole lasitetut, mikä tuntuu näin korkealla aika pökerryttävältä. Myös parvekkeiden kaiteet ovat lasia. Samoin jokaisen huoneen yksi seinä on kokonaan lasia lattiasta kattoon. Tästä johtuen näköala on huikea kaukaa huoneiden perältä saakka. Maisema ja valo ikään kuin vyöryvät päällesi, kuin liitäisit avaralla taivaalla meren rannalla vapaana kuin lintu. Arkkitehti on siis onnistunut suunnittelussaan erinomaisesti.

Keittiö sekä avoin olohuone-ruokailutila Istanbulissa.
Keittiö sekä avoin olohuone-ruokailutila.

Myös yöllä pimeä maisema on erityisen viehkeä. Toiseen suuntaan näkymä on tiivistä kaupunkia, ja voit nauttia korkeiden pilvenpiirtäjien moninaisista valoista, kuin valotaideteoksista. Toiseen suuntaan näkyy meri ja ilmavirrassa väreilevät saarten rinteiden talojen valot, kuin pienet lepattavat kynttilät. Samaan aikaan sadat lentokoneet nousevat ja laskeutuvat vilkkuvine valoineen taivaalla meren yllä kohti lentokenttiä kuin tuikkiva tähtisade. Istanbul näyttää näin pimeydessään maagisen ja häikäisevän kauniin puolensa. Myös minareettien rukouskutsut kaikuvat huumaavasti näin ylhäällä, ja varsinkin juuri pimeällä ne täydentävät kokemuksen ainutlaatuisen mystiseksi.

Asunto on upouusi, selkeä, avara, vaalea ja tyyliltään moderni. Värimaailmaltaan mustavalkoinen. Materiaaleina on käytetty mm. marmoria ja laattaa; ollaanhan laattamaassa, Turkissa. Kotoisuutta ja lämpöä moderniin ilmeeseen tuo puolestaan aito puinen parkettilattia – niin aito, että jopa muutaman tikunkin olemme jalkapohjiimme siitä saaneet.

Eteinen ja kylpyhuone Istanbulissa.
Eteinen ja kylpyhuone.
Toinen kylpyhuone ja näkymä makuuhuoneeseen ja Marmaranmerelle Istanbulissa.
Toinen kylpyhuone ja näkymä makuuhuoneeseen.

Asunnon varusteluun kuuluu luonnollisesti 24/7 vartiointi, panssaroidut asuntojen ulko-ovet, ilmastointi, alavarasto ja autopaikka. Henkilöhissejä talossa on useita sekä lisäksi yksi isompi tavarahissi.

Asunnon ulko-ovi rappukäytävaan Istanbulin pilvenpiirtäjässä.
Ulko-ovi rappukäytävään.

Uudessa talossa myös palvelut ovat erinomaiset, vaikka tässä talossa ei – pilvenpiirtäjien yleiseen tapaan – jättimäistä kauppakeskusta alimmissa kerroksissa olekaan. Tästä taloyhtiöstä löytyy mm. kuntosali, suomalainen sauna, lasten leikkikenttä, uima-allas lastenaltaineen ja allasbaari, joka on oikeastaan kahvila-ravintola. Nämä kaikki ovat vapaasti käytettävissäsi eli sisältyvät vuokraan. Mikäli kuitenkin haluat rentoutua kotona, voit tilata eteisen seinäpaneelin palveluvalikosta vaikka virvokkeita kotiovellesi. Vakavammissa tilanteissa saat myös apua ja turvaa nappia painamalla.

Seinäpaneelin palveluvalikko Istanbulilaisessa pilvenpiirtäjässä.
Seinäpaneelin palveluvalikko.
Vastaanotto pilvenpiirtäjässä Maltepessä Istanbulissa.
Vastaanotto ja osa turvatoimia.
Uima-allas pilvenpiirtäjässä Maltepessä Istanbulissa.
Uima-allas.

Vuokralaisen maksuvelvoitteet ovat hyvin samanlaiset kuin Suomessa: vuokra, vesi, sähkö ja vuokravakuus. Mutta Istanbulissa myös yhtiövastikkeen maksaa vuokralainen. Lisäksi maksetaan myös lämmityksestä eli maakaasusta – kulun ollessa kuitenkin kohtuullinen, koska suurin osa vuodesta ilmasto on kuin Suomen kesä tai huomattavasti sitä kuumempi. Tässä asunnossa myös hella toimii modernisti sähköllä perinteisemmän kaasun sijasta.

Moderni keittiö pilvenpiirtäjässä Maltepessa Istanbulissa.
Moderni keittiö.

Kokonaiskustannukset ovat tässä kodissa suomalaisen kaksion luokkaa, mutta toki hintojen vertailussa on muistettava maidemme rahan arvon vaihtelu. On myös hyvä huomioida, että mikäli haluat vuokrata asunnon ulkomaalaisena, on jokaisella maalla luonnollisesti omat sääntönsä tähän liittyen.
Varsinainen muutto on Istanbulissa kuitenkin vaivatonta – ja myös asumisen mukavuutta lisää turkkilainen palveluyhteiskunta sekä ihmisten auttavainen, kannustava ja kohtelias asenne. Tunnet itsesi lämpimästi tervetulleeksi kotiin!

Tutustu taloyhtiöön ja sen palveluihin kotisivuilta ja videolta:


Jaa tämä postaus

Lue lisää
postauksiani

Balat – kansainvälistä historiaa ja luovuuden rouheaa roisketta

Balat on eri. Se ei ole vain yksi kaupunginosa muiden joukossa. Se kertoo sinulle elämästä tavalla, joka saattaa hämmentää ja hämmästyttää. Balat roiskauttaa silmillesi villisti koko elämän kreisin kirjon. Ensin ehkä rujosti, mutta sitten...

Road trip Istanbulista turkoosin Aigeianmeren rannikolle

İstanbul Modern – modernia taidetta monipuolisesti

Ruoka – osa 2: herkut, leivonnaiset ja jälkiruuat

Balat – kansainvälistä historiaa ja luovuuden rouheaa roisketta

Balat on eri. Se ei ole vain yksi kaupunginosa muiden joukossa. Se kertoo sinulle elämästä tavalla, joka saattaa hämmentää ja hämmästyttää. Balat roiskauttaa silmillesi villisti koko elämän kreisin kirjon. Ensin ehkä rujosti, mutta sitten...

Road trip Istanbulista turkoosin Aigeianmeren rannikolle

İstanbul Modern – modernia taidetta monipuolisesti

Seuraa SHS:a somessa

Kaunis kiitos kun kiinnostuit blogistani!

Käy tykkäämässä, niin tutustut ihmeiden Istanbuliin ja sukellat suloisiin seikkailuihin aina uusimpien postausteni parissa!