Istanbul-opas ensikertalaiselle

Kirjoittaja

Istanbul-opas ensikertalaiselle

Kun suunnittelemme matkaa, toiveissamme on löytää matkakohteestamme mahdollisimman paljon tietoa – mielellään vieläpä helposti. Koska tieto on usein pirstaleista, olen koonnut tähän postaukseeni sekä tärkeää yleistietoa Istanbulista että myös monipuolisia vierailuvinkkejä. Löydät postauksestani myös arkielämän käytännön tietoa matkallesi esim. vinkkejä Istanbulissa liikkumiseen. Ja muistathan, että noin kuukausittain julkaisen blogissani tuoreita tarinoita häikäisevän Istanbulin itämaisista ihmeistä.

Matkasi aluksi löydät alla olevasta postauksestani hiukan perustietoa Istanbulista ja sen historiasta, sekä näet yleiskuvia kaupungin tunnelmasta. Lisäksi voit vertailla kahta seitsemän kukkulan kaupunkia, joilla on noin 3000 kilometriä välimatkaa, mutta siitä huolimatta yllättävän paljon yhteistä eli kotimaani Suomen Turkua ja Turkin Istanbulia:

Istanbul ja Turku – seitsemän kukkulan kaupungit

Yhdistelmäkuva Turusta ja Istanbulista joka on tehty Photoshopilla

Vaikka Istanbul on jättisuuri metropoli, on se silti myös luonnonkaunis paikka. Istanbul on veden ympäröimä lähes joka puolelta, mikä tekee siitä erityisen viehkeän. Pohjoisessa Mustameri, etelässä Marmaranmeri. Ja lisäksi kaupunkia halkoo sekä Kultainen Sarvi että Bosporinsalmi, joka erottaa toisistaan kaksi maanosaa, Euroopan ja Aasian:

Istanbulin merimaisemat – osa 2: Aasia

Istanbulin merimaisemat – osa 1: Eurooppa ja Prinssisaaret

Rumeli Hisari, Bosphorus, Istanbul, Euroope

Kaupungin parhaimmat asiat ja paikat eivät aina ole itsestään selvästi vain ja ainoastaan turistikohteet. Ehdotan, että tutkailet Istanbulin tunnelmia ja maistelet sen makuja laajasti ja avarasti, silloin löydät loputtomasti ihania ihmeitä:

10 mielenkiintoisinta ja parasta asiaa Istanbulissa

Liitovarjot lentävät Marmaranmeren yllä Atatürkin muistopäivänä.

Istanbulin uusi kansainvälinen lentokenttä ´Istanbul Airport´ (İstanbul Havalimanı) on jo nyt maailman suurin lentokenttä, jossa terminaalirakennus on yhden katon alla. Ja yhä suuremmaksi sitä rakennetaan. Tässä postauksessani kerron sinulle kentästä käytännönläheisesti ja saat tärkeitä vinkkejä kentällä toimimiseen, joten voit matkustaa ilman stressiä:

Matkustaminen – osa 1: ´Istanbul Airport´ (İstanbul Havalimanı)

Liikkuminen Istanbulin kaltaisessa metropolissa voi herättää monia kysymyksiä ja huoltakin, varsinkin kun Istanbulissa kieli on yleensä Turkki. Tähän postaukseeni olen koonnut tärkeimmät käytännön tiedot ja vinkit sujuvaan liikkumiseen monilla eri kulkuvälineillä molemmissa maanosissa sekä Bosporinsalmella:

Matkustaminen – osa 2: Istanbulin julkinen liikenne

Istanbulin kaupunginosat eroavat toisistaan vähintäänkin kuin yö ja päivä. Siksi sinun on hyvä tietää mitä toivot, ja mitä haluat nähdä ja kokea matkallasi. Europan puolelta löydät perinteitä, vanhimman Istanbulin, paljon historiaa ja pääasialliset turistikohteet. Myös paljon luksusta. Aasian puolelta löydät toki myös perinteistä elämää, mutta myös Istanbulin eläväisen, aidon, taiteellisen ja modernin elämänlaadun – ilman turisteja.

Kaupunginosat: Istanbulin eri alueet

Sydämeni kaupunginosa Aasian puolella: Kreisi Kadiköy

Istanbulin katuelämä on fantastisen vilkasta, ja et voi oikeastaan edes välttyä törmäämästä katutaiteilijoihin. Löydät heitä mm. Aasian puolen Modasta ja Kadıköystä sekä Euroopan puolelta Taksimista ja Istiklal-kadulta. Lisäksi metroista ja lautoilta:

Kaipaatko Istanbulin valloittavan vilkasta katuelämää?

Istanbulissa on loputon määrä pikantteja ja piilotettuja aarteita, joihin et todennäköisesti törmää sattumalta, koska kaupunki on niin laaja. Sinun tulee tietää niistä. Tässä muutamia viehkeitä erikoisuuksia:

´The Istanbul Butcher´ – ystävällistä luksusta ja laatua

Polonezköy – luontoloma Istanbulin maakunnassa

Cezayir-katu (Cezayir Sokağı)

Vaikka asuisit Istanbulissa, et todennäköisesti kerkeä kokemaan koko Istanbulia yhden elämäsi aikana. Seuraavassa joitakin kokemisen arvoisia vierailuvinkkejä, jotka ovat sykähdyttäneet minun sydäntäni:

Istanbulin köysirata, Pierre Loti -kukkula & Turun funikulaari, Kakolanmäki (Suomi)

Beylerbeyin palatsi (Beylerbeyi Sarayı) – sulttaanien kesäkoti

Moderni Istanbul – Pilvenpiirtäjät & Istanbul Sapphire

Tervetuloa hämmästymään: Rahmi M. Koç -museo (Rahmi M. Koç Müzesi)

Kaikissa kaupungeissa eletään juhlahetkistä huolimatta suurimmaksi osaksi tavallista arkea. Vaikka olet matkalla, törmäät väkisinkin myös Istanbulin arkeen eli suunnattoman suureen eläinrakkauteen ja kissoihin. Toisaalta, jos Istanbul varastaa sydämesi, saatat jopa alkaa harkita muuttamista tänne:

Vuokra-asunto Istanbulin pilvenpiirtäjästä

Istanbulin kissat – kissanvihaajasta kissanrakastajaksi

Vai olisiko Istanbul sinun opiskelupaikkakuntasi? Saat taatusti ainutlaatuisen mahdollisuuden kokea monipuolisesti maailmaa ja avartaa ajatuksiasi, kun valitset opiskelijavaihdon kaupungiksi Istanbulin. Seuraavassa tästä käytännön kokemustarina:

Istanbul Erasmus-harjoittelijan silmin

The metropolis of Istanbul

Istanbul on täynnä maailmanhistoriaa, ja lähialueilta löytyy myös vanhaa filosofian ja eri uskontojen kulttuuriperintöä. Vaikka maailman suuren filosofin, Rumin, kotikaupunki onkin Turkin Konya, löydät tärkeän tuulahduksen hänestä myös Istanbulista:

Rumi (Mevlâna) ja suufilaisuus Istanbulissa: Galata Mevlevi-museo (Galata Mevlevihanesi Müzesi)

Tulossa:

Kirjoitan uusia postauksia noin kuukausittain. Seuraavia tulevia mielenkiintoisia aiheita ovat mm. Prinssinsaaret ja Büyükada, Istanbulin basaarit, Çamlıca-torni (Çamlıca Kulesi) huikeine näköaloineen, moderni Suufi Metin Hara, uniikki, kaunis ja värikäs kaupunginosa Kuzguncuk sekä tarina siitä kuinka katukissa valitsee juuri sinut uudeksi kodikseen. Ja paljon muuta…

Lämpimästi tervetuloa nauttimaan kanssani ihmeellisestä ja ihanasta Istanbulista!

Jaa tämä postaus

Lue lisää
postauksiani

Road trip Istanbulista turkoosin Aigeianmeren rannikolle

Entä jos yhdistäisit matkallasi sekä historian hienouden että merimaisemien kauneuden? Me ajelimme Istanbulista Turkin länsirannikon pieniä rantateitä pitkin kohti etelää huikean kauniita Aigeianmeren maisemia ihaillen, ja voin suositella tätä yhdistelmää suuresti – siis kaupunki-...

İstanbul Modern – modernia taidetta monipuolisesti

Ruoka – osa 2: herkut, leivonnaiset ja jälkiruuat

Ruoka – osa 1: arjen ruokakulttuuria, parhaita ravintoloita ja perinteistä katuruokaa

Road trip Istanbulista turkoosin Aigeianmeren rannikolle

Entä jos yhdistäisit matkallasi sekä historian hienouden että merimaisemien kauneuden? Me ajelimme Istanbulista Turkin länsirannikon pieniä rantateitä pitkin kohti etelää huikean kauniita Aigeianmeren maisemia ihaillen, ja voin suositella tätä yhdistelmää suuresti – siis kaupunki-...

İstanbul Modern – modernia taidetta monipuolisesti

Ruoka – osa 2: herkut, leivonnaiset ja jälkiruuat

Seuraa SHS:a somessa

Kaunis kiitos kun kiinnostuit blogistani!

Käy tykkäämässä, niin tutustut ihmeiden Istanbuliin ja sukellat suloisiin seikkailuihin aina uusimpien postausteni parissa!