Istanbul ja Turku – seitsemän kukkulan kaupungit

Yhdistelmäkuva öisestä Turusta ja Istanbulista joka on tehty Photoshopilla

Kirjoittaja

Istanbul ja Turku – seitsemän kukkulan kaupungit

Sekä Istanbul että Turku ovat suuria rakkauksiani. Selittyyköhän se sillä, että olen kuullut Turkua nimitettävän Suomen Istanbuliksi. Se saattaa hämmästyttää, mutta tarkemmin ajateltuna niissä on paljonkin yhtäläisyyksiä. Tässä postauksessa vertailen näitä kaupunkeja positiivisessa hengessä kuvien kera. Lisäksi saat hiukan perustietoa molemmista kaupungeista sekä niiden historiasta.
Lautta ylittää Bosporinsalmea Istanbulissa taustallaan paljon purjeveneitäFöri-lautta ylittää Aurajokea Turussa

Vasemmalla Bosporinsalmen lautta ja oikealla Aurajoen lautta, Föri. Voit vertailla kuvia vetämällä nuolesta!

Molemmat kaupungit, Istanbul ja Turku, sijaitsevat seitsemän korkean mäen päällä, mistä johtuen niitä nimitetäänkin ”seitsemän kukkulan kaupungeiksi”. Ne ovat maidensa tärkeimpiä, vanhoja ja historiallisia kaupunkeja. Ne ovat myös entisiä pääkaupunkeja, Turkin pääkaupungin ollessa nykyisin Ankara ja Suomen Helsinki. Molemmat kaupungit ovat palaneet pahoin historiansa aikana. Sekä Istanbulia että Turkua halkoo vesistö, Bosporinsalmi ja Aurajoki. Molemmissa kaupungeissa on myös kaksi puolta: Istanbulissa Eurooppa ja Aasia, Turussa ”täl pual jokke” ja ”tois pual jokke”. Molemmat kaupungit sijaitsevat meren rannalla ja niillä on omat saarensa, Istanbulilla Prinssisaaret Marmaranmerellä ja Turulla Saaristomeren alue Itämerellä. Sekä Istanbul että Turku ovat olleet myös Euroopan kulttuuripääkaupunkeja, ja molemmilla kaupungeilla on oma historiallinen ja tärkeä kirkkonsa: Hagia Sofia (Ayasofya, muutettu museosta moskeijaksi heinäkuussa 2020) ja Turun tuomiokirkko.

Istanbul - Euroopan eksoottisin kaupunki

Istanbulin Bosporinsilta ja Levent-liikekaupunginosa yölläKauniisti valaistu Turun Kirjastosilta illalla

Vasemmalla Bosporin silta ja oikealla Kirjastosilta.

Majesteettinen ja maaginen, dynaaminen ja vilkas, tämä metropoli on ylivoimaisesti Euroopan eksoottisin kaupunki. Se on maailman ainoa kaupunki, joka sijaitsee kahdessa maanosassa, Euroopassa ja Aasiassa. Niiden välissä virtaa Bosporinsalmi. Bosporinsalmi (leveys min 750 m – max 3,7 km) kuljettaa Mustanmeren, Marmaranmeren ja Kultaisen sarven vesiä kaupungin sydämen läpi.

Istanbulin kulttuuri on saanut vaikutteita kahdesta eri maanosasta. Siitä on tullut ainutlaatuinen kaupunki, koska sen vahva itämainen identiteetti on sekoittunut vuosisatojen mittaisiin eurooppalaisiin vaikutteisiin. Se on kaupunki, jollaista et ole koskaan kokenut.

Istanbulin Hagia Sofia museo sisältä kuvattunaTurun tuomiokirkon sisätilat ja alttari

Vasemmalla Hagia Sofia (Ayasofya) ja oikealla Turun tuomiokirkko

Istanbul on ollut Istanbul virallisesti vuodesta 1453, mutta vasta vuonna 1930 Mustafa Kemal Atatürkin käskystä Istanbul -nimeä alettiin käyttää myös kansainvälisissä yhteyksissä. Istanbul tunnettiin aiemmin nimellä Byzantion, Konstantinopoli ja Uusi Rooma. Se on Turkin väkirikkain ja suurin kaupunki (vuonna 2019 asukasluku on virallisesti noin 15 miljoonaa) ja maan taloudellinen, kulttuurinen ja historiallinen keskus. Sen jälkeen, kun se perustettiin nimellä Byzantion 660 eaa, kaupunki on kasvanut suureksi ja vaikutusvaltaiseksi, ja siitä on tullut yksi maailmanhistorian tärkeimmistä kaupungeista.

Suuri lautta kulkee Bosporinsalmella taustallaa Leventin liikekaupunginosa IstanbulissaPieni moottorivene kulkee Turun Aurajoessa kirkkaana päivänä

Vasemmalla Bosporinsalmi ja oikealla Aurajoki

Istanbulin tulevaisuus sinetöitiin aikoinaan sen tärkeällä strategisella sijainnilla ja lumoavalla luonnonkauneudella. Yli 1500 vuotta se oli kolmen valtakunnan pääkaupunki: Rooman, Bysantin ja Osmanien valtakunnan. Historian saatossa Istanbul on kaunistunut upeilla monumenteilla ja siitä on tullut metropoli, jossa erilaiset kulttuurit, kansakunnat ja uskonnot sekoittuvat. Nämä kaikki yhdessä ovat kuin pieniä laatanpalasia, jotka kokonaisuutena muodostavat ainutlaatuisen Istanbul -mosaiikin.

Istanbulin loputon moninaisuus kiehtoo kävijöitä. Museoita, kirkkoja, palatseja, suuria moskeijoita, basaareja ja luonnonkauniita kohteita löytyy lukematon määrä. Kun rentoudut Bosporin länsirannalla auringonlaskun aikaan ja ihailet toiselta mantereella heijastuvaa punertavaa illan valoa, voit siinä hetkessä syvällisesti ymmärtää, miksi vuosisatoja sitten päätettiin rakentaa kaupunki juuri tälle paikalle. Näinä hetkinä voit tuntea, miksi Istanbul on todella yksi maailman häikäisevimmistä kaupungeista.

Oranssi auringonlasku IstanbulissaTurun Aurajoki ja oranssi auringonlasku

Vasemmalla auringonlasku Istanbulissa ja oikealla auringonlasku Turussa

Yli 12 miljoonaa turistia saapui Istanbuliin vuonna 2015 viiden vuoden kuluttua siitä, kun se oli nimetty Euroopan kulttuuripääkaupungiksi. Tuolloin kaupunki oli maailman viidenneksi suosituin turistikohde. Kaupungin suurin nähtävyys on sen historiallinen keskusta, mikä on vuonna 1985 listattu osittain Unescon maailmanperintökohteeksi.

Vaikka kaupunki tunnetaan perinteisesti historiastaan, Istanbul hakee nykyään uutta roolia, sillä mm. hipsterit, ruokahifistelijät, taiteilijat ja muodin edelläkävijät muuttavat kaupungin nopeasti trendikkääksi. Istanbul on paikka, missä sekä kulttuurit että aika sekoittuvat: missä itä kohtaa lännen ja muinainen kohtaa modernin. Istanbul on täynnä elämää ja voit löytää sieltä kaikkea. Istanbulissa kaikki on mahdollista, Istanbul on seikkailu!

Turku - Suomen Istanbul

Turun arvioidaan syntyneen 1200-luvulla, ja se on siten Suomen vanhin kaupunki. Kaupungin perustamisvuodeksi mainitaan usein vuosi 1229. Turku oli pitkään Suomen merkittävin asutuskeskus, maan ensimmäinen pääkaupunki vuosina 1809–1812, ja 1840-luvulle saakka myös Suomen suurin kaupunki. Turku on yhä alueensa paikallishallinnollinen, taloudellinen ja kulttuurinen keskus.

Suuri ja moderni kauppakeskus Akasya pilvenpiirtäjineen IstanbulissaKauppakeskus Hansa Kauppatorin puolelta kuvattuna Turussa

Vasemmalla kauppakeskus Akasya ja oikealla kauppakeskus Hansa

Kaupungin asukasluku on vuonna 2019 noin 190 000 ja koko Turun seutukunnan noin 330 000. Tämä tekee Turusta asukasluvultaan Suomen kuudenneksi suurimman kunnan ja kolmanneksi suurimman kaupunkialueen. Kaupunki on virallisesti kaksikielinen, ja vuoden 2017 lopussa sen asukkaista puhui äidinkielenään ruotsia 5,4 prosenttia.

Vihreää puistoaluetta Istanbulin Fenerbahcen rannikolla taustallaan MarmaranmeriItämeri tyrskyää Turun Ruissalossa kauniina päivänä

Vasemmalla Fenerbahçen ranta ja oikealla Ruissalon ranta

Turku sijaitsee Saaristomeren rannalla Aurajoen suulla ja on kenties Suomen kaunein kaupunki. Ehkäpä kaunein myös sijaintinsa ja luontonsa puolesta.

Kaupungin keskustan halki virtaava Aurajoki on Suomen merkittävimpiä ja Varsinais-Suomen suurimpia jokia. Aurajoki virtaa Turussa hieman alle yhdeksän kilometrin matkan itä–länsi -suunnassa (leveys keskimäärin noin 50 m).

Aurajokilaakson ikivanha kulttuurimaisema on kansallismaisema. Joki on vaikuttanut Turun historiaan merkittävästi. Kaupunki syntyi joen itäpuolelle (eli eteläpuolelle). Paikalliset kutsuvat sen vuoksi Aurajoen itäpuolta nimellä ”täl pual jokke” ja nykyisen ydinkeskustan ja Kauppatorin puolta nimellä ”tois pual jokke”.

Turku on tunnettu etenkin kulttuurikaupunkina. Pitkän historiansa vuoksi se on ollut useiden merkittävien tapahtumien näyttämönä, mikä on vaikuttanut laajalti koko Suomen historiaan. Historiansa sekä poliittisen ja maantieteellisen asemansa vuoksi Turulla on ollut merkittävä vaikutus lähes kaikilla kulttuurin saroilla. Vuonna 2011 Turku oli Euroopan kulttuuripääkaupunkina yhdessä Viron pääkaupungin Tallinnan kanssa.

Kuuluisa turistinähtävyys Neidon Torni täynnä ihmisiäTaideteos Harmonia Aurajoessa Turussa kauniina kesäpäivänä

Vasemmalla Neidon torni (Kiz Kulesi) ja oikealla taideteos Harmonia

Turkua pidetään usein Suomen porttina länteen. Kaupunki on mm. merkittävä kaupallinen satamakaupunki. Merellistä Turkua ei voi mainita ilman Ruissalon saarta, mikä on kaikkien turkulaisten yhteinen ja tärkeä virkistysalue. Ruissalon saari Turun edustalla on sekä luonnoltaan että kulttuurihistorialtaan arvokas ja monipuolinen alue koko Suomessa ja Turun tärkeimpiä luonnonsuojelullisia kohteita.

Mies istuu kalliolla Istanbulin suurimmalla saarella BüyükadallaTyyni itämeri saaristoineen Turun Ruisalossa

Vasemmalla Prinssisaaret (Büyükada, Adalar) ja oikealla Ruissalon saari

Turku on palanut historiansa aikana ainakin 31 kertaa, mutta vuoden 1827 palo on näistä tapahtumista tuhoisin ja vaikutuksiltaan pitkäaikaisin. Tämä Suomen ja Pohjoismaiden historian suurin kaupunkipalo tuhosi kolme neljäsosaa kaupungista ja jätti kodittomiksi 11 000 turkulaista. Palo tuhosi yhden pohjoismaiden suurimmista keskiaikaisperäisistä kivikaupungeista.

Aseistetut Topkapi-palatsin vartijat ja toinen bloggaaja ZeynepX-Sec Groupin iloiset järjestyksenvalvojat joulupukin kanssa Turussa

Vasemmalla vartijat Topkapı-palatsissa ja oikealla järjestyksenvalvojat (X-Sec Group Oy) Turun joulunavauksessa.

Vaikeuksistaan huolimatta Turku on kehittynyt monipuoliseksi, aktiiviseksi ja viehättäväksi kaupungiksi. Turku on Suomen ehdoton ruokapääkaupunki, ja itsestään selvästi ykkönen Suomen kesäkaupungeista. Toki Turku on myös erityisen tärkeä talvikaupunki; onhan joulurauha julistettu Turussa jo 1300-luvulta lähtien. Muualta Suomesta saapuvat vieraat toteavatkin usein: ”Turku on kuin ulkomailla kävisi!”.

Jaa tämä postaus

Lue lisää
postauksiani

İstanbul Modern – modernia taidetta monipuolisesti

Modernin- ja nykytaiteen museo, İstanbul Modern, yllätti minut iloisesti sekä monipuolisuudellaan että upealla sijainnillaan. Tässä museossa taiteen kirjo on sekä laaja että mielenkiintoinen. Lisäksi jopa myös itse museorakennuksessa piilee takuuvarmasti häikäisevä arkkitehtoninen yllätys.

Ruoka – osa 2: herkut, leivonnaiset ja jälkiruuat

Ruoka – osa 1: arjen ruokakulttuuria, parhaita ravintoloita ja perinteistä katuruokaa

Joulu Pyhän Antoniuksen katolisessa kirkossa (Sent Antuan Katolik Kilisesi)

İstanbul Modern – modernia taidetta monipuolisesti

Modernin- ja nykytaiteen museo, İstanbul Modern, yllätti minut iloisesti sekä monipuolisuudellaan että upealla sijainnillaan. Tässä museossa taiteen kirjo on sekä laaja että mielenkiintoinen. Lisäksi jopa myös itse museorakennuksessa piilee takuuvarmasti häikäisevä arkkitehtoninen yllätys.

Ruoka – osa 2: herkut, leivonnaiset ja jälkiruuat

Ruoka – osa 1: arjen ruokakulttuuria, parhaita ravintoloita ja perinteistä katuruokaa

Seuraa SHS:a somessa

Kaunis kiitos kun kiinnostuit blogistani!

Käy tykkäämässä, niin tutustut ihmeiden Istanbuliin ja sukellat suloisiin seikkailuihin aina uusimpien postausteni parissa!