Matkustaminen – osa 1: ´Istanbul Airport´ (İstanbul Havalimanı)

Kirjoittaja

Matkustaminen – osa 1: ´Istanbul Airport´ (İstanbul Havalimanı)

Tätä kirjoittaessani Turkin yhteiskunta on jälleen avattu pandemian helpottamisen jälkeen. Toivokaamme, että tilanne säilyy hyvänä ja voimme alkaa taas nauttia matkustamisesta. Tässä ´Matkustaminen´-postauksieni ensimmäisessä osassa kerron sinulle Istanbulin uudesta lentokentästä (osassa 2. kerron Istanbulin julkisesta liikenteestä). Kenttä on suuresta koostaan huolimatta miellyttävä, helppo ja ystävällinen lentokenttä – ja visuaalisestikin viehkeä. Laskeudutaan siis Istanbuliin – lämpimästi tervetuloa!
Tervetuloa Istanbuliin. Istanbul Airport.

´Istanbul Airport´ (İstanbul Havalimanı) on tärkein kansainvälinen lentokenttä Istanbulissa. Se sijaitsee Arnavutköyn alueella Euroopan puolella Istanbulin luoteisosassa. Päätöstä uuden lentokentän rakentamisesta juuri tälle alueelle on kritisoitu laajalti. Koska sekä läheisen Mustanmeren tuulet että sijainti muuttolintujen reitin varrella vaikeuttavat toisinaan lentokentän toimintaa.

Välimatka lentokentältä Istanbulin keskustaan Eminönüün (Galata-silta, Galata Köprüsü) on 39 km.

Vuotuinen 90 miljoonan matkustajakapasiteetti ja 1 440 000 m2 pinta-ala tekevät Istanbulin lentokentästä maailman suurimman lentokentän, jossa terminaalirakennus on yhden katon alla.

Istanbul Airport
Istanbul Airport

Rakentaminen

Rakentaminen aloitettiin toukokuussa 2015. Suunnittelutiimiä johti lontoolainen Grimshaw, ja siihen kuuluivat myös norjalainen Nordic Office of Architecture sekä lontoolainen studio Haptic. Lentokenttä vihittiin käyttöön suunnitellusti 29. lokakuuta 2018. Erityisenä arkkitehtoonisena yksityiskohtana mainittakoon, että kentän lennonjohtotorni on Turkin kansalliskukan, tulppaanin, muotoinen.

Ennen uutta Istanbul Airport -lentokenttää Istanbulin kansainvälisin ja suurin lentokenttä oli ´Istanbul Atatürk Airport´, joka sijaitsi kaupungin keskustassa.  Kaikki säännölliset kaupalliset matkustajalennot siirrettiin Atatürkin lentokentältä Istanbulin uudelle lentokentälle 6. huhtikuuta 2019. Samalla Atatürkin lentokenttä suljettiin matkustajalennoilta.

Tilat

Istanbul Airport

Lentokentällä on tällä hetkellä käytössä yksi terminaali kotimaan ja ulkomaan lennoille sekä neljä kiitorataa. Kentällä on yhteensä viisi lähtöhallia (A, B, D, F ja G), joissa on 143 lähtöporttia. Tavanomaisten lentokenttäpalveluiden ja -tilojen lisäksi Istanbulin lentokentällä on esimerkiksi kaikkien uskontojen yhteinen rukoushuone ja moskeija. Sinua palvelee myös muun muassa 291 kauppaa.

Istanbul Airport

Turvallisuus

3500 turvallisuusvalvojaa ja yhteensä 1850 poliisia, mukaan lukien 750 maahanmuuttovirkailijaa, takaavat lentokentän turvallisuuden. Lisäksi lentokentän turvallisuudesta huolehtivat muun muassa maatutka ja tuhannet erityyppiset valvontakamerat. Pelkästään nyt käytössä olevasta terminaalirakennuksesta löytyy jopa 9000 CCTV-kameraa.

Istanbul Airport, Old Bazaar.
Istanbul Airport Yeni Rakı
Aniksella maustettu Rakı, Turkin epävirallinen kansallisjuoma, joka nautitaan mezeiden kera.

Mutta tässä ei ole vielä kaikki…

Valmistuttuaan Istanbul Airport tulee olemaan tärkeä Euroopan, Aasian ja Lähi-Idän risteyskohta. Kun kaikki rakentamisen vaiheet on saatu päätökseen 2020-luvun puoliväliin mennessä, lentokentän matkustajamäärä tulee olemaan 200 miljoonaa matkustajaa vuodessa, ja se tulee tarjoamaan lentoja yli 350 kohteeseen. Lentokentällä tulee olemaan neljä terminaalirakennusta, jotka yhdistyvät toisiinsa raideliikenteellä, ja niiden yhteenlaskettu sisätila tulee olemaan 3 200 000 m2. Tyypillisten lentokenttätilojen lisäksi tämä rakennuskompleksi tulee sisältämään muun muassa valtion palatsin sekä sisä- ja ulkopysäköintialueet, joihin mahtuu jopa 70 000 autoa. Myös terveyskeskus, lentokoneiden pelastus- ja palontorjunta-asemat, hotelleja, kokouskeskuksia, voimalaitoksia ja jätevedenpuhdistamoja tullaan rakentamaan.

Istanbul Airport ja Rovaniemi, Suomi
Koti-Suomi Istanbulin lentokentällä: Lappi ja Rovaniemen kaupunki.

Asiakkaan näkökulma

Istanbul Airport

Kokemukseni mukaan Istanbul Airport on helppo ja miellyttävä kenttä, vaikka se onkin suuri. Arkkitehtuuri ja suunnittelu ovat onnistuneet hyvin. Hämähäkkimäisen rakenteensa ansiosta etäisyydet eivät ole ylivoimaisen pitkiä. Lentokentän sisällä matkustajia kuljetetaan tarvittaessa sähkökäyttöisillä minibusseilla, jotka ovat kuin monipaikkaisia ​​avoautoja. Opastus ja palvelut ovat erinomaisia.

Istanbul Airport saapuvat.
Lentojen tulohallista pääset ulos hisseille (ja takseille), ja hissillä alakerran linja-autolaitureille.

Raideliikennettä rakennetaan vasta nyt lentokentälle, mutta linja-autoliikenne (taksien lisäksi) toimii yllättävän hyvin. Kun saavut lennolta tulohalliin, pääset kätevästi linja-autolaitureille ulkopuolelta löytyvillä hisseillä. Laiturit löytyvät alakerrasta (taksit saapumiskerroksesta) ja ovat hyvin opastettuja. Bussilinjat myös kattavat laajasti koko Istanbulin alueen. Laiturilla voit ladata matkakortin (İstanbul Kart) tai maksaa bussimatkasi pankkikortilla. Sekä korttien latausautomaattien että bussien kuljettajien kieli on, tietysti, turkki.

Istanbul Airport. Lähtevät.
Lähtöterminaalin sisäänkäynti.

Jos olet lähdössä Istanbulista lennolle, ja saapumassa lentokentälle, bussit tuovat sinut suoraan lähtöterminaalin ovelle. Mutta muistathan kuitenkin varautua aikataulullisesti liikenneruuhkiin.

Toisin sanoen, olitpa saapumassa tai lähtemässä, matkustaminen Istanbulin lentokentällä on helppoa ja mukavaa.

Tervetuloa häikäisevään Istanbuliin!

Jaa tämä postaus

Lue lisää
postauksiani

Ruoka – osa 2: herkut, leivonnaiset ja jälkiruuat

Voin luvata, että tämä postaus on taatusti makea. Ja lisäksi voin taata, että jos maistat näitä kaikkia herkkuja, sinun ei tarvitse tuntea makeannälkää hetkeen – sen verran tuhtia evästä turkkilaiset herkut nimittäin ovat. Tässä...

Ruoka – osa 1: arjen ruokakulttuuria, parhaita ravintoloita ja perinteistä katuruokaa

Joulu Pyhän Antoniuksen katolisessa kirkossa (Sent Antuan Katolik Kilisesi)

Istanbulin katueläimet – kodit ja ruoka

Ruoka – osa 2: herkut, leivonnaiset ja jälkiruuat

Voin luvata, että tämä postaus on taatusti makea. Ja lisäksi voin taata, että jos maistat näitä kaikkia herkkuja, sinun ei tarvitse tuntea makeannälkää hetkeen – sen verran tuhtia evästä turkkilaiset herkut nimittäin ovat. Tässä...

Ruoka – osa 1: arjen ruokakulttuuria, parhaita ravintoloita ja perinteistä katuruokaa

Joulu Pyhän Antoniuksen katolisessa kirkossa (Sent Antuan Katolik Kilisesi)

Seuraa SHS:a somessa

Kaunis kiitos kun kiinnostuit blogistani!

Käy tykkäämässä, niin tutustut ihmeiden Istanbuliin ja sukellat suloisiin seikkailuihin aina uusimpien postausteni parissa!