Huikeaa historiaa
Sirkecin rautatieasema (Sirkeci Garı tai İstanbul Garı) sijaitsee Eminönüssa Euroopan puolella, Kultaisen sarven ja Bosporinsalmen risteyskohdassa. Ja kuuluisan Gülhane-puiston ja Topkapın palatsin luoteispuolella.
Jo vuonna 1873 Sirkeciin rakennettiin juuri valmistuneeseen rautatielinjaan liittyvä ns. väliaikainen pääteasema. Vuonna 1890 Oriental Railway rakensi Sirkeci Terminalin maailmankuulun Idän pikajunan (Orient Express) itäiseksi pääteasemaksi. Idän pikajunalla tarkoitetaan yleensä Pariisin ja Istanbulin (Konstantinopolin) välillä, vuodesta 1883 aina vuoteen 1977 saakka liikennöinyttä yöpikajunaa. Mutta myös muita reittejä Idän pikajunalla on aikojen saatossa ollut.
Ensimmäinen Orient Express lähti 4. lokakuuta 1883 Pariisin Gare de l’Est -asemalta Mozartin ”Turkkilaisen marssin” saattelemana. Reitti kulki Saksan, Itävallan, Unkarin, Romanian ja Bulgarian kautta Turkkiin päättyen Istanbulin Sirkeciin. Tämä 3 094 kilometrin matka kesti 80 tuntia.
Idän pikajunan matkustajat olivat yleensä korkealuokkaisia byrokraatteja, kirjailijoita ja rikkaita ihmisiä. Heidän ylellistä majoittamistaan varten rakennettiin hotelli Istanbulin Beyoğluun, Euroopan puolelle. Tämä vuonna 1895 avattu Pera Palace Hotel on yksi Istanbulin upeimmista rakennuksista, ja se on toiminnassa yhä.
Suosittelen yöpymään tai vähintään vierailemaan hotellissa, koska kaiken muun upeutensa lisäksi koet siellä myös paljon historiaa. Näet esimerkiksi alkuperäisen kantotuolin, jolla Idän pikajunan matkustajat kannettiin Sirkecin asemalta hotellille. Matkan pituus on noin 2,5 km ja suuri osa siitä on jyrkkää ylämäkeä, joten asiakaspalvelu ei ollut varmaankaan ihan helppoa. Mutta se oli erinomaista.
Voit lukea lisää Pera Palace Hotelista aiemmasta postauksestani täältä
Sirkeci Terminal tänään
Sirkecin Idän pikajunan historiallinen asema (Sirkeci Terminal) on säilynyt alkuperäisessä asussaan, ja se on kokonaisuudessaan huikean kaunis.
Terminaaliravintolasta tuli jo 1950- ja 1960-luvuilla toimittajien, kirjailijoiden ja muiden median edustajien kohtaamispaikka. Tämä sama ravintola, nykyään nimeltään ”Orient Express”, on nykyisinkin suosittu paikka varsinkin turistien keskuudessa. Ravintolan seiniltä löydät paljon historiallisia valokuvia. Voit ruokailla joko sisällä tai aseman sisäpihalle avautuvalla terassilla. Tai voit nauttia teetä ja kahvia turkkilaiseen tapaan toisella pienemmällä terassilla, joka avautuu Bosporinsalmen suuntaan ja puistoon.
Asemalla sijaitsee myös syyskuussa 2005 avattu Istanbulin rautatiemuseo (İstanbul Demiryolu Müzesi). Lisäksi Mevlevi Dervish -järjestön jäsenet järjestävät Sirkeci Terminalissa (asemahallissa) säännöllisesti seremonioita, joita turistit ja muu yleisö voivat seurata sisäänpääsymaksua vastaan. Suosittelen kuitenkin mieluummin autenttisempaa kokemusta esimerkiksi Galata Mevlevi-museossa (Galata Mevlevihanesi Müzesi), josta löydät lisätietoa aiemmasta postauksestani täältä
Historia lyö kättä modernin ajan kanssa
Sirkecin asema ei ole vain historiaa, vaan nykyään se on myös yksi Marmaray-lähijunalinjan tärkeä ja keskeinen maanalainen asema Euroopan puolella. Tämän junalinjan ja -tunnelin avajaisia vietettiin 29. lokakuuta 2013, ja sitä liikennöivät Marmaray-junat, jotka kulkevat Bosporinsalmen ali Euroopasta (Halkalısta) Aasiaan (Gebzeen).
Marmaray-lähijunalinja yhdistää siis Euroopan ja Aasian, mutta samalla se myös täydentää Istanbulin metroverkostoa useilla yhteisillä risteysasemillaan. Lisäksi Aasian puolella pääset vaihtamaan Marmaray-junasta myös Metrobüs-linjalle, jolla matkustat ensimmäisen Bosporinsalmen sillan yli pitkälle Euroopan puolelle jopa Avcılariin ja Beylikdüzüün saakka.
Voit lukea lisää Istanbulin julkisesta liikenteestä aiemmasta postauksestani täältä
Sirkecin asemalla sijaitsee myös Istanbulin turisti-info.
Sirkecin asema jatkaa siis tärkeää tehtäväänsä historiansa lisäksi myös tämän päivän liikkumisessa Istanbulissa. Ja kun matkustat ruuhkassa Marmaraylla, ethän ohita kiireessäsi tätä kaunista Idän pikajunan historiallista asemaa Sirkecissä. Suosittelen suuresti tutustumista tähän mielenkiintoiseen kohteeseen – silloin pääset hengittämään todellista maailmanhistoriaa.