Prinssisaaret (Adalar) – osa 2: Büyükada

Kirjoittaja

Prinssisaaret (Adalar) – osa 2: Büyükada

Koska kuvat kertovat enemmän kuin tuhannetkaan sanat, tässä postauksessani kerron pääasiassa valokuvin Prinssisaarten suurimmasta ja tunnetuimmasta saaresta, Büyükadasta. Koet myös pienen palan historiaa, kun pääset lyhyen videon myötä perinteiselle hevoskärryajelulle (phaeton) saaren luonto- ja merimaisemiin. Hevoset vaihtuivat ympäristöystävällisiin sähköajoneuvoihin vuonna 2020.

Edellisessä Prinssisaarten postauksieni ensimmäisessä osassa kerroin kaikista saarista yleisesti sekä lauttayhteyksistä, joten nyt keskitymme ainoastaan Büyükadaan. Siis lämpimästi tervetuloa tälle ainutlaatuiselle ja suloiselle saarelle Marmaranmeren syliin!

1900-luvun alkupuoliskolla Büyükada oli suosittu mm. vauraiden turkkilaisten, kreikkalaisten ja armenialaisten keskuudessa. Myös tänä päivänä saari on Istanbulin haluttu ja kallis asuinalue, mutta myös fantastinen ja luonnonkaunis päiväretkikohde sekä turisteille että paikallisille.

Büyükada on muodoltaan pitkä saari, joka koostuu kahdesta vuoresta, joiden väliin jää tasankoalue, nimeltään Büyükadan huvipuistoaukio (Büyükada Lunapark Meydanı).

Saavut lautalla saaren pohjoisosan satamaan, jonka ympärille levittäytyy keskusta-alue. Se on kaaottisen ja jättisuuren Istanbulin jälkeen viehättävällä tavalla kylämäinen ja rauhallinen. Kesän viikonloput ovat kuitenkin vilkkaita ja ruuhkaisia, joten silloin suosittelen saapumaan heti aamulla.

Merenneito kehottaa: "Suojele ympäristöämme" ("Çevremizi Koruyalım")

Keskusta koostuu – pitkälle vuorenrinteille asti – paljolti idyllisistä, historiallisista, puisista pitsihuviloista sekä niiden viehkeistä puutarhoista. Kaikkialta pilkistelee pikantin kauniita näköaloja.

Büyükadalla on monia historiallisia kirkkoja, luostareita ja kartanoita, joissa turistit voivat vierailla. Saarella sijaitsee myös mm. historiallinen (valitettavasti huonokuntoinen) Prinkipon kreikkalaisortodoksinen orpokoti (Prinkipo Rum Yetimhanesi), joka on Euroopan suurin, ja maailman toiseksi suurin, puurakennus. Lisäksi saaren keskiosasta löydät Dilburnun luonnonpuiston (Dilburnu Tabiat Parkı). Tässä vain muutamia poimintoja monipuolisista vierailukohteista, lisätietoa löydät esimerkiksi täältä:

Büyükada

Minulle Büyükada edustaa visuaalisesti viehättävää luontokohdetta, joka huokuu taianomaista ja kohottavaa energiaa. Voit halutessasi valita myös luonnonläheisen majoitusvaihtoehdon, koska löydät toinen toistaan idyllisempiä hotelleja uimarantoineen saaren eri puolilta. Kenties laajimman skaalan hotellivaihtoehtoja löydät Googlesta hakusanalla ´Büyükada Otelleri´.

Näköalaretki saaren ympäri

Büyükada on rauhoitettu moottoriliikenteeltä, joten saarella liikutaan monenlaisilla (useimmiten pikkuruisilla) sähköajoneuvoilla. Vierailullasi suosittelenkin vähintään retkeä saaren ympäri huikeisiin merimaisemiin moderneilla sähköautoilla, jotka ovat kuin pikkubusseja.

Eskibağ Teras Restaurant

Perinteisen hevoskärrykuljetusten (phaeton) sijaan – joiden loppumisesta keskusteltiin vuosia – IMM:n ympäristöystävälliset sähköajoneuvot aloittivat toimintansa heinäkuussa 2020 Prinssisaarilla ja ensimmäiseksi ne alkoivat palvella nimenomaan Büyükadalla.

20190514_112450507_iOS_editedIMG_20200927_165819_edited

Liikenneasema ennen vasemmalla ja liikenneasema nyt oikealla. Voit vertailla kuvia vetämällä nuolesta.  

Historian havinaa, hevoskärryt (phaeton). Videolla meri alhaalla oikealla.

Muista saarikierrokselle lähtiessäsi tarkistaa oikea reitti ennen kuin nouset autoon, koska saarella on useampia reittejä.

Huomaathan myös, että vain Istanbul-korttia (İstanbulkart) voidaan käyttää lipun maksamiseen, joten et siis voi käyttää pankkikorttia tai käteistä. (Huom! Et voi maksaa useamman kuin yhden henkilön matkan yhdellä kortilla).

Vaellus Aya Yorgin kirkon (Aya Yorgi Kilisesi) vuorelle

Voit myös lähteä meditatiiviselle vaellukselle luontoon vuorten välissä sijaitsevalta Büyükadan huvipuistoaukiolta (Büyükada Lunapark Meydanı) ja kiivetä polkua pitkin ylös vuoren huipulle Aya Yorgin kirkon (Aya Yorgi Kilisesi) alueelle. Tätä suosittelen vahvasti, alue on erityinen ja kaunis luonnon keskellä, majesteettisissa maisemissa, sijaitsevine terassiravintoloineen.

Majesteettinen näkymä Aya Yorgin kirkon vuorelta

Auringonlasku Aya Yorgin kirkon vuorelta on luonnollisesti henkeäsalpaavan upea, mutta ole tarkka ajoituksessa, koska se on myös nopea.

Myös rakastavaisille Büyükada on täydellinen vierailukohde. Mielestäni saari onkin yksi Istanbulin romanttisimmista paikoista.

Vaikka nyt jätämme haikeat jäähyväiset Büyükadalle, voimme iloksemme aina palata. Entä jos vuokraisitkin seuraavalla visiitilläsi täältä asunnon kesäksi, ja näin yhdistäisit sekä luonto- ja rantaloman että myös historiallisen kahden maanosan metropolin mielenkiintoiset mahdollisuudet… Istanbul on ihanasti monipuolinen!

Jaa tämä postaus

Lue lisää
postauksiani

Ruoka – osa 2: herkut, leivonnaiset ja jälkiruuat

Voin luvata, että tämä postaus on taatusti makea. Ja lisäksi voin taata, että jos maistat näitä kaikkia herkkuja, sinun ei tarvitse tuntea makeannälkää hetkeen – sen verran tuhtia evästä turkkilaiset herkut nimittäin ovat. Tässä...

Ruoka – osa 1: arjen ruokakulttuuria, parhaita ravintoloita ja perinteistä katuruokaa

Joulu Pyhän Antoniuksen katolisessa kirkossa (Sent Antuan Katolik Kilisesi)

Istanbulin katueläimet – kodit ja ruoka

Ruoka – osa 2: herkut, leivonnaiset ja jälkiruuat

Voin luvata, että tämä postaus on taatusti makea. Ja lisäksi voin taata, että jos maistat näitä kaikkia herkkuja, sinun ei tarvitse tuntea makeannälkää hetkeen – sen verran tuhtia evästä turkkilaiset herkut nimittäin ovat. Tässä...

Ruoka – osa 1: arjen ruokakulttuuria, parhaita ravintoloita ja perinteistä katuruokaa

Joulu Pyhän Antoniuksen katolisessa kirkossa (Sent Antuan Katolik Kilisesi)

Seuraa SHS:a somessa

Kaunis kiitos kun kiinnostuit blogistani!

Käy tykkäämässä, niin tutustut ihmeiden Istanbuliin ja sukellat suloisiin seikkailuihin aina uusimpien postausteni parissa!