Pera Palace Hotel – Peran sydän (Pera on Beyoğlun historiallinen nimi)

Kirjoittaja

Pera Palace Hotel – Peran sydän (Pera on Beyoğlun historiallinen nimi)

Kun askeleeni veivät minut ensimmäistä kertaa kohti Pera Palace Hotelia, ihmettelin itsekseni, miksi perheemme toinen mummo, Zeynep, halusi näyttää minulle hotellin. Mitä mielenkiintoista yhdessä hotellissa voisi muka olla, kun meillähän oli silmiemme edessä koko Istanbul? En olisi voinut olla enempää väärässä!

Pera Palace Hotelilla on aivan omanlainen, täysin uniikki sielunsa. Se vietteli meidät jopa niin, että harkitsimme lopulta vakavissamme yöksi jäämistä, vaikka kotimme oli lähellä. Sanon aina, että perheemme ainutlaatuinen kissa, Altan, ei ole pelkästään kissa – samalla tavalla Pera Palace Hotel ei ole pelkästään hotelli.

Pera Palace Hotel iltavalaistuksessa.

Pera Palace Hotel on enemmän kuin yksi Turkin tyylikkäimmistä hotelleista; se on historiallinen monumentti, joka edustaa Istanbulin luonnetta, tyyliä ja henkeä. Pera Palace Hotelissa näkyy erityisen viehkeästi Istanbulin historiallinen tunnelma. Hotelli toivottaa vieraansa tervetulleeksi Perassa (Beyoğlussa, Euroopan puolella) 127 vuoden kokemuksellaan; asiakaspalvelu onkin erityisen ystävällistä. Myös sijainti on loistava: kävelyetäisyydellä Istiklal-kadulta ja Taksim-aukiolta.

Hotellin vastaanottoaula.

Pera Palace Hotel on säilynyt uusklassisena ikonina, mikä juontaa juurensa 1800-luvulle. Hotellissa on ainutlaatuinen ilmapiiri ja sillä on upea historia. Sieltä löytyvät kaikki mahdolliset mukavuudet mukaanlukien suomalainen sauna ja turkkilainen hamam. Vaikka olemme turistien kansoittamassa Istanbulin historiallisessa sydämessä, näkymät ovat rauhalliset. Hotellin arkkitehtuuri on sekoitus uusklassista-, jugend- ja itämaista tyyliä. Aikoinaan rakennukseen luonnosteltiin 115 huonetta, joista 16 on sviittejä. Jokainen niistä on suunniteltu erilaiseksi ainutlaatuisia yksityiskohtia myöten, kuitenkin kooten kauniisti yhteen yli sadan vuoden historian. Tästä kumpuaa hotellin vertaansa vailla oleva loisto.

Pera Palace Hotelin arkkitehti oli Alexandre Vallaury, jonka kädenjälki näkyy muissakin Istanbulin kauniissa rakennuksissa, kuten esimerkiksi Istanbulin arkeologisissa museoissa.

Kubbeli Lounge, missä iltapäivätee tarjoillaan lempeän pianomusiikin säestyksellä.

Vuonna 1895 avattu Pera Palace Hotel on yksi Istanbulin upeimmista rakennuksista. Se oli ensimmäinen rakennus Osmanien valtakunnassa, jossa oli sähköt; siis muualla kuin osmanien palatseissa. Se oli myös ainoa paikka kaupungissa, joka tarjosi lämmintä, juoksevaa vettä vierailleen. Sieltä löytyi myös Istanbulin ensimmäinen sähköllä toimiva hissi. (Hissi on erityisen kaunis ja voit yhä nähdä sen hotellissa.)

Istanbulin historiallinen, ensimmäinen sähköllä toimiva hissi Pera Palace Hotelissa.

Pera Palace Hotel on ollut historiansa aikana monissa asioissa ensimmäinen Istanbulissa

Ensimmäinen taidenäyttely, ensimmäiset uudenvuodenjuhlat… Aikakaudella, jolloin hotelli rakennettiin, siellä järjestettiin Istanbulin ensimmäinen taidenäyttely, joka koostui Şeker Ahmet Paşan teoksista. Uudenvuodenaattona 1925 myös Istanbulin ensimmäiset uudenvuoden tanssiaiset olivat Pera Palace Hotelissa.

Myös hotellin keittiö on palvellut vieraitaan monilla aikakautensa uusilla ja ensimmäisillä ruuilla. Pera Palace Hotelin keittiö oli ensimmäinen keittiö, jossa currymausteita käytettiin Osmanien valtakunnassa. Myös ensimmäinen kilpikonnakeitto keitettiin tässä keittiössä.

Turkkilainen kahvi tarjoiltuna juuri sinulle.

Oletko nähnyt Hercule Poirotia?

Pera Palace Hotelissa voit tuntea tuulahduksen historiallisesta Idän pikajunasta (Orient Express), joka matkasi Pariisista Istanbuliin 80 tunnissa jo vuonna 1888. Matkustajat olivat yleensä korkealuokkaisia ​​byrokraatteja, kirjailijoita ja rikkaita ihmisiä. Pera Palace Hotel rakennettiin Idän pikajunan matkustajien ylellistä majoittamista varten. Kuuluisia hotellin vieraita olivat mm. kuningas Edward VIII, Kuningatar Elizabeth II, Itävallan ja Unkarin keisari Franz Joseph, Zsa Zsa Gabor, Greta Garbo, Sarah Bernhardt, Alfred Hitchcock, Jacqueline Kennedy, Ernest Hemingway, Mata Hari ja Cicero.

Historiallinen ja ylellinen aula asiakkaiden viihtymiseen.

Pera Palace Hotel on arvostettu museohotelli, koska sen huoneet ovat täynnä kuuluisien vieraiden muistoja. Hotellissa on myös huoneita, jotka on muutettu museohuoneiksi. Tiesitkö, että Agatha Christie kirjoitti kuuluisan klassikkoteoksensa, ”Idän pikajunan arvoitus”, Pera Palace Hotelissa vuonna 1934, huoneessa 411, jossa hän myös oleskeli pitkään? Täällä voit todellakin helposti kuvitella törmääväsi Hercule Poirotiin. Huone 101 on puolestaan museohuone Turkin tasavallan perustajan Mustafa Kemal Atatürkin muistoksi.  Atatürk oleskeli siellä useita vuosia.

Houkuttelevana erikoisuutena myös museohuoneet ovat varattavissa. Haluatko siis yöpyä Agatha Christien vai Atatürkin huoneessa? Vai valitsetko kenties Jacqueline Kennedy Onassiksen huoneen tai Alfred Hitchcockin sviitin?

Hotellissa voit nähdä myös muiston Idän pikajunan ajoilta: alkuperäisen kantotuolin, jolla kannettiin matkustajia Idän pikajunan pääteasemalta, Sirkecistä, Pera Palace Hoteliin. Todennäköisesti hotelli myös yllättää sinut: sieltä löydät esimerkiksi Mielen ensimmäisen pyykkikoneen – tiesitkö, että se on tehty puusta?

Lisätietoa: Pera Palace Hotel

Jaa tämä postaus

Lue lisää
postauksiani

Asuntorakentaminen – osa 1: Istanbulin nykyarkkitehtuuri

Olen luvannut kertoa blogissani myös Istanbulin arjesta, joten nyt tässä kaksiosaisessa postauksessani palaamme perusasioiden äärelle: asumiseen. Ensin kerron valokuvin nykyarkkitehtuurista eli tämän päivän asuinkerrostaloista, ja toisessa osassa näiden talojen pihoista eli oikeammin puutarhoista. Visuaalisesti...

Lämmin kiitos blogini lukijoille & tukijoille!

Sakıp Sabancı -museo – monipuolisuudellaan lumoava elämys

Ravintola Pandeli – Istanbulin kulinaarinen ikoni ja historiallinen ”helmi”

Asuntorakentaminen – osa 1: Istanbulin nykyarkkitehtuuri

Olen luvannut kertoa blogissani myös Istanbulin arjesta, joten nyt tässä kaksiosaisessa postauksessani palaamme perusasioiden äärelle: asumiseen. Ensin kerron valokuvin nykyarkkitehtuurista eli tämän päivän asuinkerrostaloista, ja toisessa osassa näiden talojen pihoista eli oikeammin puutarhoista. Visuaalisesti...

Lämmin kiitos blogini lukijoille & tukijoille!

Sakıp Sabancı -museo – monipuolisuudellaan lumoava elämys

Seuraa SHS:a somessa

Kaunis kiitos kun kiinnostuit blogistani!

Käy tykkäämässä, niin tutustut ihmeiden Istanbuliin ja sukellat suloisiin seikkailuihin aina uusimpien postausteni parissa!