Istanbulin basaarit – historian havinaa ja elämän värejä

Kirjoittaja

Istanbulin basaarit – historian havinaa ja elämän värejä

Istanbulin vierailullasi basaarit ovat luonnollisesti itsestään selvä elämys, joka sinun tulee kokea. Ne kuhisevat värikästä, tuoksuvaa, monenkirjavaa ja vilkasta elämää – siis kaikkea sitä, mitä esim. koti-Suomessani ei voi kokea lainkaan. Mutta oletko tiennyt, kuinka monentyyppisiä basaareja voit Istanbulista löytää? Tai että myös paikalliset käyvät basaareissa?

Basaarit ovat minulle loputon hymyn, ilon ja inspiraation lähde. Aivan samoin, kuin tarvitsemme elämäämme rauhaa, tarvitsemme toisaalta myös vilkasta ja kreisiä elämän energiaa – tasapaino on tärkeää. Ja basaareista todella löydät elämän maun!

Lasivalaisinten värienergiaa.

Tämä aihe on loputtoman laaja enkä kykene käsittelemään sitä tässä lyhyessä postauksessani riittävästi, mutta näet kuitenkin kuvien ja pikku videoiden kautta esimerkkejä erilaisista basaarialueista.

Teeastiastoja ja kahvipannuja Maustebasaarissa Istanbulissa.
Tarvitsisitko uuden teeastiaston tai kahvipannun?

Paikallisten mielestä intohimoinen basaareista ilostumiseni on huvittavaa, koska basaarit ovat heille arkea. Mutta he käyvät enimmäkseen vihannes-, mauste- ja kalabasaareissa, minä puolestani käyn kaikkialla.

Suuren Basaarin sisäänkäynti Istanbulissa.
Yksi Suuren basaarin monista sisäänkäynneistä: portti numero 1.
Suuri Basaari Istanbulissa Turkissa.
Suuren basaarin kadut todella huokuvat historiaa. Tämän basaarin rakennustyöt aloitettiin vuonna 1455 ja lopullisen muotonsa se saavutti monien vaiheiden jälkeen 1600-luvun alussa. Suurta basaaria pidetäänkin maailman ensimmäisenä ostoskeskuksena. Tunnelma on ainutlaatuinen.
Suuri Basaari Istanbulissa Turkissa.

Tunnetuimmat Istanbulin basaarit ovat Euroopan puolella, Fatihin alueella, sijaitsevat Maustebasaari (Mısır Çarşısı) ja Suuri basaari (Kapalıçarşı) sekä näiden väliin jäävä valtavan suuri ulkobasaarialue. Mutta tämä on lähinnä turistialuetta, joten toivon sinun tutkivan alueita laajemminkin.

Maustebasaarin aukio ja sisäänkäynti Istanbulissa.
Yksi suosikkiaukioistani Istanbulissa, missä näet myös yhden Maustebasaarin sisäänkäynneistä.
Maustebasaari Euroopan puolella.
Maustebasaarin teevalikoima Istanbulissa.
Teevalikoima on huikea, ja samalla myös visuaalisesti kaunis.

Monista Istanbulin kortteleista löydät basaarin, kunhan vain et huomaamattasi kävele sen ohi. Oviaukko on usein nimittäin pieni ja huomaamaton, mutta sen takaa aukeaakin yllättäen suurehko kauppojen alue. On hyvä huomata, että Turkin kielen sanan ”çarşı” lisäksi ”pasajı” tarkoittaa usein basaarityyppistä ostoskeskusta (modernia jättiostoskeskusta kuvaava sana on puolestaan ”alışveriş merkezi”).

Eurooppalainen basaari (Avrupa Pasajı) Beyoğlussa Istanbulissa.
Eurooppalainen basaari (Avrupa Pasajı) Beyoğlussa.

Basaariksi nimitetään sekä ulko- että sisäalueita ja usein ne ovat erikoistuneet tietyntyyppiseen tuotevalikoimaan.

Kadıköyn kalabasaari Istanbulissa.
Kadıköyn ulkobasaari Aasian puolella.
Kalabasaari Kadıköyssä.

Lisäksi basaarit voivat syntyä yhtäkkiä kuin tyhjästä. Esimerkiksi meidän naapurustossamme perjantai on basaaripäivä, jolloin maaseudulta saapuvat vihannesten myyjät levittäytyvät lähikaduillemme muuttaen asuinalueemme basaariksi yhden päivän ajaksi. Autot siis väistyvät vihannesten tieltä. Loistava idea, näin terveellinen ja tuore ruoka on helposti saatavilla.

Naapurustomme ulkobasaarista voit ostaa vaikka tipun. Istanbulissahan myös kaupunkialueella monilla perheillä on kanoja, jotta perheen kananmunien tuotanto on turvattu. Näet siis ruuhkaisilla kaduilla yllättäen myös vapaana kuljeskelevia kanoja.

Pieneksi vinkiksi voisin sanoa, että ole kaikin puolin tarkkaavainen turistialueiden basaareissa. Pidä myös suuntasi selvillä, koska näillä sokkeloisilla kaduilla et yleensä voi suunnistaa netin avulla – ja alueet ovat laajempia kuin voit kuvitellakaan. Turistialueilla hinnoissa on tinkimisen varaa. Ja näiden alueiden yli-innokkaat myyjät rauhoitat joko vastaamalla turkiksi tai kertomalla asuvasi perheinesi Istanbulissa.

Suuren basaarin valikoima on laaja ja kadut sokkeloiset. Katettuja katuja on kaikkiaan 61 ja kauppoja löytyy noin 4000.
Kultakauppa Suuressa Basaarissa Istanbulissa.
Jos sinulla on rahaa ja halua kylpeä kullassa, Suuresta basaarista löytyy ostosmahdollisuuksia myös tähän tarkoitukseen.

Muilla alueilla sinuun ei oteta juurikaan kontaktia; tämä kuuluu turkkilaisiin kohteliaisiin käytöstapoihin. Näillä paikallisten alueilla suosittelen tinkimisen sijaan jättämään reiluja tippejä, näin tuet suoraan kauppiasperheitä, joilta rahan arvon ero uhkaa viedä elämän edellytykset. Itse asiassa, näinä aikoina tinkiminen on epäkohteliasta. Saat basaareista paljon, joten voit myös halutessasi antaa paljon – pienilläkin teoilla.

Tahtakalen basaarialueen sisäänkäynti Istanbulissa.
Euroopan puolen Tahtakalen basaarialueen sisäänkäynti.
Tahtakalen basaarikatu.
Uunikauppa Tahtakalen basaarialueella Istanbulissa.
Tahtakalen basaarikadulta voit ostaa vaikka uunin.

Toivotan sinulle elämyksellistä basaaripäivää!

Jaa tämä postaus

Lue lisää
postauksiani

Ruoka – osa 2: herkut, leivonnaiset ja jälkiruuat

Voin luvata, että tämä postaus on taatusti makea. Ja lisäksi voin taata, että jos maistat näitä kaikkia herkkuja, sinun ei tarvitse tuntea makeannälkää hetkeen – sen verran tuhtia evästä turkkilaiset herkut nimittäin ovat. Tässä...

Ruoka – osa 1: arjen ruokakulttuuria, parhaita ravintoloita ja perinteistä katuruokaa

Joulu Pyhän Antoniuksen katolisessa kirkossa (Sent Antuan Katolik Kilisesi)

Istanbulin katueläimet – kodit ja ruoka

Ruoka – osa 2: herkut, leivonnaiset ja jälkiruuat

Voin luvata, että tämä postaus on taatusti makea. Ja lisäksi voin taata, että jos maistat näitä kaikkia herkkuja, sinun ei tarvitse tuntea makeannälkää hetkeen – sen verran tuhtia evästä turkkilaiset herkut nimittäin ovat. Tässä...

Ruoka – osa 1: arjen ruokakulttuuria, parhaita ravintoloita ja perinteistä katuruokaa

Joulu Pyhän Antoniuksen katolisessa kirkossa (Sent Antuan Katolik Kilisesi)

Seuraa SHS:a somessa

Kaunis kiitos kun kiinnostuit blogistani!

Käy tykkäämässä, niin tutustut ihmeiden Istanbuliin ja sukellat suloisiin seikkailuihin aina uusimpien postausteni parissa!